Εκατοντάδες τηλεειδοποιητές εξερράγησαν σε Λίβανο και Συρία

secnews.gr

IT Security News, Gadgets, Tweaks for Geeks and More

Εκατοντάδες τηλεειδοποιητές εξερράγησαν σε Λίβανο και Συρία
https://www.secnews.gr/619813/ekatontades-thleeidopoihtes-ekserraghsan-se-livano-kai-syria/
Sep 18th 2024, 11:49

Σε μια περίπλοκη επίθεση, τηλεειδοποιητές που χρησιμοποιήθηκαν από μέλη της Χεζμπολάχ εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα σε Λίβανο και Συρία.







Οι τηλεειδοποιητές, είναι μια ασύρματη τηλεπικοινωνιακή συσκευή που λαμβάνει και εμφανίζει αλφαριθμητικά ή φωνητικά μηνύματα, οι οποίοι εξερράγησαν και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων, ανάμεσά τους και ένα 8χρονο κορίτσι, και τραυματίζοντας χιλιάδες άλλους. Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για την επιχείρηση αφού αυτή ολοκληρώθηκε. Η μαχητική ομάδα υποστηριζόμενη από το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για τις εκρήξεις, οι οποίες φαίνεται να ήταν προγραμματισμένες. Οι λεπτομέρειες της εκτέλεσης της επίθεσης παραμένουν αβέβαιες.



Διαβάστε περισσότερα: Επίθεση ransomware πλήττει σχολεία του Λιβάνου



Η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε τηλεειδοποιητές στην επίθεση, κατόπιν προειδοποίησης του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, να αποφύγουν τα κινητά τηλέφωνα λόγω των κινδύνων παρακολούθησης από το Ισραήλ. Ένας αξιωματούχος της ομάδας ανέφερε ότι οι συσκευές που εξερράγησαν ήταν από μια νέα μάρκα που δεν είχαν χρησιμοποιήσει προηγουμένως, χωρίς να αποκαλύψει το εμπορικό σήμα. Ο Nicholas Reese, ειδικός σε θέματα ασφαλείας, εξήγησε ότι τα έξυπνα τηλέφωνα είναι πιο ευάλωτα σε υποκλοπές σε σύγκριση με τους τηλεειδοποιητές. Υπογράμμισε ότι αυτός ο τύπος επίθεσης θα αναγκάσει τη Χεζμπολάχ να αναθεωρήσει τις στρατηγικές επικοινωνίας της, ενώ οι επιζώντες των εκρήξεων είναι πιθανό να απορρίψουν τα τηλέφωνά τους και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.



Εξετάζεται η πιθανότητα σαμποτάζ που προκάλεσε την έκρηξη των τηλεειδοποιητών, με έναν Αμερικανό αξιωματούχο να επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για μια προγραμματισμένη επιχείρηση από το Ισραήλ. Ειδικοί αναφέρουν ότι οι εκρήξεις πιθανώς προήλθαν από πολύ μικρούς εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν ενσωματωθεί στους τηλεειδοποιητές πριν παραδοθούν στη Χεζμπολάχ. Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν βασικά εξαρτήματα, με τους τηλεειδοποιητές να έχουν ήδη τρία από αυτά. Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media αποτυπώνει τη στιγμή της έκρηξης, επιβεβαιώνοντας για τους ειδικούς ότι αυτή φαίνεται να προήλθε από έναν μικροσκοπικό εκρηκτικό μηχανισμό. Ο Sean Moorhouse, πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού, τονίζει τη συμμετοχή κρατικού παράγοντα, υποδεικνύοντας τη Μοσάντ ως πιθανό υπεύθυνο.



Πόσο καιρό κράτησε αυτή η επίθεση;







Η επίθεση που διαπράχθηκε απαιτούσε σημαντικό χρόνο σχεδιασμού, με εκτιμήσεις που κυμαίνονται από αρκετούς μήνες έως δύο χρόνια. Οι ειδικοί υποδεικνύουν ότι ο ένοχος συγκέντρωνε πληροφορίες για μεγάλο διάστημα.



Διαβάστε ακόμη: Google: Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ταράξει το οικοσύστημα του κυβερνοεγκλήματος



Οι τηλεειδοποιητές φαίνεται ότι λειτουργούσαν κανονικά για έξι μήνες πριν την έκρηξη, η οποία προκλήθηκε από μήνυμα σφάλματος. Σύμφωνα με τον αναλυτή Elijah J. Magnier, βρέθηκαν 3 έως 5 γραμμάρια εκρηκτικού υλικού στο κύκλωμα. Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο τουλάχιστον δύο μελών της στους βομβαρδισμούς και κατηγόρησε το Ισραήλ για τη συγκεκριμένη επίθεση, τονίζοντας την ευθύνη του απέναντι στους αμάχους.



Πηγή: securityweek



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/3xfHTz
Σχόλια