Ανθρακες ο θησαυρός για συντάξεις και μισθούς...

Nonews-NEWS.com



Ανθρακες ο θησαυρός για συντάξεις και μισθούς...
http://www.nonews-news.com/2024/09/blog-post_836.html
Sep 10th 2024, 10:45



Το «καλάθι» της ΔΕΘ ήταν κατά γενική ομολογία φτωχό. Εχοντας εξαγγελθεί ότι το «πακέτο» της ΔΕΘ θα περιέχει λύσεις για τα μεγάλα θέματα του εισοδήματος και των συντάξεων, του στεγαστικού, του δημογραφικού, της κλιματικής αλλαγής και της στήριξης των «ευάλωτων», κατάφερε τελικά να περάσει κάτω από τον πήχη των προσδοκιών... που οι κυβερνητικές διαρροές δημιούργησαν σε όλα τα θέματα.

Ισως η μεγαλύτερη απόδειξη τούτου είναι ότι οι εξαγγελίες δέχτηκαν σφοδρή κριτική όχι μόνο από συνδικαλιστικούς φορείς όπου κυριαρχούν δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς (εργατικά συνδικάτα, γιατροί), αλλά και από «φίλιες» προς την κυβέρνηση συνδικαλιστικές ενώσεις (στρατιωτικών, λιμενικών, αστυνομικών, αγροτών-κτηνοτρόφων), στις ανακοινώσεις των οποίων ξεχείλιζε η οργή, καθώς και από επιχειρηματικούς χώρους (όπως των ξενοδόχων).

Τα μέτρα διαπερνά η λογική των… φτωχών επιδομάτων φτώχειας (επιδόματα σε «ευάλωτους»), η συστηματική αποφυγή μόνιμων μέτρων που να αναστρέφουν την εισοδηματική καχεξία και την εκτεταμένη φτώχεια και η αναβολή για το… υπερπέραν μετά το 2027 απαραίτητων θεσμικών «επανορθώσεων», όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των συλλογικών συμβάσεων και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Με βάση τα εξαγγελθέντα από τον πρωθυπουργό και τη χθεσινή εξειδίκευση-κοστολόγηση του μεγαλύτερου τμήματός τους από το υπουργείο Οικονομικών, η εικόνα στα βασικά «κεφάλαια» είναι η εξής:

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ: Το «βαρύ χαρτί» των σχετικών μέτρων είναι το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2». Οι «προδιαγραφές» του στηρίζουν τις ελπίδες της κυβέρνησης ότι θα εξασφαλίσει στέγη σε 20.000 ζευγάρια. Αν οι ελπίδες αυτές επαληθευτούν, τότε με την υλοποίηση του προγράμματος θα μειωθεί η ζήτηση κατοικιών και αυτό θα είναι παράγοντας μείωσης των τιμών. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα ακόμη και το «Σπίτι μου 2» θα αυξήσει τις τιμές, διότι θα αυξήσει τη ζήτηση για κατοικίες με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές του προγράμματος (όπως έγινε και με το «Σπίτι μου 1»). Τα μέτρα για το «άνοιγμα» των κλειστών σπιτιών είναι επίσης αμφίβολης και σίγουρα όχι άμεσης απόδοσης. Η απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών για βραχυχρόνιες μισθώσεις στα τρία διαμερίσματα του Δήμου της Αθήνας (δεν τόλμησε καν να το επεκτείνει σε άλλους δήμους), σημαίνει ότι η υπάρχουσα δέσμευση κατοικιών από το Airbnb θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με σήμερα. Το μέτρο για τη Χρυσή Βίζα (η αγορά κτιρίου να αφορά μόνο την εγκατάσταση start up επιχείρησης) θα έχει την ίδια ακριβώς συνέπεια: να διατηρήσει την ανοδική πίεση στις τιμές στα σημερινά επίπεδα.

Οταν οι προβλέψεις για τον τουρισμό μιλούν για άνοδο τουλάχιστον φέτος και το 2025 σε επίπεδα κοντά στο 10% κατ' έτος, τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι ικανά ούτε καν να ανακόψουν την περαιτέρω αύξηση των τιμών σε σπίτια και ενοίκια, αλλά ούτε να έχουν κάποιο βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ: Το θέμα είναι «υπαρξιακής» σημασίας, είπε η κυβέρνηση, προϊδεάζοντας ότι θα πάρει σοβαρά μέτρα. Πλην όμως… άνθρακες ο θησαυρός! Ησσονος σημασίας παρεμβάσεις, πολύ μακριά από τις… γενναιόδωρες δηλώσεις πριν από τη ΔΕΘ.

ΕΥΑΛΩΤΟΤΗΤΑ: Και εδώ η ίδια εικόνα: Συνολικά 386 εκατ. ευρώ, από τα οποία 243 εκατ. το χριστουγεννιάτικο επίδομα για 1,9 εκατ. ευάλωτους. Ακόμη και το ισχνό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα εξαθλίωσης για τους «φτωχότερους των φτωχών», αυξάνεται στα 250 ευρώ.

ΜΙΣΘΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Εδώ το μέτρο σύγκρισης είναι αν βγαίνουμε επιτέλους από τα… μνημόνια, καθώς τα βαριά αποτυπώματά τους σε μισθούς και συντάξεις παραμένουν σε ανεπίτρεπτα μεγάλο βαθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η αύξηση των συντάξεων κατά 2%-2,5% από 1/1/2025 συνοδεύεται από τον χαρακτηρισμό «με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ», αλλά κινείται κάτω από την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ...Εφ.Συν.





You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια