Μετά τη σύλληψη του CEO, η σκοτεινή πλευρά του Telegram έρχεται στο φως

secnews.gr

IT Security News, Gadgets, Tweaks for Geeks and More

Μετά τη σύλληψη του CEO, η σκοτεινή πλευρά του Telegram έρχεται στο φως
https://www.secnews.gr/617428/meta-th-syllhpsh-tou-ceo-h-skoteinh-pleura-tou-telegram-erxetai-sto-fws/
Sep 9th 2024, 13:01

Μετά τη σύλληψη του Διευθύνοντος Συμβούλου (CEO) του Telegram, Pavel Durov, στη Γαλλία στις 24 Αυγούστου, ένα κύμα αποκαλύψεων αποκάλυψε τη μετατροπή της πλατφόρμας σε κόμβο εγκληματικής δραστηριότητας.







Το Telegram, που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2013, απέκτησε παγκόσμια δημοτικότητα χάρη στα ισχυρά χαρακτηριστικά ασφαλείας και την ανωνυμία των χρηστών, συγκεντρώνοντας σχεδόν 900 εκατομμύρια χρήστες. Ωστόσο, έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για παράνομες δραστηριότητες, περιλαμβάνοντας σεξουαλικά εγκλήματα που σχετίζονται με το deepfake και διακίνηση ναρκωτικών.



Διαβάστε σχετικά: Telegram – Ο Pavel Durov έσπασε τη σιωπή του δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψή του



Στις 7 Σεπτεμβρίου, η "The New York Times" δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Πώς το Telegram έγινε παιδική χαρά για εγκληματίες, εξτρεμιστές και τρομοκράτες». Μέσω μιας ανάλυσης διάρκειας τεσσάρων μηνών, που περιλάμβανε περισσότερα από 16.000 κανάλια Telegram και πάνω από 3,2 εκατομμύρια μηνύματα, το report αποκάλυψε πάνω από 22 κανάλια διακίνησης ναρκωτικών και περιπτώσεις παράνομης εμπορίας όπλων. Το άρθρο χαρακτήρισε το Telegram ως «ένα παγκόσμιο υπόνομο εγκληματικής δραστηριότητας, παραπληροφόρησης, υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, τρομοκρατίας και ρατσιστικής υποκίνησης». Επιπλέον, σημείωσε ότι το Telegram λειτουργεί σαν «ανάπατρις οργανισμός» και έχει επί μακρόν δρούσε σαν να είναι υπεράνω του νόμου — αν και αυτό ίσως να αλλάξει. Προειδοποίησε επίσης ότι η υπομονή με την εφαρμογή εξαντλείται σε πολλές δημοκρατικές χώρες.



Την ίδια μέρα, η Wall Street Journal δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Πώς το Telegram έγινε η προτιμώμενη πλατφόρμα για εγκληματίες». Το άρθρο εστίασε στον ρόλο της εφαρμογής στην διευκόλυνση της πώλησης παράνομων αγαθών, όπως παιδοφιλικό περιεχόμενο, κλεμμένες ταυτότητες και ναρκωτικά. Η αναφορά περιγράφει πώς ένα κανάλι στο Telegram διαφήμιζε διαβατήρια, ταυτότητες και selfies, ως δείγματα απατεώνων που επιδιώκουν να ανοίξουν δόλιους τραπεζικούς λογαριασμούς.



Δείτε περισσότερα: Το Telegram αντιμετωπίζει το Deepfake Porn στη Νότια Κορέα



Το άρθρο τόνισε επίσης την έκταση της εγκληματικής δραστηριότητας στο Telegram: «Χιλιάδες κανάλια και ομάδες προσφέρουν κλεμμένες ταυτότητες για την ανοίξη τραπεζικών και επενδυτικών λογαριασμών, με ορισμένα να πωλούν ήδη έτοιμους λογαριασμούς χρησιμοποιώντας κλεμμένες πληροφορίες. Ένα κανάλι με την ονομασία Bank Store Online απαριθμούσε λογαριασμούς από πάνω από 60 τράπεζες και πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων, με τιμές που κυμαίνονταν από 80 δολάρια (~72€) για έναν προσωπικό λογαριασμό έως 1.800 δολάρια (~1.628€) για έναν επαγγελματικό.»



Πριν την έλευση του Telegram, οι εγκληματίες συνήθως δρούσαν στο dark web, ένα αθέατο τμήμα του διαδικτύου με αργούς και δύσκολους στην πλοήγηση ιστότοπους, που ήταν ευάλωτοι σε παρεμβάσεις από τις αρχές επιβολής του νόμου. Η Wall Street Journal έχει επισημάνει ότι η ταχύτητα και η λειτουργικότητα του Telegram το καθιστούν μια πολύ πιο αποτελεσματική πλατφόρμα για την αγορά και πώληση παράνομων αγαθών.



Διαβάστε ακόμη: Ο Pavel Durov συνελήφθη στη Γαλλία – Δηλώσεις Telegram



Η "The New York Times" υπογράμμισε ότι τα μοναδικά χαρακτηριστικά του Telegram, όπως τα "κανάλια" και οι "υπερομάδες", έχουν συμβάλει στο να γίνει καταφύγιο για παράνομες δραστηριότητες. Αρχικά σχεδιασμένα ως εργαλεία μετάδοσης για ειδησεογραφικά μέσα και κυβερνήσεις, τα κανάλια δίνουν τη δυνατότητα στους διαχειριστές να μοιράζονται μεγάλο αρχείο (έως 2 GB) με ένα εκτενές κοινό. Οι υπερομάδες, που θυμίζουν «ατίθασες αίθουσες συνομιλίας AOL», προσελκύουν πολλούς χρήστες, αλλά παράλληλα λειτουργούν και ως εργαλείο για εγκληματίες που επιθυμούν να διαγράψουν γρήγορα αποδεικτικά στοιχεία, καθώς και οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να διαγράψουν ολόκληρο το περιεχόμενο μιας ομάδας με μια μόνο ενέργεια.







Ωστόσο, το Telegram καθυστέρησε στη συνεργασία της με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Η Svenja Meininghaus, εισαγγελέας στη Γερμανία που εστιάζει στην παράνομη ρητορική μίσους, δήλωσε στη "The New York Times" ότι άλλες μεγάλες πλατφόρμες social media έχουν καθιερώσει διαδικασίες συνεργασίας με τις αρχές.



Δείτε ακόμη: Το σφάλμα EvilVideo του Telegram διαδίδει malware



Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε καμία απολύτως συνεργασία από το Telegram» και σημείωσε, «δεν μπορώ να θυμηθώ καμία περίπτωση». Στη Νότια Κορέα, η Telegram έχει αποτύχει να ανταποκριθεί σε περισσότερα από 200 αιτήματα της αστυνομίας για ερευνητικά δεδομένα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 11 ετών.



Πηγή: chosun



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/3xfHTz
Σχόλια