Η Ουκρανία συλλαμβάνει χειριστή VPN που παρέχει πρόσβαση στο Runet

secnews.gr

IT Security News, Gadgets, Tweaks for Geeks and More

Η Ουκρανία συλλαμβάνει χειριστή VPN που παρέχει πρόσβαση στο Runet
https://www.secnews.gr/624529/oukrania-sillamvanei-xeiristi-vpn-parexei-prosvasi-runet/
Oct 11th 2024, 11:43

Η αστυνομία του κυβερνοχώρου της Ουκρανίας συνέλαβε έναν 28χρονο άνδρα που διαχειριζόταν μια τεράστια υπηρεσία εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN), επιτρέποντας σε άτομα από τη χώρα να έχουν πρόσβαση στο ρωσικό διαδίκτυο Runet.



Δείτε επίσης: VPN: Πώς βοηθούν στην προστασία της ιδιωτικότητας






Το Runet είναι το τμήμα του διαδικτύου που περιλαμβάνει ρωσικούς ιστότοπους στους τομείς ανώτατου επιπέδου ".ru" και ".su", συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών ιστότοπων, πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μηχανών αναζήτησης και διαφόρων πλατφορμών ειδήσεων από τη χώρα. Η ρωσική κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για τον έλεγχο, τον περιορισμό, την παρακολούθηση και την απομόνωση από το ευρύτερο παγκόσμιο διαδίκτυο.



Σύμφωνα με τους περιορισμούς και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας (NSDC), η πρόσβαση στο Runet απαγορεύεται. Ως εκ τούτου, οι Ουκρανοί πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) εμποδίζουν την πρόσβαση σε ρωσικές πλατφόρμες από το εσωτερικό της χώρας.



Η αδίστακτη υπηρεσία VPN, η οποία δημιουργήθηκε λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επέτρεψε στους Ρώσους στα κατεχόμενα εδάφη, καθώς και σε Ρώσους υποστηρικτές σε όλη την Ουκρανία, να παρακάμψουν τους περιορισμούς του Runet. Αυτό συνιστά παραβίαση του Άρθρου 361 του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας, για το οποίο ο αυτοδίδακτος χάκερ από τον Khmelnytskyi αντιμετωπίζει κατηγορίες που θα μπορούσαν να επιφέρουν έως και 15 χρόνια φυλάκιση.



Δείτε ακόμα: Κίνδυνοι των δημόσιων δικτύων Wi-Fi – Πώς να προστατευτείτε



Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, η υπηρεσία VPN πρόσφερε πρόσβαση σε περισσότερες από 48 εκατομμύρια διευθύνσεις IP Runet και διευκόλυνε την κίνηση δικτύου που ξεπερνούσε τα 100 gigabyte καθημερινά.






Η υπηρεσία διαφημίστηκε μέσω καναλιών Telegram και σχετικών διαδικτυακών κοινοτήτων, με τον χάκερ να παρουσιάζεται ως προγραμματιστής του έργου. Ο ύποπτος έλεγχε την αδίστακτη υπηρεσία VPN από έναν αυτόνομο διακομιστή που βρισκόταν στο διαμέρισμά του. Ταυτόχρονα, νοίκιαζε επίσης διακομιστές στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Ρωσία για να διευκολύνει την πρόσβαση στο ρωσικό δίκτυο.



Εξαιτίας αυτού, η ουκρανική αστυνομία πιστεύει ότι Ρώσοι πράκτορες πληροφοριών είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες για τους χρήστες της υπηρεσίας VPN.



Κατά τη σύλληψη και τις σχετικές έρευνες στον Khmelnytskyi, η αστυνομία κατέσχεσε εξοπλισμό διακομιστή, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Η αστυνομία αναλύει επί του παρόντος τα δεδομένα, ελπίζοντας να εντοπίσει περισσότερους συνεργούς ή Ρώσους πράκτορες που συνεργάζονται στενά με τον πάροχο υπηρεσιών VPN.



Δείτε επίσης: Η Ρωσία συνεχίζει τη μάχη κατά της χρήσης VPN



Ένα Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο (VPN) είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν μια ασφαλή σύνδεση μέσω ενός δημόσιου δικτύου, όπως το διαδίκτυο. Χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση, το VPN προστατεύει τα δεδομένα του χρήστη από πιθανά σημεία υποκλοπής και διατηρεί την ιδιωτικότητα των διαδικτυακών δραστηριοτήτων. Επίσης, ένα VPN μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παράκαμψη γεωγραφικών περιορισμών, επιτρέποντας στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο που διαφορετικά θα ήταν απροσπέλαστο από την περιοχή τους, όπως στην περίπτωωση του Runet.



Πηγή: bleepingcomputer



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/3xfHTz
Σχόλια