Λίβανος-Ισραήλ-Ιράν: Ο πόλεμος και η Αγορά πετρελαίου...

Nonews-NEWS.com



Λίβανος-Ισραήλ-Ιράν: Ο πόλεμος και η Αγορά πετρελαίου...
http://www.nonews-news.com/2024/10/blog-post_1879.html
Oct 5th 2024, 18:09


Τι θα γίνει με το πετρέλαιο τα χρηματιστήρια και την οικονομία; Για το πετρέλαιο π.χ. κάποιοι το βλέπουν ξανά στα 100 $ ενώ άλλοι στα 40 $. Πως να μην μπερδευτεί ο κόσμος λοιπόν; Πριν μερικές ημέρες, το αργό μπήκε για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια σε κατάσταση πλάνης, φτάνοντας στο φαινόμενο Oil Net Short... Πρόκειται για σπάνια κατάσταση, που οι πωλητές υπερισχύουν των αγοραστών. Ας δώσουμε, λοιπόν, απαντήσεις, τώρα που τα ΜΜΕ θεωρούν ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν θα φέρει εκτίναξη των τιμών και νέο ράλι προς τα 100 $. Ισχύει αυτό ή μήπως υπάρχει παράγοντας ικανός να οδηγήσει τις τιμές σε μεγάλη πτώση;
Υπάρχουν 11 μεταβλητές που επηρεάζουν τις τιμές, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι μεγάλου ειδικού βάρους και επηρεάζουν σοβαρά την τιμή του διεθνούς δείκτη αναφοράς Brent και του αμερικανικού δείκτη αναφοράς West Texas Intermediate (WTI). Ο πόλεμος δεν αποτελεί την μεταβλητή με το μεγαλύτερο ειδικό βάρος. Είναι μεν σοβαρή παράμετρος, η οποία υπό συνθήκες μπορεί να εκτροχιάσει τις τιμές, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που η Αγορά αγνοεί έναν πόλεμο, διότι μία σοβαρότερη μεταβλητή επηρεάζει την τιμή αντίστροφα, δηλαδή η διαφορά Ζήτησης και Προσφοράς.

Διάφοροι θεωρητικοί του χώρου ετοιμάζονται ήδη να ξιφουλκήσουν. Ας δούμε πώς κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου σε δύο μεγάλες πολεμικές συγκρούσεις που διαδέχτηκαν η μία την άλλη, μέσα από το παρακάτω σχεδιάγραμμα. Την Δευτέρα 30/9 το μεσημέρι, η εταιρία που διευθύνω, εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία επίκειται άμεσα, πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου εξαιτίας κυρίως της αύξησης της παραγωγής σε τρεις χώρες, με αποτέλεσμα να προκύψει πλεόνασμα στην Αγορά.

  Την επόμενη Τρίτη 1/10 άρχισε η εισβολή στον Λίβανο. Μια όντως άγρια κατάσταση! Δεν ανακαλέσαμε την πρόβλεψή μας για πτώση της τιμής, διότι, όπως βλέπετε στο σχεδιάγραμμα, όσο το Ισραήλ έστελνε στρατεύματα στον Λίβανο, η τιμή του πετρελαίου άρχισε να κατρακυλά. Μάλιστα, η συνολική ημερήσια πτώση του δείκτη WTI ήταν τεράστια την ημέρα εισβολής στον Λίβανο (-3,98%), από τα 69,5 έπεσε στα 66,3 $. Η συμπεριφορά αυτή εξηγείται από την υπερπαραγωγή κρατών όπως το Καζακστάν και το Ιράκ, που δημιουργεί τεράστιο πλεόνασμα πετρελαίου.

Κάπου γίνεται πόλεμος!
Το κάπου γίνεται πόλεμος δεν σημαίνει αυτομάτως ότι η Αγορά πετρελαίου θα καθοριστεί από αυτόν. Δεν καίγεται καρφάκι στην Αγορά εάν το Ισραήλ πολεμήσει με τον Λίβανο, επειδή οι δύο αυτές χώρες δεν παράγουν πετρέλαιο! Τα ασφάλιστρα κινδύνου δεν ενεργοποιήθηκαν και οι δείκτες κατέγραψαν πολύ μεγάλη πτώση, επειδή υπερίσχυσε η αρχή της Προσφοράς και της Ζήτησης. Όλα αυτά μέχρι το μεσημέρι της 1ης Οκτωβρίου, όταν ΜΜΕ άρχισαν να μεταδίδουν ότι «επίκειται πυραυλικό χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ», με αποτέλεσμα στις 16:00 ώρα Ελλάδος, οι τιμές του αργού να ανεβαίνουν.
Μπορεί η Αγορά να αγνοεί τον πόλεμο Ισραήλ-Λιβάνου ενώ στην προοπτική ενός πολέμου Ισραήλ-Ιράν να επικρατεί πανικός; Ναι, διότι στη δεύτερη περίπτωση εμπλέκεται το Ιράν που είναι πετρελαϊκός κολοσσός. Διαθέτει τα τέταρτα σε μέγεθος αποδεδειγμένα κοιτάσματα πετρέλαιο διεθνώς, με 157 δισ. βαρέλια πετρελαίου κάτω από το έδαφός του. Καθημερινά –παρά τις κυρώσεις– παράγει το 2024, πάνω από 4 εκατ. βαρέλια (bpd) πετρελαίου, εκ των οποίων, τα 2,4 εκατ. τα εξάγει κυρίως σε χώρες της Ασίας. Η δε παραγωγική ικανότητά του μπορεί υπό συνθήκες να ανέλθει ακόμα και στα έξι εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Saudi Aramco: Το πυρηνικό όπλο της Μέσης Ανατολής που ξεπερνά Ισραήλ – Ιράν
Η Αγορά πετρελαίου θυμήθηκε ότι αξιωματούχοι του Ισραήλ είχαν τον Σεπτέμβριο δηλώσει: «Το πετρέλαιο και τα καύσιμα, είναι το πορτοφόλι του Ιράν. Με αυτό χρηματοδοτεί τις ένοπλες δυνάμεις του και τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και οι Χούθις και επιτίθεται στο Ισραήλ και σε άλλες χώρες. Συνεπώς, οι πετρελαιοπηγές του, καθώς και τα διυλιστήριά του, αποτελούν για το Ισραήλ νόμιμους στόχους»! Έως τότε, η συζήτηση αφορούσε ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, οι οποίες είχαν πληγεί από ισραηλινή κυβερνοεπίθεση με τον ιό stuxnet virus στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατηστε ΕΔΩ...
πηγη info-war.gr



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια