Politico: Ελλάδα, η χώρα που αφήνει ανθρώπους να ξεφεύγουν από τη Δικαιοσύνη...

Nonews-NEWS.com



Politico: Ελλάδα, η χώρα που αφήνει ανθρώπους να ξεφεύγουν από τη Δικαιοσύνη...
http://www.nonews-news.com/2024/08/politico_091617806.html
Aug 26th 2024, 12:20



«Συγκάλυψη, κακοστημένες έρευνες και ένα γενικότερο αίσθημα ατιμωρησίας βαράνε καμπανάκια». Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Politico, στο οποίο καταγράφονται τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης Μητσοτάκη... σε ζητήματα κράτους Δικαίου με τη διαπίστωση ότι «στη χώρα που είναι διάσημη πως εφηύρε τη Δημοκρατία υπάρχει μια αίσθηση φθοράς».

Βασικές αναφορές είναι το έγκλημα των Τεμπών, το σκάνδαλο των υποκλοπών και το ναυάγιο της Πύλου, με την ιστοσελίδα να προχωρά σε λεπτομερή περιγραφή των γεγονότων και της απόπειρας συγκάλυψης που ακολούθησε.

Γράφει το Politico:

Η Ελλάδα έχει βιώσει μια σειρά από σκάνδαλα που, παρότι είναι διαφορετικά, ενισχύουν το αίσθημα πως η Δικαιοσύνη καταρρέει και πως εκείνοι που είναι στην εξουσία δεν θέλουν να τη διορθώσουν. Ακόμη χειρότερα, είναι υπαίτιοι αυτής της κατάστασης.

«Υπάρχει ένα αίσθημα συστηματικής και ανησυχητικής προσπάθειας να υποβαθμιστούν συγκεκριμένα περιστατικά» δηλώνει ο Ανδρέας Ποττάκης, ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη, και προσθέτει ότι αυτό δημιουργεί «υποψίες για απόπειρες συγκάλυψης» και αμέλεια που «στην οποία θα μπορούσε να εμπλέκεται η πολιτική ηγεσία».

Τρεις τεράστιες υποθέσεις έχουν δοκιμάσει την πίστη της χώρας στις δικαστικές της δομές τα τελευταία χρόνια. Δύο από αυτές σχετίζονται με καταστροφές: Το δυστύχημα στα Τέμπη που σκότωσε 57 άτομα και το ναυάγιο το περασμένο καλοκαίρι από το οποίο έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες.  Το τρίτο είναι το σκάνδαλο υποκλοπών και παρακολουθήσεων στο οποίο εμπλέκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πριν από μερικές ημέρες το ανώτερο δικαστήριο καθάρισε τους πολιτικούς της χώρας, την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες από οποιεσδήποτε ευθύνες.

Από μόνα τους αυτά μπορεί να δείχνουν ως μεμονωμένα περιστατικά που κάθε κυβέρνηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει, όπως ο χειρισμός της δημιουργεί ανησυχητικά ερωτήματα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκπρόσωποι των θυμάτων και ανεξάρτητοι ερευνητές μιλούν για συγκαλύψεις και καταγγέλλουν ότι κρίσιμες μαρτυρίες έχουν αποκλειστεί, νομικά έγγραφα έχουν αγνοηθεί και τα θύματα έχουν τεθεί στο περιθώριο. Οι κοινοβουλευτικές έρευνες το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να θολώσουν τα νερά.

«Με την ψευδαίσθηση της λειτουργικής δημοκρατίας, με κοινοβουλευτικές επιτροπές που δεν μπορούν να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους, αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει μερικές φορές είναι άμεση πολιτική εμπλοκή και η εξουδετέρωση ανεξάρτητων παρατηρητών» σημειώνει ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος, μέλος των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

Πέρα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα, οι Έλληνες νιώθουν ότι τα δημόσια πρότυπα έχουν διαβρωθεί και συνεπώς οι λεκτικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους από υψηλόβαθμους πολιτικούς έχουν γίνει καθημερινότητα, οι ανεξάρτητες αρχές υπονομεύονται, έχουν υπάρξει σοβαρές καταγγελίες για επαναπροωθήσεις, η αστυνομική βία αυξάνεται και η κοινωνία των πολιτών και ο πλουραλισμός των ΜΜΕ απειλούνται.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Eteron για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης μόλις το 29% δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνέντευξή του στο Politico, υπερασπίστηκε την κυβέρνησή του σημειώνοντας «πάτα πίστευα ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στο ελληνικό σύστημα Δικαιοσύνης»... Εφ.Συν.




You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια