ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση για σύσταση προανακριτικής για τα Τέμπη...

Nonews-NEWS.com



ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση για σύσταση προανακριτικής για τα Τέμπη...
http://www.nonews-news.com/2024/10/blog-post_650.html
Oct 14th 2024, 15:00



Το Documento φέρνει στο φως την πρόταση που αναμένεται να καταθέσει την ερχόμενη Τετάρτη η αξιωματική αντιπολίτευση για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής αναφορικά με την αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας των Τεμπών... Η 20σέλιδη πρόταση διαρθρώνεται από το ιστορικό των ενεργειών που οδήγησαν στη σύνταξη της δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή λίγο πριν από την παύση των κοινοβουλευτικών εργασιών λόγω ευρωεκλογών, την «ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων», τις «διερευνώμενες πράξεις» και την τελική πρόταση για τα πολιτικά πρόσωπα που θα τεθούν στην κρίση της εθνικής αντιπροσωπείας μέσω μυστικής ψηφοφορίας στην ολομέλεια της Βουλής.

Με μπαράζ κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών που θέτουν στο επίκεντρο την οικονομία και το έγκλημα των Τεμπών προσπαθεί η προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει την ατζέντα της παρατεταμένης εσωστρέφειας στον απόηχο μιας ακόμη τεταμένης Πολιτικής Γραμματείας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας την Παρασκευή ο Νίκος Παππάς εισηγήθηκε στο καθοδηγητικό όργανο τη συγκεκριμένη απόφαση και στη συνέχεια προέβη σε δηλώσεις. «Αν ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ εννοούν όσα λένε, δεν έχουν παρά να ανοίξουν την πόρτα για τη διερεύνηση αυτής της δυσώδους και προσβλητικής για τη μνήμη των θυμάτων υπόθεσης» είπε και πρόσθεσε: «Καλούμε τα κόμματα του προοδευτικού χώρου να συνηγορήσουν και να συνυπογράψουν αυτή την πρωτοβουλία. Εχουμε κατά καιρούς δημόσιες δηλώσεις και από άλλους χώρους ότι το θέμα της διερεύνησης των ευθυνών τούς απασχολεί. Πιστεύουμε πως εδώ υπάρχει ένα πεδίο συνεννόησης. Προσδοκούμε…».

Η πρόταση

Αφετηρία της πρότασης είναι η έγκληση συγγενών θυμάτων του πολύνεκρου κρατικού εγκλήματος, η οποία υποβλήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2023 και στρεφόταν σε βάρος του συνόλου των μελών του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, με την εισαγγελέα πλημμελειοδικών Λαρίσης να προχωρά στην πρωτοφανή απόφαση απόρριψης της μηνυτήριας αναφοράς. Υπογραμμίζεται η επακόλουθη παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρειου Πάγου αλλά και οι συνακόλουθες πράξεις της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας που εξέθεσαν την εισαγγελέα πλημμελειοδικών.

Παρατίθενται δε οι «αυθαίρετες επεμβάσεις» στον τόπο της τραγωδίας για «την αλλοίωση και απώλεια κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων», τα οποία είχαν άμεση συνάφεια με τη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών και τη μετέπειτα πυρκαγιά. «Τη δεύτερη και τρίτη ημέρα μετά το δυστύχημα, περίπου 300 κυβικά χώμα με ό,τι υλικά και αντικείμενα περιλάμβανε αυτό, τα απομάκρυναν με τα φορτηγά και τα εναπόθεσαν σε οικόπεδο ιδιοκτησίας των μεταφορέων, με εντολή της πυροσβεστικής επειδή δεν τα χρειαζόταν. Στη συνέχεια, με εντολή της περιφέρειας προέβησαν σε επίστρωση με πίσσα και χαλίκια και διαμόρφωσαν τον χώρο, πραγματοποιώντας έτσι αυθαίρετη και παράνομη επέμβαση διά της απομάκρυνσης σωρού αδρανών υλικών από τον τόπο του δυστυχήματος στον ιδιωτικό χώρο όπου εναποτέθηκαν τα πιο πάνω υλικά» σημειώνεται και προστίθεται ότι όλες αυτές οι ενέργειες συντελέστηκαν χωρίς «καμία νόμιμη απόφαση», ενώ κρίσιμο θεωρείται το γεγονός ότι στον ιδιωτικό χώρο εντοπίστηκαν προσωπικά αντικείμενα επιβατών, ακόμη και βιολογικό υλικό θύματος.

Το «κατηγορητήριο»

Εκτός από τους υπηρεσιακούς παράγοντες (ο γγ Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο τότε περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας Αγάπιος Χαρακόπουλος και ο συντονιστής επιχειρήσεων των πυροσβεστικών δυνάμεων Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας Ευάγγελος Φαλάρας) που βρίσκονται στο εισαγγελικό μικροσκόπιο, η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντοπίζει ποινικές ευθύνες κατά του σημερινού υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου, του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, αλλά και του νυν αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση.

Σύμφωνα με το «κατηγορητήριο» του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρ. Τριαντόπουλος είναι πρόσωπο-κλειδί για το μπάζωμα του τόπου του εγκλήματος και γι' αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει τη διερεύνησή του για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας σε κακουργηματική μορφή. Ως προς τον Γ. Τσακίρη, κρίνεται ότι σε συνέργεια με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας «εξέδωσε υπουργικές αποφάσεις έγκρισης δαπάνης για την πληρωμή και εν γένει η εκτέλεση, μέσω του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, των παράνομων εργασιών της επέμβασης και αλλοίωσης στοιχείων, ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο κατά το ποσό των 647.682 ευρώ».

Oσον αφορά τον Ν. Παπαθανάση, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως με μεταγενέστερη τροποποίηση της αρχικής απόφασης για την έγκριση δαπάνης και συγκεκριμένα με την προσθήκη της φράσης «κατόπιν εντολής της ΠΕ Λάρισας» αποσκοπούσε στο να παράσχει συνδρομή στον Χρ. Τριαντόπουλο και να απαλλαγεί από την ευθύνη που του καταλογιζόταν ήδη εξαιτίας της εγκλήσεως των συγγενών των θυμάτων για την παροχή εντολής για την αλλοίωση των στοιχείων και την παράνομη επέμβαση στον τόπο του εγκλήματος.

«Η αλλοίωση δεν είναι fake news»

Στην εφημερίδα μίλησε ο πρωτεργάτης της πρότασης για σύσταση προανακριτικής και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών Βασίλης Κόκκαλης (φωτογραφία) δηλώνοντας: «Oπως δεσμευτήκαμε με την έλευση της δικογραφίας στη Βουλή για το μπάζωμα, καταθέτουμε την Τετάρτη πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την αλλοίωση των αποδεικτικών στοιχείων του εγκλήματος των Τεμπών, η οποία αλλοίωση δεν είναι fake news ή για τα μπάζα, όπως λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά υπαρκτό γεγονός για το οποίο ασκήθηκαν ποινικές διώξεις»...DOCUMENTO




You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια