Η Γη κάποτε είχε έναν δακτύλιο σαν του Κρόνου

secnews.gr

IT Security News, Gadgets, Tweaks for Geeks and More

Η Γη κάποτε είχε έναν δακτύλιο σαν του Κρόνου
https://www.secnews.gr/619821/gi-kapote-eixe-daktilio-san-krono/
Sep 18th 2024, 15:03

Η Γη μπορεί να είχε έναν τεράστιο δακτύλιο διαστημικών πετρωμάτων που την περιέβαλλε, παρόμοιο με εκείνους γύρω από τον Κρόνο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαοτικά χτυπήματα μετεωριτών στην επιφάνεια του πλανήτη μας, προτείνει νέα έρευνα.









Δείτε επίσης: Ο αστεροειδής Apophis θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη το 2029;



Ο υποτιθέμενος δακτύλιος μπορεί να σχηματίστηκε περίπου 466 εκατομμύρια χρόνια πριν και ήταν τα απομεινάρια ενός γιγάντιου αστεροειδούς που τραβήχτηκε από τις παλιρροϊκές δυνάμεις της Γης αφού πέρασε το όριο Roche του πλανήτη μας.



Ρίχνοντας μια σκιά στον ισημερινό της Γης, ο δακτύλιος μπορεί να συνέβαλε σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο ψύξης εμποδίζοντας το ηλιακό φως, ενώ βομβάρδιζε την επιφάνεια με μετεωρίτες. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στις 16 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Earth and Planetary Science Letters.






Οι επιστήμονες έφτασαν στην εκπληκτική υπόθεση μελετώντας μια περίοδο στην ιστορία της Γης γνωστής ως Ορδοβικιανή (485 έως 443 εκατομμύρια χρόνια πριν). Η Ορδοβικιανή ήταν μια ταραχώδης περίοδος για τον πλανήτη μας – ήταν μια από τις πιο ψυχρές περιόδους των τελευταίων 500 εκατομμυρίων ετών και είδε μια δραματική αύξηση στον ρυθμό των μετεωριτών που χτυπούσαν τη Γη.



Δείτε ακόμα: Αστεροειδής προσέκρουσε στη Γη στις Φιλιππίνες



Για να διερευνήσουν τι θα μπορούσε να έχει προκαλέσει αυτά τα αποτελέσματα, οι επιστήμονες χαρτογράφησαν τις θέσεις 21 κρατήρων πρόσκρουσης αστεροειδών, οι οποίοι αποκάλυψαν ότι όλες οι κρούσεις έγιναν σε απόσταση 30 μοιρών από τον ισημερινό της Γης.



Καθώς το 70% του ηπειρωτικού φλοιού της Γης βρισκόταν έξω από αυτήν την περιοχή, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η πιθανότητα να συμβεί αυτό τυχαία ήταν εξαιρετικά σπάνια.






Έχοντας κατά νου αυτές τις εξαιρετικά απίθανες πιθανότητες, οι ερευνητές συμφώνησαν σε μια υπόθεση που θα μπορούσε να εξηγήσει τόσο τους κρατήρες του Ισημερινού όσο και την ψύξη του πλανήτη – έναν δακτύλιο από τα απομεινάρια ενός αστεροειδούς, που περικύκλωνε τη Γη στον ισημερινό.



Δείτε επίσης: Ένα «ντόνατ» βρέθηκε κρυμμένο μέσα στον πυρήνα της Γης



Απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για να υποστηριχθεί η υπόθεση, αλλά η θεωρία των αρχαίων δακτυλίων θα μπορούσε να εξηγήσει πολλές πτυχές της ιστορίας της Γης, ειδικά αν οι δακτύλιοι εμφανίστηκαν περισσότερες από μία φορές πάνω από τον πλανήτη μας πριν σβηστούν αργά καθώς οι αστεροειδείς τους αναρροφήθηκαν από τη βαρύτητά του, είπαν οι ερευνητές.



Πηγή: livescience



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/3xfHTz
Σχόλια