Επικίνδυνη κλιμάκωση με αμερικανικά F-16 στη Μέση Ανατολή...

Nonews-NEWS.com



Επικίνδυνη κλιμάκωση με αμερικανικά F-16 στη Μέση Ανατολή...
http://www.nonews-news.com/2024/10/f-16.html
Oct 25th 2024, 23:25



Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη δύναμη πυρός τους στην περιοχή εν όψει πιθανού ισραηλινού πλήγματος κατά του Ιράν...Ορατός είναι ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, τη στιγμή που η σφαγή στη Λωρίζα της Γάζας συνεχίζεται αμείωτη, οι επιδρομές στον Λίβανο είναι καθημερινές και ενώ το Ισραήλ φέρεται να ετοιμάζεται για την επίθεση που έχει εξαγγείλει κατά του Ιράν, έχοντας τη στήριξη (και ενδεχομένως την καθοριστική συνδρομή) των ΗΠΑ.

Μέσα σε αυτό το δυστοπικό σκηνικό, έγινε γνωστό ότι αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών έφθασαν ήδη στη Μέση Ανατολή από τη Γερμανία. Πρόκειται για μαχητικά αεροσκάφη F-16, F-15E και F-22, και για επιθετικά αεροσκάφη A-10, μαζί με το σχετικό προσωπικό, ανέφερε το Πεντάγωνο.
Σύμφωνα με το CNN, η άφιξη των F-16 αποτελεί μέρος των προσπαθειών των ΗΠΑ να ενισχύσουν τη δύναμη πυρός τους στην περιοχή εν όψει του πιθανού ισραηλινού πλήγματος κατά του Ιράν, που θα έρθει ως αντίποινα στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη την 1η Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι θα στείλει περαιτέρω μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή, ενισχύοντας την αεράμυνά του και αναπτύσσοντας επιπλέον στρατεύματα, εν όψει πιθανής κλιμάκωσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Πρόκειται, λοιπόν, για μια κίνηση των ΗΠΑ που υποδηλώνει τον μεγάλο κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης, καθώς η Τεχεράνη έχει διαμηνύσει σε υψηλούς τόνους ότι θα αντιδράσει με ιδιαίτερη σφοδρότητα, σε περίπτωση πλήγματος από το Τελ Αβίβ.
Σημειώνεται ότι μετά την ιρανική επίθεση (που τρύπησε με επιτυχία τη πολυδιαφημισμένη ισραηλινή αεράμυνα) ο υπουργό Άμυνας της Τεχεράνης, στρατηγός Αζίζ Νασιρζαντέχ δήλωσε ότι το Ιράν έδειξε μόνο ένα μικρό μέρος της πυραυλικής του δύναμης και είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει «ακόμα ισχυρότερα και πιο σύγχρονα» όπλα σε περίπτωση που το Ισραήλ αντεπιτεθεί. Επίσης, ρεπορτάζ των New York Times αποκάλυψε ότι το Ιράν έχει έτοιμους «εκατοντάδες υπερηχητικούς» πυραύλους για άμεση εκτόξευση από βάσεις κοντά στα σύνορα της χώρας με το Ιράκ.
Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιδιώκει να διαφοροποιήσει εντελώς τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή. Προσθέτουν πως ο Νετανιάχου δεν θα διστάσει να παρασύρει και τις ΗΠΑ σε ενδεχόμενο πόλεμο του Ισραήλ με την Τεχεράνη. 
Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ δεν δείχνουν πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, λίγες μέρες μάλιστα πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Ο απερχόμενος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε υπογραμμίσει δημοσίως ότι τυχόν «απάντηση» του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν, θα πρέπει να είναι «αναλογική», δηλαδή συγκρατημένη.
Μένει να φανεί το πόσο συγκρατημένη θα είναι τελικά η ισραηλινή απάντηση και σε ποιο βαθμό θα συμμετάσχουν σε αυτήν οι ΗΠΑ...



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια