Συνελήφθησαν ύποπτοι για κλοπή crypto αξίας $230 εκατομμυρίων

secnews.gr

IT Security News, Gadgets, Tweaks for Geeks and More

Συνελήφθησαν ύποπτοι για κλοπή crypto αξίας $230 εκατομμυρίων
https://www.secnews.gr/620524/sinelifthisan-ipoptoi-crypto-aksias-230-ekatommirion-dolarion/
Sep 20th 2024, 11:25

Δύο άτομα, που θεωρούνται ύποπτοι για συνωμοσία για κλοπή και ξέπλυμα άνω των 230 εκατομμυρίων δολαρίων σε crypto, συνελήφθησαν στο Μαϊάμι αυτή την εβδομάδα.






Οι δύο κατηγορούμενοι, Malone Lam (ή "Greavys", "Anne Hathaway" και "$$$") και Jeandiel Serrano (ή "Box", "VersaceGod" και "@ SkidStar"), 20 και 21 ετών αντίστοιχα, συνελήφθησαν το βράδυ της Τετάρτης από το FBI και εμφανίστηκαν στο δικαστήριο, χθες, Πέμπτη.



Λέγεται ότι οι δύο ύποπτοι πραγματοποίησαν μια επίθεση στις 18 Αυγούστου και κατάφεραν να κλέψουν περισσότερα από 4.100 Bitcoin από ένα θύμα στην Ουάσινγκτον (αξίας άνω των 230 εκατομμυρίων δολαρίων εκείνη την περίοδο).



Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, οι δύο νέοι και άλλα άτομα φέρεται να απέκτησαν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στους λογαριασμούς crypto, μεταφέροντας κεφάλαια σε δικά τους crypto wallets, πριν ξεπλύνουν τα κλεμμένα assets.



Δείτε επίσης: Γερμανία: Έκλεισαν 47 crypto exchange υπηρεσίες που χρησιμοποιούνταν από κυβερνοεγκληματίες



Οι ύποπτοι χρησιμοποιήσαν μάλλον crypto mixers και crypto exchange υπηρεσίες για το ξέπλυμα των κλεμμένων κρυπτονομισμάτων, χρησιμοποιώντας «peel chains», pass-through wallets και VPN, για να κρύψουν τις ταυτότητες και τις τοποθεσίες τους σε όλο το σχήμα.



Στη συνέχεια, οι ύποπτοι χρησιμοποιούσαν τα κλεμμένα κεφάλαια για ταξίδια σε όλο τον κόσμο, για αγορά πολυτελών αυτοκινήτων, ακριβών ρολογιών, τσαντών επώνυμων οίκων και για επισκέψεις σε νυχτερινά κέντρα στο Λος Άντζελες και στο Μαϊάμι.



Ο ερευνητής crypto απατών, ZachXBT, ο οποίος βοήθησε τους επίσημους ερευνητές, εντόπισε ένα τρίτο άτομο, με το ψευδώνυμο "Wiz", που μπορεί επίσης να εμπλέκεται στην κλοπή των crypto. Όπως αποκάλυψε, η ομάδα στόχευσε έναν creditor της cryptocurrency exchange υπηρεσίας, Genesis, χρησιμοποιώντας πλαστούς αριθμούς τηλεφώνου και πλαστογραφώντας την υποστήριξη πελατών της Google και της Gemini (με σκοπό την παραβίαση λογαριασμών).



Ενώ παρίστανε τον εκπρόσωπο υποστήριξης Gemini, είπε στο θύμα ότι ο λογαριασμός είχε παραβιαστεί και το εξαπάτησε ώστε να επαναφέρει τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) και να μοιραστεί την οθόνη του μέσω της εφαρμογής AnyDesk.



Η έρευνα διαπίστωσε ότι ένα σύμπλεγμα διευθύνσεων Ethereum που συνδέονται με τους Serrano και Wiz, έλαβε πάνω από 41 εκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες εβδομάδες. Παρά τις προσπάθειες να καλύψουν τα ίχνη τους, οι ερευνητές εντόπισαν τα χρήματα που ξεπλύθηκαν, αφού χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά πολυτελών αυτοκινήτων, ρολογιών και κοσμημάτων.






Τα κεφάλαια ξεπλύθηκαν γρήγορα μέσω πολλαπλών υπηρεσιών cryptocurrency exchange, με τις συναλλαγές να εναλλάσσονται μεταξύ Bitcoin, Litecoin, Ethereum και Monero.



Δείτε επίσης: FBI: Οι απάτες crypto οδήγησαν σε απώλειες $ 5,6 δισ. το 2023



Ενώ τα περισσότερα κεφάλαια μετατράπηκαν σε Monero για πρόσθετη ανωνυμία, οι Wiz και Serrano φέρονται να έκαναν κρίσιμα λάθη, συνδέοντας τα χρήματα που ξεπλύθηκαν με τα αρχικά κλεμμένα ποσά.



Το FBI συνέλαβε τους δύο υπόπτους, αφού παρακολούθησε τις πολυτελείς δαπάνες τους. Οι αναρτήσεις φίλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοήθησαν, επίσης, στην αποκάλυψη των τοποθεσιών τους στο Λος Άντζελες και στο Μαϊάμι.



Καθώς η χρήση κρυπτονομισμάτων συνεχίζει να αυξάνεται σε δημοτικότητα, αυξάνονται και οι εγκληματίες που στρέφονται σε αυτά για ξέπλυμα χρήματος και άλλες παράνομες δραστηριότητες. Αυτό αποτελεί μια μοναδική πρόκληση για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.



Ένας τρόπος με τον οποίο οι αρχές αντιμετωπίζουν αυτό το ζήτημα είναι μέσω της αυξημένης εκπαίδευσης και των πόρων που αφιερώνονται σε έρευνες για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο. Το FBI έχει δημιουργήσει εξειδικευμένες ομάδες και συνεργασίες με άλλες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση υποθέσεων που αφορούν κρυπτονομίσματα. Επιπλέον, έχουν γίνει προσπάθειες για τη ρύθμιση και την παρακολούθηση των συναλλαγών crypto, προκειμένου να αποφευχθούν οι παράνομες δραστηριότητες.



Δείτε επίσης: Indodax: Hackers έκλεψαν crypto assets άνω των $20 εκατ.



Ωστόσο, όπως φαίνεται στην πρόσφατη υπόθεση του Μαϊάμι, οι εγκληματίες βρίσκουν συνεχώς τρόπους να παρακάμψουν αυτά τα μέτρα. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή συνεργασία και καινοτομία στην καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Είναι επίσης σημαντικό για τα άτομα να εκπαιδεύονται σε ασφαλείς πρακτικές κατά τη χρήση κρυπτονομισμάτων, όπως η ασφαλής αποθήκευση των ψηφιακών τους στοιχείων και η χρήση μόνο αξιόπιστων υπηρεσιών crypto exchange.



Πηγή: www.bleepingcomputer.com



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/3xfHTz
Σχόλια