Ο προοδευτικός χώρος και η υποψηφιότητα Ράμμου...

Nonews-NEWS.com



Ο προοδευτικός χώρος και η υποψηφιότητα Ράμμου...
http://www.nonews-news.com/2024/12/blog-post_909.html
Dec 4th 2024, 11:00



Ο Χρήστος Ράμμος, είναι ίσως το τελευταίο πρόσωπο που θα επέλεγε να προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Θα μπορούσε όμως να είναι η πρόταση των κομμάτων του προοδευτικού χώρου;

Το ερώτημα πλανάται εδώ και μερικά 24ωρα. Το όνομα του επικεφαλής της ΑΔΑΕ «έπεσε στο τραπέζι» για πρώτη φορά από το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θόδωρο Μαργαρίτη σε τηλεοπτικές του δηλώσεις. Στην συνέχεια τέθηκε επίσημα με πρωτοβουλία του προέδρου της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση...Έκτοτε αποτέλεσε αντικείμενο σχολιασμού και συζητήσεων στον ευρύτερο χώρο του κέντρου και της αριστεράς. Διεργασιών που είναι άγνωστο αν θα εξελιχθούν σε ζυμώσεις. Πάντως μέχρι στιγμής την υποψηφιότητα Ράμμου δεν την έχει απορρίψει κανένα από τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης.

Τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας

Η πρόταση για τον Χρήστο Ράμμο, διαθέτει πολλά από τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται σε μία υποψηφιότητα για την θέση του ανώτερου πολιτειακού παράγοντα της χώρας. Ένα ζήτημα που αντικειμενικά θα κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή στις αρχές του επόμενου χρόνου μια και η σχετική συνταγματική προθεσμία λήγει στα μέσα Φλεβάρη, μαζί με την θητεία της Κατερίνας Σακελαροπούλου.

Σε πολιτικό επίπεδο πρόκειται για έναν υποψήφιο που πληροί τις προϋποθέσεις για ευρύτερη συναίνεση. Όπως έχει γίνει γνωστό ιδεολογικά ο ανώτατος δικαστικός Χρήστος Ράμμος δεν «πολιτογραφείται» στον χώρο της αριστεράς. Αντιθέτως, όπως έχει δηλωθεί δημοσίως, ανήκει μάλλον στον λεγόμενο «συντηρητικό χώρο».

Σε θεσμικό επίπεδο πρόκειται για έναν ανώτατο δικαστικό λειτουργό εγνωσμένου κύρους. Για τον λόγο αυτό άλλωστε επιλέχθηκε, μέσω διακομματικών συναινέσεων όπως προβλέπει το Σύνταγμα, στην θέση του επικεφαλής μιας ανεξάρτητης αρχής. Η επιλογή του μάλιστα έγινε σε μία περίοδο που απαιτούνταν αυξημένες – συγκριτικά με σήμερα – συναινέσεις για έναν τέτοιο διορισμό.

Το όνομα του Χρήστου Ράμμου έχει συνδεθεί – αντικειμενικά- με την υπόθεση των υποκλοπών. Αφού πρόκειται για ένα πρόσωπο που κέρδισε τον σεβασμό ενός μεγάλου μέρους του πολιτικού κόσμου για την στάση του στο συγκεκριμένο ζήτημα: Δηλαδή την επιμονή του να τηρηθεί η προβλεπόμενη νομοθεσία και διενεργηθεί η βαθύτερη δυνατή έρευνα για την υπόθεση αυτή που συγκλόνισε το πολιτικό σκηνικό τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και αν αυτό απαίτησε να βρεθεί «απέναντι» σε σχεδιασμούς που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση. Το στοιχείο αυτό – κατά πολλούς- αποτελεί τεκμήριο προσήλωσης στις συνταγματικές αρχές. Δηλαδή ένα στοιχείο απολύτως απαραίτητο για όποιον υπηρετήσει το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο προοδευτικός χώρος

Είναι μάλλον… αυτονόητο το γιατί η υποψηφιότητα του Χρήστου Ράμμου θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο σύγκλισης για τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης.

Το «Σκάνδαλο των Υποκλοπών» όπως αποκλήθηκε είχε ως βασικό θύμα τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (όπως και υπουργούς της Ν.Δ ή ανώτατους αξιωματικούς του στρατεύματος). Επίσης η διερεύνηση του αποτέλεσε αιτία συμπόρευσης και συχνά κοινών κοινοβουλευτικών πρακτικών και κινήσεων από  το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Νέας Αριστεράς στην συνέχεια, όπως και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Η πρωτοβουλία του προέδρου της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, να καταθέσει από τώρα την συγκεκριμένη αυτή πρόταση είναι μια κίνηση που έφερε το κόμμα του στο επίκεντρο των εξελίξεων. Δείχνοντας παράλληλα τις προθέσεις του χώρου για ενιαία στάση των προοδευτικών δυνάμεων όπως έχει πολλές φορές δηλώσει. Όπως ανέφερε «καλώ όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να υιοθετήσουν την πρόταση της Νέας Αριστεράς, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, χωρίς υστερόβουλους σχεδιασμούς. Να στείλουμε όλες και όλοι μαζί ένα ηχηρό μήνυμα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα μας».

Όπως αναφέραμε το όνομα του Χρήστου Ράμμου είχε ακουστεί 24 ώρες νωρίτερα από τον Θόδωρο Μαργαρίτη. Προκαλώντας όμως την άμεση αντίδραση του κόμματος του, αφού στην Χαριλάου Τρικούπη αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ευαισθησία το συγκεκριμένο θεσμικό ζήτημα.

Όπως αναφέρουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη «το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί θεσμικά και με σοβαρότητα στον κατάλληλο χρόνο». Τονίζουν μάλιστα πως «οι δημόσιες αναφορές σε ονοματολογία αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι δεν ενισχύουν το κύρος του θεσμού ούτε και τα πρόσωπα.». Η στάση αυτή αποτελεί απάντηση τόσο στον Θ.Μαργαρίτη όσο και σε έναν βαθμό στην πρωτοβουλία της Νέας Αριστεράς.

Όπως όλα δείχνουν το ΠΑΣΟΚ δεν αρνείται την σημαντικότητα του ζητήματος αυτού. Όμως θέλει να «ζυγίσει» τις επιλογές του λειτουργώντας παρεμβατικά με βάση την πολιτική συγκυρία αλλά και τις αρχές του. Εμμέσως πλην σαφώς μάλιστα ασκεί κριτική σε πρόωρες πρωτοβουλίες, μοιάζοντας να θεωρεί ότι «καίνε» πιθανές υποψηφιότητες. Σε κάθε περίπτωση πάντως η Χαριλάου Τρικούπη θα καταθέσει τελικά την δική της πρόταση.

Την πρόταση για τον Χρήστο Ράμμο σχολίασε και ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν έκρυψε την εκτίμηση στο πρόσωπό του μιλώντας για έναν «εξαίρετο λειτουργό της Δικαιοσύνης». Παρόλα αυτά σημείωσε πως «δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ για ποιος θα έπρεπε να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν –όπως οφείλει κατά τη γνώμη μου– ξεκαθαρίσει τη θέση του αυτός που έχει τη βασική ευθύνη για το γεγονός ότι εξελίσσεται όλη αυτή η κουβέντα»...Γεράσιμος Λιβιτσάνος - NEWS 24/7





You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια