Η συμμετοχή, οι κρυφοί διάλογοι και τα προπύργια...

Nonews-NEWS.com



Η συμμετοχή, οι κρυφοί διάλογοι και τα προπύργια...
http://www.nonews-news.com/2024/10/blog-post_798.html
Oct 19th 2024, 22:41



 Και τώρα η μάχη των συσχετισμών! Την πιο ουσιαστική, και δύσκολη συγχρόνως, μάχη δίνουν τις ημέρες αυτές τα στρατόπεδα των υποψήφιων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία... Να κινητοποιήσουν κόσμο –ακόμη και πολίτες που παραμένουν ανενεργοί εδώ και έναν χρόνο– για να πάει στις εσωκομματικές κάλπες ανάδειξης των συνέδρων. Οι συνελεύσεις είναι στα φόρτε τους, κάποιες φορές και με περισσή ένταση (όπως στον Αγιο Δημήτριο ή στην Καλλιθέα), μαζί και οι τασικές συνάξεις. Με έναν στόχο: Πάμε να ελέγξουμε το Συνέδριο!
Σε ένα κλίμα γενικότερης απογοήτευσης –που ευνοούν οι δημοσκοπήσεις, αλλά και η διαπίστωση ότι το δίπλα χωριό (λέγε με ΠΑΣΟΚ) βγήκε ενισχυμένο από την εκλογική διαδικασία– τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προσπαθούν να μαζέψουν μέλη και φίλους υπέρ της τάσης που εκπροσωπούν και του αντίστοιχου υποψήφιου προέδρου. Τα μηνύματα ως προς τη συμμετοχή είναι... συμπαθητικά ώς τώρα - είναι νωρίς εξάλλου. Δεν είναι τυχαίες, προφανώς, οι αλλεπάλληλες προσκλήσεις του Στέφανου Κασσελάκη προς τον κόσμο να πάει και να συμμετάσχει στις κάλπες προς το Συνέδριο. Το επικοινωνιακό χάρισμα του τελευταίου είναι αδιαμφισβήτητο, επιβεβαιώθηκε, άλλωστε, και στη θερμή, ανυστερόβουλη υποδοχή που του επιφύλαξαν χθες οι μαθητές της Εδεσσας, οι οποίοι ζητούσαν μια φωτογραφία μαζί του. Αλλο αυτό πάντως και άλλο να προσέλθουν ενήλικοι πολίτες σε μια εσωκομματική διαδικασία… Ενώ αντίστοιχες κινήσεις κάνει και ο Σωκράτης Φάμελλος, στοχεύοντας όμως σε ένα ευρύτερο ακροατήριο απογοητευμένων ψηφοφόρων, που μπορεί και να είχαν κάνει κάποια άλλη επιλογή στις εκλογικές αναμετρήσεις της τελευταίας διετίας (Νέα Αριστερά, αποχή κ.ο.κ.).
Η συζήτηση που διεξάγεται στις συνελεύσεις είναι αυτή που γίνεται πάντως και στα μέσα ενημέρωσης. Βασικό θέμα διαλόγου, μαζί και αιτία διένεξης, είναι η μομφή κατά του Στέφανου Κασσελάκη και το κόψιμο της υποψηφιότητάς του. Ενας λόγος, άλλωστε, που δεν γίνεται εκτενής συζήτηση επί των κειμένων είναι το γεγονός ότι, τη φορά αυτή, δεν υπάρχουν κείμενα συμβολής, επί παραδείγματι από την κασσελακική παράταξη.
Ποιος προηγείται, πού
Ποια, όμως, είναι η εικόνα ως προς τους συσχετισμούς από τις έως τώρα συνελεύσεις; Συνεργάτης του τ. προέδρου επέμενε ότι «παντού θα έχει πλεονέκτημα» ο Στ. Κασσελάκης όταν θα έχουν λήξει οι διαδικασίες. Και προτάσσουν περιπτώσεις μεγάλων οργανώσεων του Λεκανοπεδίου, όπως η Α' Αθήνας ή η Δυτική Αθήνα, όπου, πράγματι, έχουν το πάνω χέρι. Στην απόφαση, μάλιστα, της τελευταίας, της Δυτικής Αθήνας δηλαδή, καταγγέλλεται ότι «μοναδικό σκοπό έχουν τον αφανισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τον κομματικό "χάρτη"». Η ίδια απόφαση διανθίζεται, εξάλλου, από όρους όπως «κομματική νομενκλατούρα», «οφίτσια», «κομματικοί μισθοί» κ.ά., με διά ταύτα ότι το Συνέδριο πρέπει να είναι ανοιχτό, με υποψήφιο «τον νόμιμο πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη».
Διαφορετική, ασφαλώς, είναι η εκτίμηση των «87» για τους συσχετισμούς: στο Λεκανοπέδιο, σε Βόρεια και Ανατολική Αθήνα, σε Ανατολική και Δυτική Αττική θα έχουν πλειοψηφία, όπως εκτιμούν, ενώ τη Νότια Αθήνα υπολογίζουν ότι θα τη μοιραστούν με τις δυνάμεις του Νίκου Παππά. Οι «87» πιστεύουν, επίσης, ότι θα κερδίσουν σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Θεσσαλία, Ηπειρο, Ιόνιο και Πελοπόννησο. Η Στερεά Ελλάδα είναι προπύργιο του Στ. Κασσελάκη, ενώ Κεντρική και Δυτική Μακεδονία είναι 50-50. Στην Κρήτη, το προβάδισμα του Παύλου Πολάκη είναι αδιαμφισβήτητο, ενώ θολή προσώρας είναι η εικόνα από το Β. και το Ν. Αιγαίο. Και, όπως αναφέρθηκε σε κλειστή συνάντηση Αθηναίων «αντι-κασσελίστας», ο αποπεμφθείς πρόεδρος ελέγχει 14 από τις 60 Νομαρχιακές. Για τις υπόλοιπες, οψόμεθα…
