Η Σαλαμίνα εκπέμπει SOS - Όχι στην περιβαλλοντική υποβάθμιση του νησιού

zoornalistas.com

Περιήγηση στον ζωολογικό κήπο των media, της ενημέρωσης και της (μικρο)πολιτικής

Η Σαλαμίνα εκπέμπει SOS - Όχι στην περιβαλλοντική υποβάθμιση του νησιού
https://www.zoornalistas.com/2024/08/sos.html
Aug 20th 2024, 16:32


Η Σαλαμίνα είναι ήδη εξόχως επιβαρυμένη. Όπως καταγγέλει ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας ΠΕΡΙΒΟΣ, το σχέδιο για 25πλασιασμό των ιχθυοκαλλιεργειών είναι το τελειωτικό χτύπημα για το φυσικό περιβάλλον του νησιού και τους κατοίκους του.
Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ, προβλέπεται η εφαρμογή ΠΟΑΥ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) στην περιοχή Διαπορίων νήσων και Σαλαμίνας, που θα οδηγήσει στον 25πλασιασμό της έκτασης των υπαρχουσών ιχθυοκαλλιεργειών! Από τα 186 στρέμματα που καταλαμβάνονται σήμερα από ιχθυοκαλλιέργειες, η έκταση θα εκτοξευτεί στα 4.632 στρέμματα! Τα όρια του ΠΟΑΥ περικλείουν όλο το άνοιγμα του κόλπου της Σαλαμίνας, τα Κανάρια, το Ξένο και φτάνουν μέχρι τη βάση του ΝΑΤΟ στο τέρμα του Αιαντείου.

Η επιβάρυνση δεν αφορά μόνο τη θάλασσα, επηρεάζει και το μοναδικό δάσος της Σαλαμίνας. Η μεγαλύτερη επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών θα γίνει στις ακτές του μεγάλου πευκόφυτου δάσους των Κανακίων, έκτασης 30.000 στρεμμάτων. Το γεγονός αυτό θα επιβαρύνει καταλυτικά το δάσος λόγω της εγκατάστασης βιομηχανικής χρήσης στην καρδία του δάσους και λόγω του πολλαπλασιασμού των δρομολογίων βαρέων οχημάτων, τα οποία, θα μεταφέρουν τους 22.079 παραγόμενους τόνους ψαριών ετησίως, αλλά και τις τροφές τους (υπερπολλαπλάσιες σε τόνους) για την εξυπηρέτηση των νέων ιχθυοκαλλιεργειών.

Από το 2014 υφίσταται οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία θαλάσσιου χωροταξικού από τα κράτη μέλη. Οι ελληνικές κυβερνήσεις συνειδητά δεν έχουν κάνει τίποτα μέχρι σήμερα και επιτρέπουν την χωρίς όρους και άναρχη εγκατάσταση βιομηχανικών εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιεργιών, για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα πολυεθνικών εταιριών.

Σε αντίθεση με τη χώρα μας, όπως και πάλι αναφέρει ο ΠΕΡΙΒΟΣ, σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, το θεσμικό τους πλαίσιο ορίζει ελάχιστες αποστάσεις από τις ακτές. Δεν είναι τυχαίο που το 70% των εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιεργειών στην Ευρώπη, βρίσκεται στη χώρα μας.

Tα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Περιβάλλοντος του ΜέΡΑ25 επισημαίνοντας ότι στέκεται απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, βάζοντας τα κέρδη του ιδιώτη πάνω από την προστασία των δασών, των θαλασσών και της υγείας των κατοίκων. Το δάσος στα Κανάκια πρέπει να προστατευθεί, οι παραλίες της Κούλουρης πρέπει να προστατευθούν!



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/FfCjQp
Σχόλια