James Webb: Τεράστια μαύρη τρύπα “σκοτώνει” το γαλαξία της!

secnews.gr

IT Security News, Gadgets, Tweaks for Geeks and More

James Webb: Τεράστια μαύρη τρύπα "σκοτώνει" το γαλαξία της!
https://www.secnews.gr/619440/james-webb-terastia-mauri-tripa-skotonei-galaxia/
Sep 17th 2024, 14:59

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) της NASA εντόπισε μια τεράστια μαύρη τρύπα που "σκοτώνει" τον γαλαξία που την φιλοξενεί.









Η γιγαντιαία μαύρη τρύπα, που μελέτησε το James Webb, βρίσκεται σχεδόν 12 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, στο κέντρο του GS-10578, γνωστού και ως «Pablo's Galaxy». Σύμφωνα με τους αστρονόμους, αυτή η τρύπα είναι 200 δισεκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο σε μάζα.



Προηγούμενες παρατηρήσεις αποκάλυψαν ότι ο γαλαξίας που φιλοξενεί αυτή τη μαύρη τρύπα είναι "νεκρός". Έτσι ονομάζονται οι γαλαξίες, που έχουν σταματήσει να σχηματίζουν νέα αστέρια. Προηγούμενα τηλεσκόπια, που είχαν χρησιμοποιηθεί, δεν ήταν σε θέση να εντοπίσουν την ακριβή αιτία αυτού του φαινομένου.



Δείτε επίσης: Εξαιρετικά σπάνια μαύρη τρύπα κρύβεται στο Γαλαξία μας






Τώρα, το James Webb έδειξε ότι η μαύρη τρύπα είναι αυτή που "σκοτώνει" τον γαλαξία (Pablo's Galaxy), εκτοξεύοντας αέριο από τον γαλαξία πριν προλάβει να δημιουργήσει νέα αστέρια.



"Βρήκαμε τον ένοχο", δήλωσε ο συν-επικεφαλής της μελέτης Francesco D'Eugenio, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. "Η μαύρη τρύπα σκοτώνει αυτόν τον γαλαξία και τον κρατά σε αδράνεια, κόβοντας την πηγή «τροφής» που χρειάζεται για να σχηματίσει νέα αστέρια".



Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες συνήθως βρίσκονται στα κέντρα των γαλαξιών, ρουφώντας ύλη από το περιβάλλον τους, πριν την εκτοξεύσουν με τεράστια ταχύτητα. Δημιουργείται, έτσι, μια διαδικασία ανάδρασης που διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι γαλαξίες. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε πολλές λεπτομέρειες για το πώς επηρεάζονται οι γαλαξίες.



"Με βάση προηγούμενες παρατηρήσεις, γνωρίζαμε ότι αυτός ο γαλαξίας ήταν σε αδρανή κατάσταση: δεν σχηματίζει πολλά αστέρια δεδομένου του μεγέθους του, και αναμέναμε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της μαύρης τρύπας και του τέλους του σχηματισμού αστεριών", είπε ο D'Eugenio. "Ωστόσο, μέχρι να χρησιμοποιήσουμε Webb, δεν μπορούσαμε να μελετήσουμε αυτόν τον γαλαξία με αρκετή λεπτομέρεια για να επιβεβαιώσουμε αυτή τη σύνδεση και δεν γνωρίζαμε εάν αυτή η κατάσταση είναι προσωρινή ή μόνιμη".



Δείτε επίσης: Αστρονόμοι βλέπουν μια τεράστια μαύρη τρύπα να ξυπνά σε πραγματικό χρόνο



Για να βρουν την απάντηση στο μυστήριο του "θανάτου" αυτού του γαλαξία, οι ερευνητές έστρεψαν προς τα εκεί το ισχυρότερο τηλεσκόπιο στον κόσμο, το James Webb. Ανάμεσα στις εκροές θερμού αερίου που εκτοξεύει η μαύρη τρύπα, το τηλεσκόπιο εντόπισε ένα ψυχρότερο, πυκνότερο και μη φωτεινό ρεύμα αερίου που εμπόδιζε το φως από έναν γαλαξία πίσω του. Η μάζα αυτού του αερίου που εκτοξεύεται είναι μεγαλύτερη από τη μάζα που απαιτείται για να σχηματιστούν νέα αστέρια.






Αυτή η παρατήρηση επιβεβαιώνει τις εικασίες ότι οι μαύρες τρύπες θα μπορούσαν να σβήσουν τους γαλαξίες τους, ενώ παράλληλα έρχεται σε αντίθεση με άλλες, που προέβλεπαν ότι το τέλος του σχηματισμού των άστρων έχει μια βίαιη και καταστροφική επίδραση στους γαλαξίες.



Δείτε επίσης: Επιστήμονες ανακάλυψαν νερό σε μαύρη τρύπα έτη φωτός μακριά



Αυτό το εύρημα όχι μόνο βοηθά τους αστρονόμους να κατανοήσουν τους κύκλους ζωής των γαλαξιών, αλλά επίσης ρίχνει φως στη σύνθετη δυναμική που διέπει την εξέλιξή τους. Οι μελλοντικές παρατηρήσεις από το JWST αναμένεται να αποκαλύψουν ακόμη περισσότερες πληροφορίες για την αλληλεπίδραση μεταξύ των γαλαξιών και των μαύρων τρυπών. Αυτό θα επιτρέψει στους επιστήμονες να συνθέσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του σύμπαντος και της τεράστιας σειράς ουράνιων σωμάτων του. Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb συνεχίζει να ωθεί τα όρια της γνώσης μας και να παρέχει πρωτοποριακές ανακαλύψεις που συνεχίζουν να διαμορφώνουν την κατανόησή μας για το σύμπαν.



Πηγή: www.livescience.com



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/3xfHTz
Σχόλια