Μικρό ή μεγάλο Συνέδριο;
Το επόμενο ερώτημα που απασχολεί είναι αν το έκτακτο Συνέδριο θα είναι μικρό ή μεγάλο. Με βάση την απόφαση της Κ.Ε., το μέτρο συμμετοχής είναι κυμαινόμενο: ξεκινά από το 1 προς 40, εφόσον η συμμετοχή των μελών στις κάλπες των Οργανώσεων Μελών θα είναι 50% των εγγεγραμμένων μελών της Ο.Μ., 1 προς 45 για συμμετοχή από 41% έως 49%, 1 προς 50 για συμμετοχή από 31% έως 40%, 1 προς 55 για συμμετοχή από 20% έως 30%, τέλος 1 προς 60 για συμμετοχή κάτω του 20%. Οι εκτιμήσεις, δε, διίστανται: κάποιοι πιστεύουν ότι οι σύνεδροι θα αγγίξουν τις 4.000, όταν άλλοι νιώθουν ότι θα είναι περί τις 2.500. Το γεγονός ότι επελέγη για τις ανάγκες του Συνεδρίου ένα παλαιό νυχτερινό κέντρο επί της Ιεράς Οδού, χωρητικότητας έως 3.000 θέσεων, ίσως και προδίδει προθέσεις (αν και πάντα υπάρχει ο εναλλακτικός, ψηφιακός τρόπος συμμετοχής, ιδίως για τους συνέδρους από την επαρχία).
Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι περιοδείες των υποψήφιων προέδρων ανά την επικράτεια: ο Παύλος Πολάκης στην Αργολίδα, ο Στέφανος Κασσελάκης -παρότι τη στιγμή αυτή δεν έχει status υποψηφίου- βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία, ο οποίος δήλωσε από εκεί, «δεν με έχουν διαγράψει, δεν με έχουν, μόνο ο λαός τα διαγράφει όλα». Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Φάμελλος ξεκίνησε τις περιοδείες του από τη Λάρισα, από όπου επισήμανε πως «χρειαζόμαστε μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ένα "δημοκρατικό ηλεκτροσόκ"». Ταυτοχρόνως, ο Σ. Φάμελλος θα επιχειρήσει να πείσει ότι ο Στ. Κασσελάκης -με το εξώδικο, με τη δική του ιστοσελίδα κ.ά.- λειτουργεί πλέον ανταγωνιστικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Τα τρία ενδεχόμενα
Ως εδώ περιγράψαμε αυτό που εξελίσσεται μέχρι τώρα, αλλά και τα βασικά σενάρια. Υπάρχουν, όμως, και τα άλλα σενάρια, που είναι κλειδωμένα στα κομματικά συρτάρια.
Ενδεχόμενο πρώτο: Να μη γίνει καν το Συνέδριο! Ενδεχόμενο που συζητείται ήδη μεταξύ στελεχών της νέας πλειοψηφίας, σύμφωνα με τις καταγγελίες του στρατοπέδου Κασσελάκη. Το ενδεχόμενο ένα συνέδριο κόμματος της Αριστεράς να μετατραπεί σε... αρένα είναι κάτι που προβληματίζει πολλούς.
Ενδεχόμενο δεύτερο: Να αποχωρήσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα βουλευτές προσκείμενοι στον τ. πρόεδρο, αν δεν του επιτραπεί να επαναδιεκδικήσει την ηγεσία. Οι Αλ. Αυλωνίτης και Π. Παππάς είναι οι πρώτοι που (μισ)άνοιξαν την πόρτα, έπονται όμως και άλλοι (άλλες).
Ενδεχόμενο τρίτο: Να υπάρξουν και άλλοι υποψήφιοι πρόεδροι πέραν των ήδη γνωστών. Το όνομα που ακούγεται περισσότερο είναι αυτό της Ρένας Δούρου. Εάν συμβεί, δεν θα είναι πάντως το… σακάκι του Στέφανου Κασσελάκη, αφού, πλέον, «οι σχέσεις τους δεν είναι αγαθές», όπως σημειώνει συνεργάτης του τ. προέδρου. Εάν συμβεί, θα είναι προφανώς μια υποψηφιότητα η οποία θα καλύψει τυχόν κενό που θα αφήσει το μπλόκο της υποψηφιότητας Κασσελάκη.
...και ο Αδωνις!
Ο επίλογος ανήκει σε αυτούς που ενδιαφέρονται για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μολονότι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το ενδιαφέρον που επέδειξε ο Αδωνις Γεωργιάδης για το αντιδημοκρατικό κόψιμο της υποψηφιότητας Κασσελάκη ήταν ένα στοιχείο που ανέδειξε σε συνέντευξή της η Ολγα Γεροβασίλη. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μεγάλοι μιντιακοί όμιλοι/εκδότες υποστηρίζουν αναφανδόν τον τ. πρόεδρο «δεν το λες και τυχαίο», σημειώνουν από την πλευρά των «87»...
Νίκος Παπαδημητρίου
efsyn.gr



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια