Αυστηρό όριο θερμοκρασίας για το ιδιαίτερο κβαντικό φαινόμενο της διεμπλοκής.

Η διεμπλοκή είναι ένα ιδιαίτερο κβαντικό φαινόμενο, κατά το οποίο δύο ή περισσότερα σωματίδια συνδέονται με τέτοιον τρόπο ώστε οι ιδιότητές τους να είναι αλληλένδετες, ανεξάρτητα από την απόσταση μεταξύ τους. Η ιδιότητα αυτή είναι κρίσιμη για πολλές εφαρμογές στην κβαντική πληροφορική και στην κβαντική επικοινωνία, καθώς επιτρέπει την άμεση μεταφορά πληροφοριών και τον χειρισμό κβαντικών δεδομένων.


Όταν τέσσερις ερευνητές ανέπτυσσαν έναν νέο κβαντικό αλγόριθμο, κατά λάθος κατέληξαν στην ανακάλυψη ότι υπάρχει ένα αυστηρό όριο θερμοκρασίας πάνω από το οποίο η διεμπλοκή παύει να υφίσταται ή αποδυναμώνεται σημαντικά. Αυτό το όριο είναι ουσιαστικό για τη διατήρηση της διεμπλοκής και, κατ' επέκταση, την επιτυχή λειτουργία κβαντικών συστημάτων.


Σε υψηλές θερμοκρασίες, οι κβαντικές καταστάσεις υφίστανται μεγαλύτερες διαταραχές από το περιβάλλον, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να χαθεί η συνοχή τους (decoherence). Η ανακάλυψη αυτού του θερμοκρασιακού ορίου, λοιπόν, επιβεβαιώνει ότι η διεμπλοκή είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στην θερμοκρασία, και οι κβαντικές τεχνολογίες απαιτούν περιβάλλοντα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για να λειτουργούν αποτελεσματικά.


Αυτό το εύρημα έχει σημαντικές συνέπειες, διότι καθορίζει τα όρια εντός των οποίων μπορεί να λειτουργούν οι κβαντικοί υπολογιστές και άλλες εφαρμογές που βασίζονται στη διεμπλοκή, όπως η κβαντική κρυπτογραφία.

Σχόλια