Η επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής...

Nonews-NEWS.com



Η επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής...
http://www.nonews-news.com/2024/08/blog-post_148.html
Aug 20th 2024, 14:00



Στην επικοινωνιακή διαχείριση ποντάρει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αμβλύνει το νέο σοβαρό πλήγμα στην εικόνα του λεγόμενου «επιτελικού κράτους», το οποίο απέτυχε για πολλοστή φορά να αποτρέψει ακόμα μία ανείπωτη καταστροφή - την πύρινη τραγωδία στην Αττική...Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιστρέφει σήμερα από τα Χανιά, ετοιμάζεται το απόγευμα να μεταβεί (καθυστερημένα) με κλιμάκιο υπουργών στις πυρόπληκτες περιοχές, και συγκεκριμένα στην Πεντέλη, προκειμένου να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής και δημάρχων και με αντικείμενο -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- τα ευρήματα των αυτοψιών και τις δράσεις αποκατάστασης. Πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι αναμένεται να ανακοινωθεί συνολικό πακέτο μέτρων με βάση και τα όσα θα παρουσιαστούν στη σύσκεψη.

Μεταξύ των υπουργών που θα συνοδεύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να είναι οι: Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος ως υπεύθυνος για την κρατική αρωγή.

Με καθυστέρηση

Ηδη η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι καθυστέρησε να πάει στα καμένα, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες. Σε κάθε περίπτωση η σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού στην Πεντέλη αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η οποία μαίνεται με μπαράζ δηλώσεων, ανακοινώσεων και ανταλλαγή πυρών.

Χθες ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας εκτόξευσε βολές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανου Κασσελάκη, λέγοντας (OPEN) ότι «έχει κάθε δικαίωμα να ζητάει να ενημερώνεται αρμοδίως, να ασκεί κριτική και όλα αυτά είναι κομμάτι της δημοκρατίας μας. Ομως το να πουλάει παραμύθια με δράκους ότι πετούσαν δύο και τρία εναέρια πάνω από τον Βαρνάβα, όταν τον φιλοξενήσαμε, καλή τη πίστει του δώσαμε όλα τα στοιχεία του ΕΣΚΕΔΙΚ με τα εναέρια μέσα και πετούσαν 20, και έδειξε η Πυροσβεστική ότι είχε όλη την καλή διάθεση να τον ενημερώσει, αυτό είναι κάτι το οποίο είναι μη αποδεκτό».

H Κουμουνδούρου απάντησε στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας ότι «ενώ όλοι θα περίμεναν να δώσει εξηγήσεις για το μέγεθος της καταστροφής που επέτρεψε να συμβεί στην Αττική, εκείνος απέδειξε γιατί η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει έχει λάβει επάξια τον τίτλο της "κυβέρνησης των αλαζόνων"».

Την ίδια ώρα ο Στ. Κασσελάκης έστρεψε τα πυρά του στην κυβέρνηση λέγοντας πως «από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν διατεθεί στην Ελλάδα 550 εκατ. για την πολιτική προστασία και την κλιματική κρίση. Πόσα απ' αυτά έχει απορροφήσει η Ελλάδα; Μόνο 1%. Η κυβέρνηση του 1%. 1% αποτελεσματικότητα», προσθέτοντας ότι «μέσα σε 5 χρόνια έχουν καεί οι περισσότερες εκτάσεις στην ιστορία της Ελλάδας. Ομως ό,τι δεν έδωσε η κυβέρνηση για την πυρασφάλεια, το έδωσε για την προπαγάνδα».

Απαντώντας κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «αστήρικτες αιτιάσεις» και «χονδροειδή ψέματα του κ. Κασσελάκη», λέγοντας ότι «το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι έναν περιφερόμενο influencer που φτάνει στο σημείο να στοχοποιεί επιστήμονες, δημοσιογράφους και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος λασπολογώντας τους ότι "τα παίρνουν" επειδή δεν του αρέσουν αυτά που αναφέρουν».

Ανταπαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Μακάρι με την ίδια ζέση και αποτελεσματικότητα να απέτρεπε την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Ισως να είχαν σωθεί πολλά σπίτια και περιουσίες».
Η ολιγωρία

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας, με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στην Πεντέλη, καταλόγισε «επικοινωνιακή διαχείριση» στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει ολιγωρία «όπως στην περίπτωση των καταστροφών του "Daniel" με τις πλημμύρες, για τις οποίες πολλοί άνθρωποι δεν έχουν λάβει ακόμη τις αποζημιώσεις», ενώ επισήμανε:

«Θεωρούμε ότι τα τελευταία χρόνια, αναλύοντας και τα δεδομένα από το μέγεθος των καμένων περιοχών, υπάρχει μια συλλογική αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί με επιτυχή τρόπο τις πυρκαγιές στη χώρα μας. Δεν μπορεί να είναι μοιρολατρία ότι θα καίγονται σπίτια και περιουσίες λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας».

Το ΚΚΕ καταλόγισε στην κυβέρνηση και τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας ότι «στην προσπάθειά τους να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες για την πυρκαγιά στην Αττική που έφτασε μέσα στον οικιστικό ιστό, εξακολουθούν με φτηνές δικαιολογίες να μην απαντούν στο κρίσιμο ζήτημα, αυτό της έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη!».
Δέσμη προτάσεων

Προσθέτει επίσης πως «αυτές τις εγκληματικές ευθύνες δεν μπορούν φυσικά να τις αναδείξουν πολιτικές δυνάμεις, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες δεν αμφισβητούν την πολιτική εμπορευματοποίησης των δασών, την πολιτική που θεωρεί κόστος την προστασία της ζωής του λαού, που έχει τη σφραγίδα της Ε.Ε. και είναι η βασική αιτία για το γεγονός ότι καμιά κυβέρνηση δεν κατάρτισε ποτέ ένα τέτοιο σχέδιο».

Στο κυριακάτικο σημείωμά του ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, καταθέτοντας δέσμη προτάσεων, ανέφερε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκληματεί σε βάρος της κοινωνίας και του δημοσίου συμφέροντος. Και μάλιστα συνειδητά», σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση στο εθνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης προέβλεψε ένα πενιχρό κονδύλιο για την πολιτική προστασία. Επιλογή της είναι και αυτό.

»Τον Ιούνιο του 2024, όταν πλέον βρισκόμασταν στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου, καταγγείλαμε στη Βουλή ότι η απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων είχε φτάσει μόλις στο 1%. [...] Ποιος είναι ο λόγος γι' αυτό; Η εγγενής απέχθεια των τελευταίων Μοϊκανών του παρηκμασμένου νεοφιλελευθερισμού για τον δημόσιο σχεδιασμό και την πολιτική προστασίας των δημόσιων αγαθών».Εφ.Συν.




You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια