Ξύλο στο ΑΠΘ, έπνιξαν στα χημικά τους φοιτητές...

Nonews-NEWS.com



Ξύλο στο ΑΠΘ, έπνιξαν στα χημικά τους φοιτητές...
http://www.nonews-news.com/2024/10/blog-post_39.html
Oct 10th 2024, 18:19


Πέντε συλλήψεις...Οι φοιτητές διαμαρτύρονταν για την πτώση ασανσέρ στη φοιτητική εστία, ο πρύτανης κάλεσε την αστυνομία...Η εικόνα διάλυσης που παρουσιάζουν οι φοιτητικές εστίες και η γενικότερη στρατηγική απαξίωσης των πανεπιστημίων που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στο πρόσφατο συμβάν που έλαβε χώρα στις Γ' Φοιτητικές Εστίες του ΑΠΘ: εκεί, όπου ένα από τα ασανσέρ –το οποίο ήταν άδειο– έπεσε από τον 8ο όροφο στον 3ο, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Όπως είναι αυτονόητο, από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. 
Για το τρομακτικό αυτό γεγονός υπήρξε παρέμβαση εισαγγελέα, ενώ η ιδιωτική εταιρεία ελέγχου ανελκυστήρων «άδειασε» το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), καθώς επισήμανε ότι το ασανσέρ που έπεσε, ήταν χωρίς πιστοποιητικό για δύο χρόνια.
Σήμερα το μεσημέρι, δεκάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από την αίθουσα τελετών της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής (στον πρώτο όροφο του κτιρίου), διαμαρτυρόμενοι για την πτώση του ασανσέρ. Οι συγκεντρωμένοι προσέγγισαν τον πρύτανη του ΑΠΘ Χαράλαμπο Φείδα, τη στιγμή που αποχωρούσε από την τελετή επιτιμοποίησης καθηγητή και του ζητούσαν να δεσμευτεί εγγράφως όσον αφορά τις προθέσεις της πρυτανείας για το συγκεκριμένο ζήτημα. Συγκεκριμένα, ζήτησαν αύξηση της σχετικής χρηματοδότησης και ελέγχους στα ασανσέρ. 

Οι φοιτητές είχαν αποκλείσει τον πρύτανη, ο οποίος επέλεξε να καλέσει την αστυνομία. Ακολούθησε παρέμβαση της αστυνομίας που επιτέθηκε στους φοιτητές και τους έπνιξε στα χημικά. Οι αστυνομικοί προχώρησαν και σε πέντε προσαγωγές, οι οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις: με τους πέντε συλληφθέντες να αντιμετωπίζουν βαρύ κατηγορητήριο. Όπως είπαν καθηγητές του ΑΠΘ στην «Εφ.Συν.», πρέπει να προσχθεί ιδίως η κατάσταση της υγείας ενός εκ των συλληφθέντων, ο οποίος είναι αριστούχος φοιτητής και έχει βαρύ καρδιολογικό πρόβλημα: για τον λόγο αυτό, είχε νοσηλευθεί πριν από μερικούς μήνες σε ΜΕΘ.

Αυτή είναι η πρώτη κλήση που κάνει ο πρύτανης Χ. Φειδάς στην αστυνομία. Σημειώνεται επίσης, ότι αστυνομικοί είχαν να μπουν στο ΑΠΘ για διάστημα άνω του ενός έτους. 



Επίσης, σήμερα το πρωί, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων πήγε στον χώρο που έγινε το συμβάν, για να ελέγξει το ασανσέρ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι άγνωστο ποιος κάλεσε το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η αυτοψία των πραγματογνωμόνων έδειξε μηχανική αστοχία, ωστόσο όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί το σύστημα ασφαλείας λειτούργησε κανονικά. Αν και –όπως ήδη αναφέρθηκε– το ασανσέρ δεν διέθετε πιστοποιητικό ασφαλείας, οι εμπειρογνώμονες είπαν ότι η τελευταία συντήρηση έγινε πριν από δύο μήνες.



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια