Μοναδικό φαινόμενο: Ένα αστέρι θα αναζωπυρωθεί στο νυχτερινό ουρανό

secnews.gr

IT Security News, Gadgets, Tweaks for Geeks and More

Μοναδικό φαινόμενο: Ένα αστέρι θα αναζωπυρωθεί στο νυχτερινό ουρανό
https://www.secnews.gr/623498/monadiko-fainomeno-ena-neo-asteri-nixterino-ourano/
Oct 4th 2024, 17:25

Αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να κοιτάζουν προς τον αστερισμό Corona Borealis σε απόσταση 3.000 ετών φωτός από τη Γη, όπου ένα αστέρι που έχει πεθάνει από καιρό αναμένεται να αναζωπυρωθεί σε μια έκρηξη τόσο ισχυρή που θα συναγωνιστεί για λίγο τη λάμψη του Βόρειου Αστέρα. Το αστρικό πτώμα φωτίστηκε τελευταία φορά πριν από σχεδόν 80 χρόνια και δεν θα αναζωπυρωθεί για άλλα 80 χρόνια, καθιστώντας το μια εμπειρία που συμβαίνει μία φορά στη ζωή μας.









Δείτε επίσης: Το James Webb εντόπισε γαλαξία πιο φωτεινό από τα αστέρια του



Ήδη, το αστέρι, ένας λευκός νάνος που ονομάζεται T Coronae Borealis που καταναλώνει υλικό από ένα κοντινό κόκκινο γίγαντα, έχει αποκαλύψει μια ενδεικτική πτώση στη φωτεινότητα, που «είναι ακριβώς ίδια» με εκείνη που προηγήθηκε πριν αναζωπυρωθεί το 1946. Οι αστρονόμοι δεν ξέρουν ακόμη με βεβαιότητα τι προκαλεί την πτώση, αλλά λένε ότι είναι απλώς θέμα χρόνου το αστέρι να χορτάσει και να εκραγεί σε μια θεαματική νόβα. «Γνωρίζουμε ότι θα σβήσει — είναι πολύ προφανές», είπε στο Space.com ο Edward Sion, καθηγητής αστρονομίας και αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Villanova στην Πενσυλβάνια.






Οι αστρονόμοι έχουν αφιερώσει πολύτιμο χρόνο σε μια σειρά τηλεσκοπίων εδάφους και διαστήματος για να καταγράψουν κάθε δυνατή λεπτομέρεια για να μάθουν περισσότερα για τα novas, των οποίων η δυναμική παραμένει θολή χάρη σε μερικές μόνο εκρήξεις που καταγράφηκαν εδώ και δεκαετίες. Το T Coronae Borealis, ή T Cor Bor για συντομία, ανήκει σε μια ελίτ λέσχη δέκα επαναλαμβανόμενων novas γνωστών στον Γαλαξία μας, προσφέροντας στους αστρονόμους μία σπάνια θέση στην πρώτη σειρά για να μελετήσουν προσεκτικά ένα αστρικό πτώμα καθώς καταβροχθίζει υλικό στο βαθμό που υποχωρεί, οπισθοχωρώντας έτσι σε μια βίαιη έκρηξη.



Δείτε ακόμα: SpaceX: Θα στείλει πέντε Starship χωρίς πλήρωμα στον Άρη (έως το 2026)



Οι γνώσεις από αυτό το συμβάν θα φτάσουν τελικά σε μοντέλα για το πώς λειτουργούν τα αστέρια, λένε οι αστρονόμοι.






Ο T Cor Bor παρακολουθείται από το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων γάμμα Fermi της NASA κάθε μέρα — και, τις περισσότερες φορές, κάθε λίγες ώρες. Μόλις αναζωπυρωθεί το αστέρι, οι ακτίνες γάμμα θα εκτοξευθούν στα ύψη παράλληλα με μια παρόμοια ακίδα στη φωτεινότητα της nova, επιτρέποντας στους αστρονόμους να αποκρυπτογραφήσουν πόσο καυτό υλικό παράγεται αμέσως μετά την έκρηξη και πόσο γρήγορα αυτό το υλικό φεύγει μακριά από τον λευκό νάνο. Οι αστρονόμοι είναι επίσης πρόθυμοι να μάθουν περισσότερα για το πώς τα ωστικά κύματα θα διασχίσουν το διάστημα τις στιγμές μετά την έκρηξη, οι ιδιαιτερότητες της οποίας δεν είναι πολύ καλά κατανοητές.



Δείτε επίσης: Ένα φεγγάρι που εξαφανίστηκε ίσως διαμόρφωσε τον πλανήτη Άρη



Ο ρυθμός των εκρήξεων του T Cor Bor το καθιστά μια μοναδική περίπτωση μελέτης, που έγινε ακόμη πιο ξεχωριστή από το γεγονός ότι δεν υπήρχαν τηλεσκόπια ακτίνων Χ ή ακτίνων γάμμα στο διάστημα πριν από 80 χρόνια — που ήταν η τελευταία φορά που εξερράγη η νόβα.



Πηγή: livescience



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/3xfHTz
Σχόλια