Αδιέξοδο...

Nonews-NEWS.com



Αδιέξοδο...
http://www.nonews-news.com/2024/09/blog-post_758.html
Sep 27th 2024, 10:02



Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεσμεύτηκε χθες Πέμπτη πως δεν θα σταματήσει τον πόλεμο με το λιβανικό κίνημα Χεζμπολά πριν από «τη νίκη», απορρίπτοντας διεθνή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός διάρκειας 21 ημερών... κι οι μαζικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα σε ανατολικούς και νότιους τομείς του Λιβάνου.

Έγιναν δεκάδες πλήγματα εναντίον θέσεων της Χεζμπολά, η οποία άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ την επομένη της άνευ προηγουμένου εφόδου της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου. Το λιβανικό κίνημα ορκίζεται πως θα συνεχίσει τη δράση του «ως το τέλος της επίθεσης στη Γάζα».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, οι χθεσινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε 92 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 153.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως εξαπέλυσαν «πλήγματα ακριβείας» στη Βηρυτό και σκότωσαν τον διοικητή μονάδας της Χεζμπολά που χειρίζεται τα drones της, τον Μοχάμεντ Σρουρ. Το σιιτικό κίνημα επιβεβαίωσε τον θάνατό του χθες βράδυ.

Ανέφεραν ακόμη πως έπληξαν 75 στρατιωτικούς στόχους, θέσεις της Χεζμπολά, στον νότιο και στον ανατολικό Λίβανο, ενώ το βράδυ τόνισαν πως εξακολουθούσαν τους βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο.

Σημείωσαν πως εξαπολύθηκαν δεκάδες ρουκέτες, πύραυλοι και drones από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ χθες.

Η Χεζμπολά από την πλευρά της ανέφερε πως εκτόξευσε κάπου εκατό ρουκέτες εναντίον των πόλεων Σαφέντ και Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, που έχουν σκοτώσει πάνω από εφτακόσιους ανθρώπους από τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων αμάχων, ανάγκασαν πάνω από 90.000 ανθρώπους να φύγουν στον Λίβανο, κατά τον ΟΗΕ. Πάνω από 31.000 πολίτες της χώρας κατέφυγαν στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Συρία, σύμφωνα με τη Βηρυτό.

Ο Χασάν Σλιμ πήρε την ηλικιωμένη μητέρα του και πήγαν να βρουν καταφύγιο στο έδαφος της Συρίας, παρότι η γειτονική χώρα έχει γίνει κομμάτια εξαιτίας του εμφυλίου που διαρκεί από το 2011. «Αποφεύγαμε τη Συρία, εξαιτίας του πολέμου, όμως ο πόλεμος έφτασε τώρα στην πόρτα μας», εξήγησε ο 24χρονος, που είναι άνεργος.

Η Γαλλία και οι ΗΠΑ, μαζί με αραβικές και δυτικές χώρες, κάλεσαν προχθές Τετάρτη να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός διάρκειας 21 ημερών» προκειμένου να δοθεί «ευκαιρία στη διπλωματία».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου όμως τόνισε χθες πως ο στρατός του θα συνεχίσει τη μάχη με τη Χεζμπολά «με όλη την απαραίτητη ισχύ».

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του Ισραέλ Κατς υπερθεμάτισε, διατρανώνοντας πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν «ως τη νίκη» κι ότι δεν θα υπάρξει καμία «κατάπαυση του πυρός στον βορρά».

Δυο ισραηλινοί ακροδεξιοί υπουργοί, ο Μπεζαλέλ Σμότριτς και ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, επίσης απέρριψαν την ιδέα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός. «Η εκστρατεία στον βορρά δεν μπορεί να τερματιστεί παρά μόνο με έναν τρόπο: τη συντριβή της Χεζμπολά», έκρινε ο κ. Σμότριτς. Ο κ. Μπεν Γκβιρ από την πλευρά του απείλησε πως θα μποϊκοτάρει τις εργασίες της κυβέρνησης αν κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο.

Η Ουάσιγκτον διαβεβαίωσε πως η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διατυπώθηκε «σε συντονισμό» με το Ισραήλ.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε πως θα ήταν «λάθος» του κ. Νετανιάχου να «απορρίψει» την προταθείσα κατάπαυση του πυρός, καθώς έτσι θα καταστεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, τονίζοντας πως η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κάλεσε χθες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Ισραήλ και τη Χεζμπολά να «απομακρυνθούν από το χείλος της αβύσσου».

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προειδοποίησε εναντίον «ολοκληρωτικού πολέμου», που θα ήταν «καταστροφικός», τόσο για το Ισραήλ όσο και για τον Λίβανο, εκτιμώντας πως εάν κλεινόταν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, θα μπορούσε να διευκολύνει συμφωνία εκεχειρίας και στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την άλλη, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως εξασφάλισε νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, εκτιμώμενης αξίας 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προς «υποστήριξη της στρατιωτικής προσπάθειας σε εξέλιξη»...




You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια