Πέθανε ο Ελληνοαμερικανός συνθέτης και τραγουδιστής της μπλουζ Νικ Γκραβενίτης

zoornalistas.com

Περιήγηση στον ζωολογικό κήπο των media, της ενημέρωσης και της (μικρο)πολιτικής

Πέθανε ο Ελληνοαμερικανός συνθέτης και τραγουδιστής της μπλουζ Νικ Γκραβενίτης
https://www.zoornalistas.com/2024/09/blog-post_198.html
Sep 20th 2024, 14:19


Σε ηλικία 85 ετών πέθανε ο Ελληνοαμερικανός συνθέτης και τραγουδιστής της μπλουζ, ροκ και φολκ σκηνής Νικ Γκραβενίτης. Την είδηση έκανε γνωστή με ανάρτησή της στον λογαριασμό του στο Facebook η οικογένειά του.
Ο Νικ Γκραβενίτης γεννήθηκε στο Σικάγο το 1938 από οικογένεια, που είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ από το Παλαιοχώρι Αρκαδίας.
Στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο γνώρισε τους Πολ Μπάτερφιλντ και Μάικλ Μπλούμφιλντ, μυήθηκε στη μπλουζ μουσική και έμαθε κιθάρα.

Έγραψε το τραγούδι «Born in Chicago» το οποίο έγινε το εναρκτήριο κομμάτι στο ντεμπούτο άλμπουμ της μπάντας του Πολ Μπάτερφιλντ. Με τον κιθαρίστα Μάικλ Μπλούμφιλντ έγραψε μαζί το ομώνυμο κομμάτι του δεύτερου άλμπουμ τους, East-West. Το συγκρότημα μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 2015.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 εγκαταστάθηκε στο Σαν Φρανσίσκο και το 1967 με τον Μπλούμφιλντ σχημάτισε τους Electric Flag.
Ο Γκραβενίτης βοήθησε αρκετούς νέους καλλιτέχνες της εποχής. Μεταξύ αυτών και το πρώτο συγκρότημα της Τζάνις Τζόπλιν, τους Kozmic Blues Band. Μάλιστα, έγραψε πολλά τραγούδια για την Τζόπλιν, όπως το «Work me Lord» και το «Buried Alive in Blues».





You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/FfCjQp
Σχόλια