Εκρήξεις στη Βηρυτό...

Nonews-NEWS.com



Εκρήξεις στη Βηρυτό...
http://www.nonews-news.com/2024/10/blog-post_226.html
Oct 5th 2024, 11:06


...μετά τις νέες εντολές εκκένωσης από το Ισραήλ...Νεκρό ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στον Λίβανο, ενώ αδιευκρίνιστη είναι η τύχη του πιο πιθανού υποψήφιου για την αντικατάσταση του Νασράλα...Το Ισραήλ εξαπέλυσε νέες αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό κατά τη διάρκεια της νύχτας, με μια σειρά από δυνατές εκρήξεις και τεράστιες ποσότητες καπνού να αναφέρονται στα νότια της πρωτεύουσας του Λιβάνου τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει νωρίτερα την εκκένωση τμημάτων των νότιων προαστίων της Βηρυτού.

Οι επιθέσεις, μέρος μιας ευρύτερης επίθεσης που έδιωξε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια Λιβανέζους από τα σπίτια τους, ακολούθησαν έντονους βομβαρδισμούς το βράδυ της Πέμπτης που φέρεται να είχαν στόχο τον Χασέμ Σαφιεντίν, τον πιο πιθανό υποψήφιο για να αντικαταστήσει τον Χασάν Νασράλα ως ηγέτη της Χεζμπολάχ. Η τύχη του παραμένει αδιευκρίνιστη.

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο δήλωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει θέσεις στο νότο της χώρας παρά το, όπως είπε, αίτημα του Ισραήλ για «μετατόπιση».
Από την άλλη πλευρά σειρήνες ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ τη νύχτα και σήμερα το πρωί για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους για επερχόμενες επιθέσεις. Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι πέντε «βλήματα» (συνήθως σημαίνει ρουκέτες) εντοπίστηκαν να περνούν από τον Λίβανο σήμερα το πρωί.
Στο μεταξύ, ένα ηγετικό στέλεχος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς σκοτώθηκε στην Τρίπολη του βόρειου Λιβάνου, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο ΜΜΕ που συνδέεται με τη Χαμάς.

Ο Σαΐντ Αταλάχ σκοτώθηκε μαζί με τρία μέλη της οικογένειας του από ισραηλινό χτύπημα σε παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Άλλες εξελίξεις
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αράγκτσι έφτασε στη Δαμασκό για να συζητήσει τις περιφερειακές εξελίξεις και τις διμερείς σχέσεις με Σύρους αξιωματούχους, δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.Αυτό έρχεται αφότου ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έκανε ένα σπάνιο δημόσιο διάγγελμα στην Τεχεράνη την Παρασκευή, δεσμευόμενος ότι η Χεζμπολάχ στον Λίβανο και η Χαμάς στη Γάζα θα επανεμφανιστούν δυναμικά με νέους ηγέτες και υπερασπιζόμενος τη «νόμιμη» επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ.Τουλάχιστον τέσσερα νοσοκομεία στο Λίβανο ανακοίνωσαν την αναστολή των εργασιών εν μέσω των συνεχιζόμενων ισραηλινών βομβαρδισμών. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ «να επιτρέψει στις ομάδες διάσωσης και βοήθειας να φτάσουν σε βομβαρδισμένες τοποθεσίες και να τους επιτρέψει να μετακινήσουν» θύματα.«Φοβόμαστε νέα Γάζα στον Λίβανο» τόνισε ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου, Ζιάντ Μακάρι.Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον Λίβανο σε σχεδόν ένα χρόνο συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, σύμφωνα με στοιχεία της λιβανικής κυβέρνησης. Οι περισσότεροι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν θανατηφόρες αεροπορικές επιθέσεις στο κέντρο της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων χωριστών επιθέσεων σε σπίτια στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, οι οποίες σκότωσαν τουλάχιστον επτά ανθρώπους.Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι τουλάχιστον 41.802 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 96.844 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στη Γάζα από τον περασμένο Οκτώβριο στην τελευταία του ενημέρωση την Παρασκευή. Το υπουργείο είπε ότι χιλιάδες είναι πιθανότατα χαμένοι στα ερείπια.Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συνάψει μια ειρηνευτική συμφωνία στη Μέση Ανατολή προκειμένου να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2024 στις ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν προέτρεψε χθες το Ισραήλ να μην χτυπήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν ως απάντηση στο πρόσφατο πυραυλικό μπαράζ της Τεχεράνης.Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χτυπήματα σε 15 στόχους σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους αντάρτες Χούθι την Παρασκευή, επιβεβαίωσε ο αμερικανικός στρατός.



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια