Το James Webb εντόπισε γαλαξία πιο φωτεινό από τα αστέρια του

secnews.gr

IT Security News, Gadgets, Tweaks for Geeks and More

Το James Webb εντόπισε γαλαξία πιο φωτεινό από τα αστέρια του
https://www.secnews.gr/622105/james-webb-entopise-spanio-galaxia-fotino-asteria/
Sep 27th 2024, 16:43

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) βρήκε έναν παράξενο γαλαξία στο πρώιμο σύμπαν, του οποίου το αέριο υποσκιάζει τα αστέρια του, επισημαίνοντάς τον ως πιθανό κρίκο που λείπει στη γαλαξιακή εξέλιξη.









Δείτε επίσης: James Webb: Τεράστια μαύρη τρύπα "σκοτώνει" το γαλαξία της!



Ο γαλαξίας, που ονομάζεται GS-NDG-9422 (9422), εντοπίστηκε από το James Webb μόλις ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη και είναι γεμάτος με τεράστια αστέρια που είναι σχεδόν δύο φορές πιο ζεστά από αυτά που συνήθως βρίσκονται στο σύμπαν.






Αυτά τα εξωτικά αστέρια βομβαρδίζουν τα σύννεφα αερίων που τα περιβάλλουν με τεράστιες ποσότητες σωματιδίων φωτός (φωτόνια), θερμαίνουν τα σύννεφα κάνοντάς τα να ξεπερνούν τα αστέρια που περιβάλλουν — ένα σπάνιο χαρακτηριστικό που υποτίθεται ότι υπάρχει σε γαλαξίες που περιέχουν τις παλαιότερες γενιές άστρων. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο τεύχος Οκτωβρίου των Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.



Οι αστρονόμοι δεν είναι σίγουροι πότε άρχισαν να συσσωρεύονται στους γαλαξίες που βλέπουμε σήμερα τα πρώτα σφαιρίδια αστεριών, αλλά οι κοσμολόγοι προηγουμένως υπολόγιζαν ότι η διαδικασία ξεκίνησε αργά κατά τη διάρκεια των πρώτων εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.



Δείτε ακόμα: Το James Webb κατέγραψε "νεογέννητα αστέρια" στο νεφέλωμα του Όφεως



Οι αστρονόμοι επίσης δεν είναι σίγουροι για τους τύπους άστρων που σχηματίστηκαν στο πρώιμο σύμπαν ή για το χρόνο που χρειάστηκαν για να αναφλεγούν. Ωστόσο, καθώς το μόνο υλικό που εκπέμπεται από τη Μεγάλη Έκρηξη ήταν το υδρογόνο και το ήλιο, τα αρχικά, αρχέγονα αστέρια (που ονομάζονται αστέρια Πληθυσμού III) πιστεύεται ότι ήταν εξαιρετικά μεγάλα, πολύ φωτεινά και απίστευτα καυτά.






Αλλά επειδή οι πρώτοι και πιο ογκώδεις κοσμικοί πληθυσμοί ήταν τόσο έντονοι, κάηκαν πιο γρήγορα: εξερράγησαν σε σουπερνόβα που σκόρπισαν βαρύτερα στοιχεία που σφυρηλατήθηκαν μέσω της πυρηνικής σύντηξης στις καρδιές τους, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για πλανήτες και μεταγενέστερες γενιές αστέρων.



Για να αναζητήσουν στοιχεία για τα πρώτα αστέρια και γαλαξίες, οι ερευνητές έστρεψαν το James Webb σε μια εξαιρετικά μακρινή περιοχή του ουρανού. Το φως ταξιδεύει με σταθερή ταχύτητα μέσα στο κενό του χώρου. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο βαθιά κοιτάμε το σύμπαν, τόσο πιο πίσω στο χρόνο βλέπουμε καθώς ανιχνεύουμε φως που προέρχεται από όλο και πιο απομακρυσμένες πηγές.



Δείτε επίσης: James Webb Telescope: Οι "Πυλώνες της Δημιουργίας" σε 3D απεικόνιση



Αυτό το γεγονός έδωσε τη δυνατότητα στους αστρονόμους να εντοπίσουν τον γαλαξία 9422. Τα αστέρια του γαλαξία καίγονται σε θερμοκρασίες 80.000 βαθμών Κελσίου, σχεδόν διπλάσια από τους 40.000 με 50.000 βαθμούς Κελσίου. Παρόλα αυτά, τα εξαιρετικά καυτά αστέρια πιθανότατα δεν αποτελούν μέρος της παλαιότερης γενιάς άστρων στο σύμπαν, καθώς οι ερευνητές εντόπισαν στοιχεία πέρα ​​από το υδρογόνο και το ήλιο.



Πηγή: livescience



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/3xfHTz
Σχόλια