Η Apple εγκαταλείπει την υπόθεση Spyware κατά του Ομίλου NSO

secnews.gr

IT Security News, Gadgets, Tweaks for Geeks and More

Η Apple εγκαταλείπει την υπόθεση Spyware κατά του Ομίλου NSO
https://www.secnews.gr/619014/i-apple-egkataleipei-thn-ypothesi-spyware-kata-tou-omilou-nso/
Sep 16th 2024, 12:16

Η Apple έχει υποβάλει αίτηση να αποσύρει «οικειοθελώς» την αγωγή της κατά του εμπορικού προμηθευτή spyware λογισμικού NSO Group, επικαλούμενη ένα μεταβαλλόμενο τοπίο κινδύνου που θα μπορούσε να εκθέσει κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με «threat intelligence».







Η εξέλιξη αυτή αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Washington Post την Παρασκευή. Η κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone δήλωσε ότι οι προσπάθειές της, σε συνεργασία με εκείνες άλλων φορέων της βιομηχανίας και των εθνικών κυβερνήσεων για την καταπολέμηση της αυξανόμενης απειλής του εμπορικού spyware, έχουν «σημαντικά αποδυναμώσει» τους κατηγορούμενους.



Δείτε περισσότερα: Το Predator Spyware επανεμφανίζεται με αυξημένη επικινδυνότητα



«Δυστυχώς, έχουν προκύψει και άλλοι κακόβουλοι παράγοντες στη βιομηχανία των εμπορικών spyware», δήλωσε η εταιρεία. «Αυτός ο συνδυασμός παραγόντων ώθησε την Apple να επιδιώξει την οικειοθελή απόσυρση αυτής της υπόθεσης.»



«Ενώ η Apple συνεχίζει να υποστηρίζει ότι υπάρχει βάση στους ισχυρισμούς της, έχει επίσης διαπιστώσει ότι η συνέχιση της υπόθεσης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο σημαντικές πληροφορίες ασφαλείας».



Η Apple είχε αρχικά υποβάλει τη μήνυση κατά της ισραηλινής εταιρείας τον Νοέμβριο του 2021, επιδιώκοντας να την καταστήσει υπεύθυνη για την παράνομη στόχευση χρηστών μέσω του εργαλείου παρακολούθησης Pegasus. Περιέγραψε την NSO Group, θυγατρική της Q Cyber Technologies Limited, ως «ανήθικους μισθοφόρους του 21ου αιώνα που έχουν αναπτύξει εξαιρετικά εξελιγμένα εργαλεία κυβερνοπαρακολούθησης (spyware), τα οποία ενθαρρύνουν την καταχρηστική συμπεροφορά.»



Τον Ιανουάριο, ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε την πρόταση του Ομίλου NSO για απόρριψη της μήνυσης, τονίζοντας ότι η εταιρεία είναι εδραιωμένη στο Ισραήλ και ότι η Apple θα έπρεπε να τους μηνύσει εκεί. Το δικαστήριο επισήμανε ότι «οι ισχυρισμοί της Apple ευθυγραμμίζονται με τον σκοπό της CFAA κατά της πειρατείας, και η NSO δεν έχει αποδείξει το αντίθετο».



Στην πρότασή της για οικειοθελή απόσυρση, η Apple επισήμανε τρεις σημαντικές εξελίξεις που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση: ο κίνδυνος αποκάλυψης ευαίσθητων πληροφοριών σχετικά με τις απειλές που έχει αναπτύξει για την προστασία των χρηστών από επιθέσεις spyware, όπως αναφέρεται σε έκθεση του Guardian στις 25 Ιουλίου 2024.



Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Ακτιβιστές ζητούν αυστηρότερα μέτρα κατά του spyware



Η βρετανική εφημερίδα αποκάλυψε ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατέσχεσαν έγγραφα από τον όμιλο NSO τον Ιούλιο του 2020, προκειμένου να σταματήσουν τη διαρροή πληροφοριών σχετικά με το αμφιλεγόμενο εργαλείο hacking. Αυτή η ενέργεια πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης νομικής διαμάχης της εταιρείας με το WhatsApp, που ανήκει στη Meta και είχε καταθέσει παρόμοια μήνυση το 2019.



«Οι κατασχέσεις αυτές αποτελούσαν μέρος ενός ασυνήθιστου νομικού ελιγμού που σχεδίασε το Ισραήλ για να εμποδίσει την αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με το Pegasus, καθώς η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει «σοβαρή ζημιά στην ασφάλεια της χώρας», ανέφερε η εφημερίδα The Guardian.



Η Apple τόνισε ότι οι αλλαγές στη βιομηχανία του εμπορικού spyware, η αύξηση των διαφόρων εταιρειών spyware, καθώς και η δυνατότητα αποκάλυψης σε τρίτους «των πληροφοριών που χρησιμοποιεί η Apple για την καταπολέμηση του spyware», επηρεάζουν τη δυναμική του τομέα. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι και άλλοι δημιουργούν σημαντικά εμπόδια στην απόκτηση αποτελεσματικών λύσεων.



Αυτή η εξέλιξη προκύπτει καθώς το Ατλαντικό Συμβούλιο αποκάλυψε ότι άτομα που συνδέονται με ορισμένους από τους προμηθευτές λογισμικού κατασκοπείας (spyware) στο Ισραήλ, την Ιταλία και την Ινδία, οι οποίοι έχουν τεθεί υπό έλεγχο λόγω της ικανότητάς τους να διευκολύνουν αυταρχικά καθεστώτα να παρακολουθούν υπέρμαχους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ηγέτες της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφους, προσπαθούν τώρα να αλλάξουν τα ονόματά τους, να ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες ή να προχωρήσουν σε στρατηγικές αλλαγές δικαιοδοσίας.



Ειδικότερα, η Intellexa, η πιο αναγνωρίσιμη εταιρεία πίσω από το spyware Predator, έχει επανεμφανιστεί με ανανεωμένη υποδομή, συνδέοντας τη συνεχιζόμενη χρήση του από πιθανούς πελάτες σε χώρες όπως η Αγκόλα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) και η Σαουδική Αραβία.







Δείτε ακόμη: Hackers μολύνουν χρήστες του Hamster Kombat με spyware



«Οι χειριστές του Predator έχουν προχωρήσει σε σημαντικές αναβαθμίσεις της υποδομής τους, προσθέτοντας επίπεδα πολυπλοκότητας για να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους», δήλωσε η ομάδα Insikt, της εταιρείας κυβερνοασφάλειας. «Η νέα υποδομή περιλαμβάνει ένα επιπλέον επίπεδο στο πολυεπίπεδο σύστημα παράδοσης, το οποίο ανωνυμοποιεί τις δραστηριότητες των πελατών, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την ανίχνευση των χωρών που χρησιμοποιούν το spyware».



Πηγή: thehackernews



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/3xfHTz
Σχόλια