Πώς το AI μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη του κινδύνου άνοιας;

secnews.gr

IT Security News, Gadgets, Tweaks for Geeks and More

Πώς το AI μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη του κινδύνου άνοιας;
https://www.secnews.gr/614250/pos-to-ai-mporei-na-boithisei-problepsi-kindinou-anoias/
Aug 26th 2024, 14:51

Επιστήμονες θα αναλύσουν περισσότερες από ένα εκατομμύριο σαρώσεις εγκεφάλου, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη (AI), σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα εργαλείο για την πρόβλεψη του κινδύνου άνοιας σε ένα άτομο.









Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Πανεπιστήμιο του Dundee θα εξετάσουν αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες ασθενών από τη Σκωτία, στα πλαίσια μιας παγκόσμιας ερευνητικής προσπάθειας που ονομάζεται NEURii. Οι παραπάνω σαρώσεις έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια (και λίγο παραπάνω).



Δείτε επίσης: Παιχνίδια εκγύμνασης εγκεφάλου για καταπολέμηση της Άνοιας






Η ομάδα θα χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη (AI) και μηχανική εκμάθηση για να αντιστοιχίσει τα δεδομένα εικόνας με συνδεδεμένα αρχεία υγείας και θα προσπαθήσει να βρει μοτίβα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να προσδιορίσουν καλύτερα τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.



Ο αριθμός των ατόμων που ζουν με άνοια παγκοσμίως προβλέπεται να τριπλασιαστεί έως το 2050, φτάνοντας τα 153 εκατομμύρια. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτή η κατάσταση δημιουργεί μια ταχέως αυξανόμενη απειλή για τα συστήματα υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Το υγειονομικό και κοινωνικό κόστος που συνδέεται με την άνοια ξεπερνά ήδη το 1 τρις ​​δολάρια ετησίως, σύμφωνα με έρευνα.



Οι επιστήμονες θέλουν να δημιουργήσουν ψηφιακά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ακτινολόγοι κατά τη σάρωση των εγκεφάλων των ασθενών για να προσδιορίσουν τον κίνδυνο άνοιας και να διαγνώσουν νωρίτερα τη νόσο. Επίσης, ευελπιστούν ότι αυτά τα AI εργαλεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης πιο ακριβών θεραπειών για την άνοια.



Δείτε επίσης: AI εργαλείο προβλέπει την εξέλιξη της νόσου Alzheimer με τεράστια ακρίβεια



Ο καθηγητής Emanuele Trucco, ειδικός στο AI και την ιατρική απεικόνιση στο Dundee, δήλωσε: «Αυτό το νέο σύνολο δεδομένων θα είναι πολύ χρήσιμο για τους νευρολόγους ερευνητές».



«Εάν δημιουργήσουμε μια επιτυχημένη απόδειξη της ιδέας με το AI, θα έχουμε μια σειρά εργαλείων λογισμικού που θα ενσωματώνονται ομαλά σε συνήθεις ακτινολογικές επεμβάσεις και θα βοηθούν στη λήψη κλινικών αποφάσεων, επισημαίνοντας τον κίνδυνο άνοιας όσο το δυνατόν νωρίτερα».



Έως και 1,6 εκατομμύρια εικόνες θα σαρωθούν. Τα δεδομένα θα φυλάσσονται στο Scottish National Safe Haven, που ανατέθηκε από τη Public Health Scotland για να παρέχει μια ασφαλή πλατφόρμα για τη χρήση ηλεκτρονικών δεδομένων του NHS για έρευνα.



Δείτε επίσης: Άνθρωπος έχει σπάνια μετάλλαξη που προστατεύει από το Alzheimer



Πώς το AI μπορεί να βοηθήσει στη πρόβλεψη του κινδύνου άνοιας;


Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση οποιασδήποτε ασθένειας, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την άνοια. Εντοπίζοντας άτομα υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη άνοιας, οι γιατροί μπορούν να εφαρμόσουν προληπτικά μέτρα για να καθυστερήσουν ή να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή ή άλλες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής.



Επιπλέον, η έγκαιρη ανίχνευση επιτρέπει την αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων υγειονομικής περίθαλψης στοχεύοντας άτομα υψηλού κινδύνου για περαιτέρω εξετάσεις και θεραπεία. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να εξοικονομήσει εκατομμύρια σε κόστος υγειονομικής περίθαλψης που σχετίζεται με τη φροντίδα της άνοιας.



Πηγή: www.theguardian.com



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/3xfHTz
Σχόλια