MIT: Πώς μπορεί να μας βλάψει η τεχνητή νοημοσύνη (AI)

secnews.gr

IT Security News, Gadgets, Tweaks for Geeks and More

MIT: Πώς μπορεί να μας βλάψει η τεχνητή νοημοσύνη (AI)
https://www.secnews.gr/615662/tropoi-texniti-noimosini-mporei-na-mas-blapsei/
Sep 2nd 2024, 15:37

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη (AI) γίνεται πιο προσιτή και ενσωματώνεται ολοένα και περισσότερο σε διάφορες πτυχές της ζωής μας, γίνεται επιτακτική η ανάγκη κατανόησης των πιθανών κινδύνων.









Πρόσφατα, η ομάδα FutureTech στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) συνέταξε μια βάση δεδομένων με πάνω από 700 πιθανούς κινδύνους της AI τεχνολογίας. Ταξινομήθηκαν με βάση την αιτία τους και κατηγοριοποιήθηκαν σε επτά διακριτούς τομείς. Οι κύριες ανησυχίες των ερευνητών είχαν να κάνουν με την ασφάλεια, τις μεροληψίες και τις διακρίσεις και το απόρρητο.



Εδώ, θα δούμε πέντε τρόπους, με τους οποίους τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να βλάψουν την ανθρωπότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές.






Η τεχνολογία deepfake (που βασίζεται στο AI) διαστρεβλώνει την πραγματικότητα



Χάρη στην AI τεχνολογία, δημιουργούνται όλο και περισσότερα εργαλεία για την κλωνοποίηση φωνής και τη δημιουργία εικόνων ή βίντεο. Αυτά τα εργαλεία είναι πλέον πιο προσιτά, οικονομικά και αποτελεσματικά.



Δείτε επίσης: Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν από την τεχνητή νοημοσύνη (AI);



Αυτές οι τεχνολογίες έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με την πιθανή χρήση τους στη διάδοση παραπληροφόρησης και προπαγάνδας με σκοπό τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Τέτοια εργαλεία έχουν χρησιμοποιηθεί για να επηρεάσουν πολιτικές διαδικασίες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των εκλογών.



Επιπλέον, με το deepfake περιεχόμενο, οι hackers μπορούν να πραγματοποιήσουν πιο πειστικές phishing επιθέσεις, χρησιμοποιώντας εικόνες, βίντεο και ηχητικές επικοινωνίες που δημιουργούνται από AI.



Τέλος, πολλοί χρησιμοποιούν την τεχνολογία deepfake για να δημιουργήσουν ψεύτικο πορνογραφικό περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες ανυποψίαστων ανθρώπων.



Απώλεια ελεύθερης βούλησης λόγω AI



Ένα ανησυχητικό ζήτημα είναι η αυξανόμενη ανάθεση αποφάσεων και ενεργειών στην τεχνητή νοημοσύνη. Αν και αυτό μπορεί να είναι ωφέλιμο, η υπερβολική εξάρτηση από το AI θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της κριτικής σκέψης και των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων στους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά οι άνθρωποι μπορεί να χάνουν την ελεύθερη βούλησή τους. Σε προσωπικό επίπεδο, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αρχίζει να ελέγχει αποφάσεις που σχετίζονται με τη ζωή τους. Σε κοινωνικό επίπεδο, η ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική μετατόπιση θέσεων εργασίας.



Εξάρτηση και προσκόλληση στο AI



Ένας άλλος κίνδυνος της AI τεχνολογίας είναι η πιθανότητα να υπερεκτιμήσουν οι άνθρωποι τις ικανότητες της τεχνολογίας και να υπονομεύσουν τις δικές τους, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολική εξάρτηση από την τεχνολογία.



Επιπλέον, οι επιστήμονες ανησυχούν ότι οι άνθρωποι μπερδεύονται λόγω της χρήσης γλώσσας που μοιάζει με άνθρωπο.



Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τους ανθρώπους να αποδώσουν ανθρώπινες ιδιότητες στην τεχνητή νοημοσύνη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί συναισθηματική εξάρτηση και αυξημένη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της.



Δείτε επίσης: Εργασία και τεχνητή νοημοσύνη: Ποια επαγγέλματα δεν κινδυνεύουν από το AI;



Η συνεχής αλληλεπίδραση με τα συστήματα AI μπορεί επίσης να κάνει τους ανθρώπους να απομονώνονται από τις ανθρώπινες σχέσεις.



Σύγκρουση με ανθρώπινα συμφέροντα



Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αναπτύξει στόχους που έρχονται σε αντίθεση με τα ανθρώπινα συμφέροντα. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο σε περιπτώσεις όπου τα συστήματα AI είναι σε θέση να φτάσουν ή να ξεπεράσουν την ανθρώπινη νοημοσύνη.



Σύμφωνα με το έγγραφο του MIT, υπάρχουν πολλές τεχνικές προκλήσεις με την τεχνητή νοημοσύνη, όπως παρανόηση ή η εσφαλμένη εφαρμογή των στόχων που θέτουν οι άνθρωποι. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντισταθεί στις ανθρώπινες προσπάθειες για έλεγχό της, ειδικά εάν αντιλαμβάνεται την αντίσταση ως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο επίτευξης των στόχων του.



Επιπλέον, το AI θα μπορούσε να καταφύγει σε τεχνικές χειραγώγησης για να εξαπατήσει τους ανθρώπους.






Εάν το AI αποκτήσει «συναισθήματα», οι άνθρωποι μπορεί να το κακομεταχειριστούν



Καθώς τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης γίνονται πιο προηγμένα, υπάρχει πιθανότητα να αποκτήσουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται ή να "αισθάνονται". Αν συμβεί αυτό προκύπτει το εξής ερώτημα: πρέπει να χειριζόμαστε αυτά τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης παρόμοια με τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον;



Ο κίνδυνος είναι ότι το AI σύστημα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κακομεταχείριση ή βλάβη.



Ωστόσο, καθώς η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης προχωρά, θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εκτιμηθεί εάν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έχει φτάσει «στο επίπεδο συνείδησης ή αυτογνωσίας που θα του έδινε ηθική υπόσταση».



Δείτε επίσης: Elon Musk: Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα μας αφήσει χωρίς δουλειά



Από τα παραπάνω, φαίνεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη ενέχει πολλούς κινδύνους για την ανθρωπότητα και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα που δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Αλλά αυτό ισχύει για οποιαδήποτε τεχνολογία. Δεν πρέπει να σταματήσουμε τις τεχνολογικές εξελίξεις λόγω του φόβου πιθανής βλάβης, αλλά αντίθετα, πρέπει να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε συστήματα με ηθικά κριτήρια και κατάλληλες διασφαλίσεις.



Θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή κατάλληλες διασφαλίσεις για να αποτραπεί η πρόκληση βλάβης από την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό περιλαμβάνει την εφαρμογή αυστηρών κανονισμών και κατευθυντήριων γραμμών για την ανάπτυξη και τη χρήση τεχνολογίας AI.



Πηγή: www.euronews.com



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/3xfHTz
Σχόλια