Τι είναι ο παλμικός πύραυλος πλάσμα;

Ο **παλμικός πύραυλος πλάσματος** (pulsed plasma thruster - PPT) είναι ένας τύπος κινητήρα για διαστημικά οχήματα που χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια

 Ο **παλμικός πύραυλος πλάσματος** (pulsed plasma thruster - PPT) είναι ένας τύπος κινητήρα για διαστημικά οχήματα που χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για να δημιουργήσει και να εκτοξεύσει πλάσμα με στόχο την παραγωγή ώσης. Ανήκει στην κατηγορία των **ηλεκτρικών προωθητικών συστημάτων**, τα οποία χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για να επιταχύνουν σωματίδια προωθητικού σε μεγάλες ταχύτητες, αντί να βασίζονται σε χημικές αντιδράσεις, όπως οι παραδοσιακοί πύραυλοι.


Πώς λειτουργεί:

Ο παλμικός πύραυλος πλάσματος αποτελείται συνήθως από δύο ηλεκτρόδια και μια μικρή ποσότητα προωθητικού υλικού, συνήθως τεφλόν ή άλλο στερεό υλικό. Όταν εφαρμοστεί ένα υψηλής τάσης ηλεκτρικό παλμό, ένα μέρος του προωθητικού ιονίζεται και μετατρέπεται σε πλάσμα. Το πλάσμα στη συνέχεια εκτοξεύεται από τα ηλεκτρόδια λόγω της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης που παράγεται (ηλεκτρομαγνητική επιτάχυνση), δημιουργώντας ώση.


Πλεονεκτήματα:

1. **Υψηλή απόδοση**: Ο PPT προσφέρει υψηλή ταχύτητα εξόδου του προωθητικού (μέχρι και δεκάδες χιλιάδες μέτρα το δευτερόλεπτο).

2. **Απλότητα και μικρό μέγεθος**: Μπορεί να κατασκευαστεί σχετικά μικρός και απλός σε σχέση με άλλους ηλεκτρικούς κινητήρες.

3. **Μικρή κατανάλωση προωθητικού**: Λόγω της υψηλής απόδοσης, απαιτείται πολύ μικρή ποσότητα προωθητικού για να παραχθεί η επιθυμητή ώση.


Μειονεκτήματα:

1. **Χαμηλή ώση**: Αν και η ταχύτητα εξόδου του προωθητικού είναι υψηλή, η παραγόμενη ώση είναι σχετικά χαμηλή. Αυτό τον καθιστά κατάλληλο μόνο για μακροχρόνιες αποστολές, όπου η μικρή ώση αρκεί για σταδιακές διορθώσεις πορείας.

2. **Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας**: Απαιτείται αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή του πλάσματος.


Χρησιμοποιείται κυρίως σε μικρούς δορυφόρους (π.χ. CubeSats) και για διορθώσεις τροχιάς ή λεπτές αλλαγές πορείας.

Σχόλια