Συνελήφθη Ρώσος για ξέπλυμα χρημάτων – Βοηθούσε τους hackers Lazarus

secnews.gr

IT Security News, Gadgets, Tweaks for Geeks and More

Συνελήφθη Ρώσος για ξέπλυμα χρημάτων – Βοηθούσε τους hackers Lazarus
https://www.secnews.gr/614166/sinelifthi-rosos-kseplima-xrimaton-boithouse-lazarus-hackers/
Aug 23rd 2024, 18:01

Η αστυνομία της Αργεντινής συνέλαβε έναν 29χρονο Ρώσο στο Μπουένος Άιρες, με την κατηγορία ότι εμπλέκεται σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα χρημάτων) των Βορειοκορεατών hackers Lazarus. Επρόκειτο για έσοδα που σχετίζονταν κατά βάση με crypto.






Το Specialized Fiscal Unit in Cybercrime Investigations (UFEIC) του San Isidro συνεργάστηκε με την εταιρεία ανάλυσης blockchain TRM Labs για να εντοπίσει τον κατηγορούμενο, ο οποίος προσπαθούσε να κρυφτεί χρησιμοποιώντας ένα σύνθετο δίκτυο συναλλαγών.



Ο άνδρας δέχθηκε μεγάλες ποσότητες κλεμμένων κρυπτονομισμάτων από πολλές hacking ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των hackers Lazarus, διανομέων περιεχομένου παιδικής κακοποίησης, τρομοκρατών κλπ. Ο ύποπτος αναλάμβανε το ξέπλυμα των χρημάτων μέσω crypto exchanges και tumblers και στη συνέχεια μετέτρεπε τα crypto assets σε χρηματικά ποσά.



Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Κατηγορίες εναντίον των ιδρυτών της υπηρεσίας Samourai για ξέπλυμα χρήματος



Σύμφωνα με το La Nacion, ο συλληφθείς (V.B.) επεξεργάστηκε κάποια στιγμή μια πληρωμή ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τους Βορειοκορεάτες hackers Lazarus. Αυτό το ποσό σχετιζόταν με το hack Harmony Horizon τον Ιούνιο του 2022.



Αυτή ήταν μια από τις μεγαλύτερες ληστείες crypto από την ομάδα Lazarus, μαζί με τα 625 εκατομμύρια δολάρια που κλάπηκαν από το Ronin Network τον Μάρτιο του 2022 και τα 60 εκατομμύρια δολάρια που κλάπηκαν από την Alphapo τον Ιούλιο του 2023.



Η La Nacion αναφέρει ότι ο ύποπτος είχε οργανώσει μια επιχείρηση ξεπλύματος χρημάτων στο διαμέρισμά του, όπου άνθρωποι που κουβαλούσαν χαρτοφύλακες, τσάντες και σακίδια πηγαινοέρχονταν καθημερινά.



Οι έρευνες για τις δραστηριότητες του Ρώσου αποκαλύπτουν ότι αγόρασε πάνω από 1,3 εκατομμύρια USDT stablecoin χρησιμοποιώντας ρωσικά ρούβλια και έχει πραγματοποιήσει 2.463 μεταφορές crypto μέσω Binance Pay (ύψους άνω των 4,5 εκατομμυρίων USDT).



Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Συλλήψεις δύο ατόμων για ξέπλυμα εσόδων από pig butchering απάτες



Λέγεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια που ήταν στην Αργεντινή, ο κατηγορούμενος άλλαζε διαμερίσματα κάθε μήνα, για να αποφύγει τον εντοπισμό.



Τελικά, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από τη Binance, οι ερευνητές βρήκαν την τοποθεσία του.



Οι πράκτορες της PFA κατέσχεσαν από το διαμέρισμα όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, προκειμένου να βρουν περισσότερα στοιχεία για τη δραστηριότητά του, αλλά ενδεχομένως και για άλλους εγκληματίες στον κυβερνοχώρο ή βοηθούς.



Επιπλέον, κατασχέθηκαν δύο πορτοφόλια crypto, με 54.290 δολάρια το καθένα και 15 εκατομμύρια δολάρια σε crypto assets που συνδέονται με τον ύποπτο.






Ξέπλυμα χρημάτων



Η πρόληψη αυτής της κακόβουλης δραστηριότητας απαιτεί μια πολυεπίπεδη προσέγγιση. Καταρχάς, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σταθερό και αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει το ζήτημα. Αυτό περιλαμβάνει την καθιέρωση νόμων και κανονισμών που απαγορεύουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και προβλέπουν αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.



Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Καταδικάζεται άνδρας για ξέπλυμα εσόδων από απάτες με email



Επιπλέον, οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να έχουν συστήματα ελέγχου και παρακολούθησης για να αναγνωρίζουν και να αναφέρουν ύποπτες συναλλαγές. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εκπαίδευση του προσωπικού και την εφαρμογή τεχνολογιών που μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση ύποπτων δραστηριοτήτων.



Η διεθνής συνεργασία είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την πρόληψη του ξεπλύματος. Οι χώρες πρέπει να συνεργάζονται για την ανταλλαγή πληροφοριών και την επιβολή των νόμων τους σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, οι διεθνείς οργανισμοί μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση των βέλτιστων πρακτικών και την παροχή τεχνικής βοήθειας.



Τέλος, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τις τεχνικές ξεπλύματος χρήματος και τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία, ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν και να αναφέρουν τυχόν ύποπτες συμπεριφορές.



Πηγή: www.bleepingcomputer.com



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/3xfHTz
Σχόλια