Predator spyware – ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε στελέχη της Intellexa

secnews.gr

IT Security News, Gadgets, Tweaks for Geeks and More

Predator spyware – ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε στελέχη της Intellexa
https://www.secnews.gr/619502/predator-spyware-ipa-nees-kiroseis-stelexi-intellexa/
Sep 17th 2024, 14:15

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επιβάλλει νέες κυρώσεις με στόχο πέντε στελέχη και μία οντότητα που συνδέονται με την Intellexa και τη διανομή του Predator spyware.






Η Intellexa είναι ένα δίκτυο αποκεντρωμένων εταιρειών που ανέπτυσσαν και πουλούσαν το "Predator". Το spyware αυτό επέτρεψε στους πελάτες της Intellexa—κυρίως σε κρατικούς φορείς και κυβερνήσεις— να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες στα smartphone των στόχων τους.



Τα εργαλεία spyware της Intellexa έχουν χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσουν κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους, ειδικούς σε θέματα πολιτικής, στρατιωτικούς, στελέχη τεχνολογίας και πολιτικούς της αντιπολίτευσης παγκοσμίως και στις Ηνωμένες Πολιτείες.



Δείτε επίσης: Η Apple εγκαταλείπει την υπόθεση Spyware κατά του Ομίλου NSO



Predator – Ελλάδα



Στους επιβεβαιωμένους  στόχους του Predator spyware βρίσκονται και άτομα τα οποία παρακολουθούνταν ταυτόχρονα από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, με την επίκληση της εθνικής ασφάλειας. Από τις πιο σημαντικές περιπτώσεις της συνεργασίας των δύο μεθόδων παρακολούθησης είναι αυτές του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του στελέχους επιχειρήσεων Άρτεμις Σίφορντ, η οποία είναι και Αμερικανίδα υπήκοος.



Predator – ΗΠΑ



Η  χρήση του Predator για την παρακολούθηση Αμερικανών πολιτών, καθώς και κυβερνητικών αξιωματούχων από ξένα κράτη, ήταν ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε τον Ιούλιο του 2023 να βάλει στη «μαύρη λίστα» του υπουργείου Εμπορίου την ελληνική Intellexa AE και άλλα τρία συνδεδεμένα με νομικά πρόσωπα σε Βόρεια Μακεδονία, Ιρλανδία και Ουγγαρία.



Τον Μάρτιο του 2024 το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε νέες κυρώσεις, οι οποίες επηρέασαν και φυσικά πρόσωπα. Στο στόχαστρο των ΗΠΑ μπήκε ο ιδρυτής της Intellexa Ταλ Ντίλιαν και η Σάρα Αλεξάνδρα Χάμου, για τη βοήθεια που παρείχε για να στηθεί το εταιρικό πλέγμα της Intellexa στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη σε όλο τον κόσμο. Στις κυρώσεις μπήκε και η ναυαρχίδα του εταιρικού ομίλου, η ιρλανδική Thalestris Limited, η οποία κατείχε τα δικαιώματα διανομής του Predator.



Αργότερα, οι ΗΠΑ είπαν ότι θα επιβάλουν κυρώσεις και σε οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο συναλλάσσεται με νομικά ή φυσικά πρόσωπα στα οποία έχουν επιβληθεί ήδη κυρώσεις λόγω συσχέτισης με Intellexa και Predator spyware.



Δείτε επίσης: Το Predator Spyware επανεμφανίζεται με αυξημένη επικινδυνότητα






ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις



ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις, που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, στοχεύουν στελέχη της Intellexa και μια εταιρεία:




Felix Bitzios: Manager της Intellexa S.A. και ιδιοκτήτης μιας εταιρείας του Intellexa Consortium, που προμήθευε έναν ξένο κρατικό πελάτη με το spyware Predator,



Andrea Nicola Constantino Hermes Gambazzi: O πραγματικός ιδιοκτήτης των Thalestris Limited και Intellexa Limited, μέλη της Κοινοπραξίας Intellexa,



Merom Harpaz: Διευθυντής της Intellexa S.A και κορυφαίο στέλεχος της Intellexa Consortium,



Παναγιώτα Καραολή: Διευθύντρια πολλών φορέων της Κοινοπραξίας Intellexa,



Άρτεμις Αρτεμίου: Γενική διευθύντρια και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Cytrox Holdings (μέλος της Κοινοπραξίας Intellexa)



Aliada GroupInc: Εταιρεία – μέλος της Κοινοπραξίας Intellexa που έχει επιτρέψει συναλλαγές δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που αφορούν το δίκτυο spyware




«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν την κατάχρηση τεχνολογιών που υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια των Αμερικανών ή των συμμάχων μας, ούτε θα ανεχτούμε την κατάχρηση τεχνολογιών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή υπονόμευση της ελευθερίας της έκφρασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department Matthew Miller.



«Σήμερα, επιβάλλουμε κυρώσεις σε πέντε άτομα και μία οντότητα που σχετίζεται με την Κοινοπραξία Intellexa για το ρόλο τους στην ανάπτυξη, λειτουργία και διανομή εμπορικής τεχνολογίας spyware που χρησιμοποιείται καταχρηστικά για τη στόχευση Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δημοσιογράφων και ειδικών σε θέματα πολιτικής».



Η Intellexa AE φαινομενικά σταμάτησε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα στα τέλη Αυγούστου 2022, λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών. Οι υπάλληλοι της εταιρείας είχαν σταματήσει να δουλεύουν στα γραφεία ήδη από τον Απρίλιο του 2022, όταν το inside story αποκάλυψε την πρώτη επιβεβαιωμένη μόλυνση πολίτη της ΕΕ με το spyware Predator (θύμα Θανάσης Κουκάκης).



Δείτε επίσης: ΕΕ: Ακτιβιστές ζητούν αυστηρότερα μέτρα κατά του spyware



Ωστόσο, μια πιο πρόσφατη αναφορά της Recorded Future αποκαλύπτει ότι ο δημιουργός του διαβόητου λογισμικού κατασκοπείας Predator έχει μεταβεί σε νέα υποδομή και έχει αναβαθμίσει τις τακτικές αποφυγής εντοπισμού. Το εργαλείο παρακολούθησης έχει εντοπιστεί σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αγκόλας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ).






Πώς μπορεί κάποιος να προστατεύσει την ψηφιακή του ζωή από το spyware;



Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να προστατευτείτε είναι η χρήση ενός αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας. Τα προγράμματα αυτά σαρώνουν τη συσκευή σας για την εύρεση και την αφαίρεση του spyware. Επιπλέον, προσφέρουν προστασία σε πραγματικό χρόνο, προειδοποιώντας σας όταν μια εφαρμογή προσπαθεί να εγκαταστήσει spyware στη συσκευή σας.



Είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε το λειτουργικό σας σύστημα και όλα τα προγράμματα ενημερωμένα. Οι ενημερώσεις αυτές συχνά περιλαμβάνουν διορθώσεις ασφαλείας που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του υπολογιστή σας από το spyware.



Δείτε επίσης: Το Android spyware Mandrake κρύβεται σε εφαρμογές στο Google Play



Μια άλλη σημαντική συμβουλή είναι να είστε προσεκτικοί με τα email και τα μηνύματα που λαμβάνετε. Αυτά τα λογισμικά συχνά διαδίδονται μέσω επιθέσεων phishing, όπου οι επιτιθέμενοι προσπαθούν να σας πείσουν να κάνετε κλικ σε ένα κακόβουλο σύνδεσμο ή να ανοίξετε ένα επικίνδυνο συνημμένο.



Τέλος, είναι σημαντικό να έχετε συνεχώς αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών σας αρχείων. Αν και αυτό δεν θα σας προστατεύσει απευθείας, θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε τα δεδομένα σας αν η συσκευή σας προσβληθεί.



Πηγή: www.bleepingcomputer.com



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/3xfHTz
Σχόλια