Πήρε ο Νετανιάχου το πράσινο φως από τον Μπάιντεν;...

Nonews-NEWS.com



Πήρε ο Νετανιάχου το πράσινο φως από τον Μπάιντεν;...
http://www.nonews-news.com/2024/10/blog-post_774.html
Oct 10th 2024, 08:40



Στην τελική ευθεία φαίνεται πως βρίσκεται η απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Ιράν. Με δήλωσή του το βράδυ της Τετάρτης, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ «υποσχέθηκε»...ότι τα αντίποινα θα είναι «θανατηφόρα, ακριβή και αναπάντεχα». Αφού περιέγραψε την πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου ως αποτυχημένη, ο Γκάλαντ προανήγγειλε την επίθεση και προειδοποίησε: «Οποιοσδήποτε μας επιτίθεται, θα πληγεί και θα πληρώσει ένα τίμημα. Η επίθεσή μας θα είναι θανατηφόρα, ακριβής και πάνω απ' όλα αναπάντεχη, δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς συνέβη, θα δουν τα αποτελέσματα».
Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στο τηλεφώνημα συμμετείχε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια για την προεδρία Κάμαλα Χάρις. Αυτή ήταν η πρώτη επικοινωνία ανάμεσα στον Μπάιντεν και τον Νετανιάχου έπειτα από επτά εβδομάδες (δηλαδή, είχαν να μιλήσουν από τον περασμένο Αύγουστο). 

Η τηλεφωνική συνομιλία ήταν «άμεση» και «παραγωγική» και περιέλαβε συζήτηση για μια ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ. Ωστόσο, δεν έγινε καμία αναφορά για το τι ακριβώς συζητήθηκε. Άγνωστο παραμένει, λοιπόν, εάν ο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως στα ισραηλινά σχέδια για την επίθεση στο Ιράν, η οποία μπορεί να κλιμακώσει ανεξέλεγκτα την κατάσταση στην περιοχή. 
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει πως «το Ιράν πέρασε τη γραμμή και θα υποστεί κυρώσεις», αλλά... έβαλε πάγο στον «Μπίμπι», ξεκαθαρίζοντας πως δεν υποστηρίζει τυχόν επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης. Δήλωσε επίσης χωρίς περιστροφές ότι θα συζητήσει ο ίδιος με τον Ισραηλινό ηγέτη περί αντιποίνων, καλώντας ταυτόχρονα το Τελ Αβίβ να απαντήσει «αναλογικά», δηλαδή συγκρατημένα.
Σημειώνεται επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος τροφοδότης του Ισραήλ με όπλα, μέσω των οποίων το Τελ Αβίβ συνεχίζει τη σφαγή στη Γάζα αλλά και τις επιθέσεις στα υπόλοιπα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα στην περιοχή. Όλα αυτό το διάστημα από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023, οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν σταθερά τον σύμμαχό τους και τον εφοδιάζουν απρόσκοπτα με τον απαραίτητο –για το Ισραήλ– πολεμικό εξοπλισμό.
«Θέλουν να υποτάξουν τον κόσμο...»
Πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία, ο Νετανιάχου απείλησε ξανά το Ιράν, μιλώντας σε διάσκεψη των προέδρων των Μεγάλων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, «υπάρχει μόνο μία δύναμη στον κόσμο που πολεμά το Ιράν αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μόνο μία δύναμη στον κόσμο που στέκεται εμπόδιο στο Ιράν να κατακτήσει. Και αυτή η δύναμη είναι το Ισραήλ. Αν δεν πολεμήσουμε, πεθαίνουμε. Αλλά δεν είναι μόνο δικός μας αγώνας, είναι ο αγώνας του ελεύθερου κόσμου και θα έλεγα ο αγώνας του πολιτισμένου κόσμου».
Όπως είπε, αυτή η δικτατορία, «θέλει να μας ρίξει όλους πίσω σε μια σκοτεινή εποχή. Θέλουν να καταστρέψουν εμάς και τους υπόλοιπους. Εμείς πρώτα, γιατί στεκόμαστε στο δρόμο τους να κατακτήσουν τη Μέση Ανατολή, αλλά θέλουν να υποτάξουν τον κόσμο και να τον επαναφέρουν σε σκοτεινούς αιώνες».
→ Από την πλευρά του το Ιράν έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ πως σε περίπτωση επίθεσης από το Τελ Αβίβ, θα απαντήσει με ιδιαίτερη σκληρότητα. Μάλιστα, οι αρχές του Ιράν φέρονται να έχουν προετοιμάσει τουλάχιστον δέκα σενάρια ως απάντηση στα πιθανά αντίποινα του Ισραήλ.



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια