Εφημερίδες και θεσμικές προκλήσεις του Τύπου

zoornalistas.com

Περιήγηση στον ζωολογικό κήπο των media, της ενημέρωσης και της (μικρο)πολιτικής

Εφημερίδες και θεσμικές προκλήσεις του Τύπου
https://www.zoornalistas.com/2024/10/blog-post_47.html
Oct 14th 2024, 12:03


Ειπώθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα κατά το δεύτερο ετήσιο συνέδριο της ΕΙΗΕΑ με τίτλο «Εφημερίδες 2025» για το μέλλον του ελληνικού Τύπου, που έλαβε χώρα την προηγούμενη Παρασκευή στο Ιδρυμα Θεοχαράκη. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η βιωσιμότητα του ελληνικού Τύπου, η νέα στρατηγική των εκδοτικών οργανισμών, οι θεσμικές προκλήσεις του Τύπου στην Ε.Ε., καθώς και οι νέες πρακτικές και καινοτομίες στη δημοσιογραφία.

«Σε έναν κόσμο όπου η παραπληροφόρηση εξαπλώνεται γρήγορα, οι εφημερίδες παρέχουν έγκυρη ενημέρωση και ελέγχουν τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ, Νίκος Χατζηνικολάου, στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του συνεδρίου. «Η στήριξη για το αυξημένο κόστος του χαρτιού, η στήριξη για έναν ακόμα χρόνο για το πολύ "δύσκολο" 2% του ΕΔΟΕΑΠ και βέβαια όλες οι πρωτοβουλίες που έχει λάβει οριζόντια η κυβέρνηση», δήλωσε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι «σχεδιάζουμε μαζί νέα εργαλειοθήκη στήριξης των Μέσων, για να μη χρειάζεται κάθε φορά που υπάρχει μια ανάγκη να καλύπτεται εκτάκτως».

Ο γ.γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, σημείωσε από την πλευρά ότι είναι «αναγκαίο να στηριχθούν οι εργαζόμενοι, να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, να καλυφθεί ο ΕΔΟΕΑΠ, να πληρώσουμε το χαρτί, να δώσουμε ανάσες, αλλά από εκεί και πέρα να κοιτάξουμε να βάλουμε γερά θεμέλια με συγκεκριμένες πολιτικές». Παρέμβαση έκανε και ο διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας μας, Γιάννης Κιμπουρόπουλος, θέτοντας ξανά στο τραπέζι τα προβλήματα που ταλανίζουν τις εφημερίδες. Και υπενθύμισε την επιστολή που είχε στείλει η «Εφ.Συν.» σε όλες τις Ενώσεις του Τύπου, ιδιοκτήτες, εργαζόμενους, τυπογράφους, διανομείς, με μια βασική ιδέα: να κάτσουν και να επεξεργαστούν μια κοινή πρόταση προς την πολιτεία για κρατική επιδότηση της επέκτασης του δικτύου πώλησης εφημερίδων και περιοδικών σε όλη τη χώρα.

Αλλωστε, μόλις λίγες ημέρες πριν, η Ενωση Εφημεριδοπωλών προανήγγειλε το κλείσιμο εκατοντάδων σημείων πώλησης μέχρι το τέλος του χρόνου γιατί πολύ απλά δεν αντέχουν την τεκμαρτή φορολόγηση. Ολοι οι εμπλεκόμενοι και οι Ενώσεις τους πρέπει να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να διατυπώσουν ένα απλό και καθαρό αίτημα προς την κυβέρνηση για χρηματοδότηση βιώσιμης επέκτασης του δικτύου πώλησης των εφημερίδων και των περιοδικών, δηλαδή παροχή οικονομικού κινήτρου στο περίπτερο, το μίνι μάρκετ, σε άλλα συναφή καταστήματα, να δεχτούν, να κρατήσουν και να κάνουν ξανά ορατή την εφημερίδα στους ανθρώπους των πόλεων και των χωριών. Το βασικότερο ωστόσο είναι η κυβέρνηση να καταλάβει ότι όλα αυτά τα έκτακτα μέτρα πρέπει να γίνουν μόνιμα. Τόσο το 2% για τον ΕΔΟΕΑΠ όσο και η επιδότηση όχι μόνο στο χαρτί αλλά και στη διανομή.

Δημήτρης Κανελλόπουλος / EφΣυν




You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/FfCjQp
Σχόλια