Δέκα χρόνια κομμάτια...

Nonews-NEWS.com



Δέκα χρόνια κομμάτια...
http://www.nonews-news.com/2025/01/blog-post_4306.html
Jan 21st 2025, 21:22



Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει τον Κώστα Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιβεβαιώνει δύο πράγματα για τη σύγχρονη ελληνική Δεξιά... Πρώτον, συμπληρώνεται σε επίπεδο συμβολικό και θεσμικό το ευρύτερο σχέδιό της να επαναφέρει την Ελλάδα στη μετεμφυλιακή περίοδο. Οπου το αντικομμουνιστικό κράτος κυβερνούσε και καταπίεζε ανεξέλεγκτο και το μεγάλο (ελληνικό και ξένο) κεφάλαιο απολάμβανε με πλήρη ασυδοσία τη λεηλασία της χώρας. Ως γνωστόν, ο Κώστας Τασούλας ήταν στενός συνεργάτης και «πνευματικό τέκνο» του «γεφυροποιού» Ευάγγελου Αβέρωφ – εκείνης της εμβληματικής μορφής της παραδοσιακής αντικομμουνιστικής Δεξιάς.
Δεύτερον, και σε άμεση συνάφεια με το πρώτο, αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι το κόμμα της Δεξιάς στην παρούσα κοινωνικο-πολιτική συγκυρία κυβερνάει ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο. Η ενέργεια του Μητσοτάκη αποτελεί προκλητικότατη επίδειξη αδιαφορίας ως προς την όποια επίτευξη κοινοβουλευτικής συναίνεσης ακόμα και σε συμβολικό επίπεδο. Εκμεταλλευόμενος τη νέα θεσμική ρύθμιση που καθιστά εφικτή την εκλογή ΠτΔ με απλή πλειοψηφία, δηλώνει κυνικά πως δεν τον απασχολεί να φαίνεται έστω και ελάχιστα πως προτείνει «υπερκομματικό» υποψήφιο. Ακόμα και ο συμβολισμός της τωρινής θέσης του Τασούλα έχει σημασία. Αφού έχουμε την πλειοψηφία στη Βουλή και επομένως δικό μας Πρόεδρο, γιατί να μη μετακινήσουμε τον πρόεδρο της Βουλής στην Προεδρία της Δημοκρατίας; Μας εμποδίζει κανείς;
Ερχόμαστε τώρα στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον Τάσο Γιαννίτση, εκ πρώτης όψεως, δεν είναι τόσο κομματική. Υπό την έννοια ότι ο εν λόγω πρώην υπουργός έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική. Η ιστορική-συμβολική σημασία του ονόματός του όμως είναι τουλάχιστον το ίδιο ιδεολογικο-πολιτικά φορτισμένη όσο και του Κ. Τασούλα. Ο Τάσος Γιαννίτσης ήταν ταυτισμένος με το σημιτικό ΠΑΣΟΚ στην πιο «εκσυγχρονιστική», ήτοι στην πιο νεοφιλελευθεροποιημένη εκδοχή του. Το περίφημο σχέδιό του για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο τελικά δεν πέρασε λόγω των αντιδράσεων σε αυτό, τον καθιστά «κόκκινο πανί» για τα κόμματα της Αριστεράς. Επομένως η επιλογή του προσώπου του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ολοφάνερη ένδειξη ότι το κόμμα της (τωρινής) αξιωματικής αντιπολίτευσης επίσης δηλώνει εμμέσως πλην σαφέστατα ότι δεν το ενδιαφέρει να προωθήσει μια «υπερκομματική» υποψηφιότητα. Προτείνει και εκείνο έναν υποψήφιο «ολόδικό του».
Ας δούμε τώρα τι ισχύει με την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Κατσέλη, αν και προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, είχε διαχωρίσει τη θέση της στις σκληρές νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές, και γι' αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εκπρόσωπος της γνήσιας σοσιαλδημοκρατίας. Ανετα επομένως θα μπορούσε να υποστηριχτεί ως μια προσωπικότητα ευρείας αποδοχής για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας από τα κόμματα του Κέντρου και της Αριστεράς. Και κατά τούτο θα μπορούσε όντως να υποστηριχτεί η πρόταση και από τη Νέα Αριστερά. Αλλά… Υπάρχει ένα σημαντικό «αλλά». Δεν νοείται απόφαση πολιτικού φορέα που δεν λαμβάνει υπόψη τις ενέργειες των άλλων, σε οποιοδήποτε σημαντικό θέμα. Η περίπτωση της Λούκας Κατσέλη θα μπορούσε να είναι η πρόταση της Νέας Αριστεράς, προτού προλάβουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις: ως πρόταση που απευθύνεται σε αυτά τα δύο κόμματα ως κόμματα της Κεντροαριστεράς. Με την ελπίδα ότι θα έφερνε το ΠΑΣΟΚ ενώπιον των ευθυνών του, αναγκάζοντάς το να θυμηθεί τον «παλιό καλό», ήτοι γνήσια κεντροαριστερό εαυτό του. Η υποψηφιότητα της Κατσέλη θα μπορούσε ακόμα και να γίνει αποδεκτή από τη Νέα Αριστερά ως πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αν το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ήδη κάνει τη δική του πρόταση για τον Γιαννίτση και αν είχε ήδη αποδεχτεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Κατσέλη. Οπως έχουν όμως τα πράγματα, η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη θα είναι απλώς η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία συμφώνησε η Νέα Αριστερά.
Το ερχόμενο Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, που θα γίνει στη Βουλή η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι η δέκατη επέτειος της «πρώτης φοράς (κυβερνώσα) Αριστερά». Πριν ενάμιση περίπου χρόνο, ο ΣΥΡΙΖΑ βίωσε τη διπλή συντριβή του. Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023 την εκλογική του συντριβή και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, με την εκλογή Κασσελάκη, τη συντριβή του ως κόμματος της Αριστεράς. Η Νέα Αριστερά ήταν η νέα ελπίδα μιας Αριστεράς που ξεκινάει από το μηδέν. Αν τώρα απλώς προσδεθεί στο άρμα του θλιβερού απομειναριού που εξακολουθεί να αποκαλείται ΣΥΡΙΖΑ, τούτη η ελπίδα δεν έχει πολλές πιθανότητες να επιβιώσει.
Κύρκος Δοξιάδης (Ομότιμος καθηγητής της Κοινωνικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών)
efsyn.gr



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια