Η Κουμουνδούρου αδειάζει Κασσελάκη: «Υπεύθυνος για το κόμμα ο Χρήστος Μαυροκεφαλίδης»...

Nonews-NEWS.com



Η Κουμουνδούρου αδειάζει Κασσελάκη: «Υπεύθυνος για το κόμμα ο Χρήστος Μαυροκεφαλίδης»...
http://www.nonews-news.com/2024/09/blog-post_22.html
Sep 12th 2024, 21:46

Εκτάκτως συνεδριάζει στις 20:00 την Πέμπτη, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και την έγκριση της πρότασης μομφής στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ...
Το θεσμικό θέμα που κρίθηκε ότι χρήζει άμεσης απάντησης είναι αν θα παραμείνει στη θέση του προέδρου, ο Στέφανος Κασσελάκης παρά την πρόταση μομφής, ή πρέπει να εκπέσει του αξιώματος του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό έθεσε σε ανώτατο υψηλό επίπεδο η πλευρά Κασσελάκη συμπληρώνοντας επίσης ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστεί τι σημαίνει η απόφαση της Κ.Ε. για τη διοικητική και νομική εκπροσώπηση του κόμματος.

Πηγές της Κουμουνδούρου δηλώνουν ότι μετά από την μομφή στον κ. Κασσελάκη, την πολιτική ευθύνη έχει η Πολιτική Γραμματεία και για όλα τα υπόλοιπα (σ.σ τα διοικητικά και τα ποινικά) ο διευθυντής του κόμματος Χρήστος Μαυροκεφαλίδης. Εκτιμούν δε ότι η διαρροή της πλευράς Κασσελάκη έγινε στο πλαίσιο μίας προσπάθειας να κρατήσει συσπειρωμένους τους υποστηρικτές του.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά Κασσελάκη, ο Μανώλης Καπνισάκης  τηλεφώνησε χθες στην γραμματέα Ράνια Σβίγκου και της έθεσε το εξής ερώτημα: διοικητικά και ποινικά ποιος έχει την ευθύνη για το κόμμα; Δεν έλαβε απάντηση και κατόπιν στη Ράνια Σβίγκου τηλεφώνησε ο Στέφανος Κασσελάκης και της έθεσε ακριβώς το ίδιο ερώτημα. Η κυρία Σβίγκου κατά πληροφορίες παρέπεμψε τον κ. Κασσελάκη στον διευθυντή του κόμματος Χρήστο Μαυροκεφαλίδη. Και τότε, ο κ. Μαυροκεφαλίδης στην ίδια ερώτηση φέρεται να του απάντησε ότι «την ευθύνη για το κόμμα την έχεις εσύ, εκτός αν μου υπογράψεις πληρεξούσιο». Ο κ. Κασσελάκης φέρεται να του έχει απαντήσει «πώς θα σου υπογράψω πληρεξούσιο, αν δεν ξέρω τι αποφάσεις λαμβάνονται;».
Να σημειωθεί ότι στο δημόσιο λόγο τους, στελέχη του κόμματος που πρόσκεινται στην πλευρά Κασσελάκη όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, η Έλενα Ακρίτα, ο Πέτρος Παππάς θεωρούν ότι παρά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να μείνει πρόεδρος του κόμματος.
Η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, μετά την έντονη συζήτηση που έχει προκύψει στο δημόσιο διάλογο αλλά και επικοινωνία με την πλευρά Κασσελάκη όπως προκύπτει από πληροφορίες, κάλεσε σε έκτακτη Πολιτική Γραμματεία για να δοθούν διευκρινίσεις για το θέμα που απασχολεί το δημόσιο διάλογο.  
Να σημειωθεί τέλος ότι ομόφωνα αποφασίστηκε στην Κεντρική Επιτροπή η εκπροσώπηση του κόμματος στη ΔΕΘ γίνεται από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκο Παππά.
«Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο» γράφει το Καταστατικό του κόμματος και το όλο θέμα έχει προκύψει γιατί δεν αναφέρει επακριβώς το καταστατικό ποιος έχει την προσωρινή ευθύνη για τα διοικητικά ή νομικά θέματα ως το έκτακτο συνέδριο.
Διαφωνίες νομικών
Την άποψη αυτή ήρθαν να συνεπικουρήσει ανάρτηση του συνταγματολόγου Ξενοφώντα Κοντιάδη όπου υποστήριξε ότι «Η άρση της εμπιστοσύνης δεν προκύπτει από το καταστατικό ότι συνεπάγεται έκπτωση του προέδρου, αλλά σύγκληση συνεδρίου για να δρομολογηθεί νέα εκλογική διαδικασία από την κομματική βάση. Όμως εκλήφθηκε ως έκπτωση και ο πρόεδρος Κασσελάκης με τους συνεργάτες του αποχώρησαν».
Ο καθηγητής Νομικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Birkbeck Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Κώστας Δουζίνας χαρακτήρισε εσφαλμένη την ερμηνεία του Ξ. Κοντιάδη και με ανάρτησή του στο Facebook ότι «η άρση εμπιστοσύνης σε θεσμικό παράγοντα (Πρωθυπουργό, Υπουργό, Δήμαρχο κλπ) από το σώμα στο οποίο λογοδοτεί σημαίνει την αυτόματη έκπτωση του οποιαδήποτε ερμηνευτική μέθοδο υιοθετήσουμε. Διαφορετικά έχουμε την παράδοξη λύση ότι ένας πρόεδρος παραμένει στην θέση του παρ΄ ότι έχει εκδιωχθεί από το μόνο κυρίαρχο σώμα».
Στη συνέχεια προσθέτει: «Υπάρχει και άλλη εκδοχή. Ο Ξενοφών μπορεί να εννοεί κάτι που δεν το λέει δηλαδή ότι μετά την αποπομπή του ο κ Κασσελάκης παραμένει "υπηρεσιακός" πρόεδρος μέχρι την εκλογή νέου προέδρου. Αυτό είναι κάτι που μπορούσε να αποφασίσει η ΚΕ εφ΄ όσον υπήρχε η σχετική πρόταση. Ο κ. Κασσελάκης με την πρόωρη αποχώρηση του από την αίθουσα συνεδρίασης απέρριψε εμπράκτως οποιαδήποτε τέτοια πρόταση που δεν υπήρξε εξ άλλου».
avgi.gr
 



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια