Meta: Πληρώνει 1,4 δισ. $ στο Τέξας για παράνομη συλλογή βιομετρικών δεδομένων

secnews.gr

IT Security News, Gadgets, Tweaks for Geeks and More

Meta: Πληρώνει 1,4 δισ. $ στο Τέξας για παράνομη συλλογή βιομετρικών δεδομένων
https://www.secnews.gr/611804/meta-plhrwnei-14-dis-sto-texas-gia-paranomi-syllogh-viometrikwn-dedomenwn/
Jul 31st 2024, 13:05

Η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, του Instagram και του WhatsApp, πληρώνει στο Τέξας 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, γιατί κατηγορείται ότι έκανε παράνομη συλλογή βιομετρικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών χωρίς τη συγκατάθεσή τους.







Αυτός ο διακανονισμός σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες ποινές που έχουν επιβληθεί από ρυθμιστικές αρχές εναντίον του τεχνολογικού γίγαντα.



«Αυτή η ιστορική διευθέτηση αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να αγωνιζόμαστε ενάντια στις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο και να τις κρατάμε υπεύθυνες για τις παραβιάσεις του νόμου και των δικαιωμάτων απορρήτου των Τεξανών», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Ken Paxton. «Οποιαδήποτε κατάχρηση των ευαίσθητων δεδομένων των Τεξανών θα αντιμετωπιστεί με τη μέγιστη αυστηρότητα του νόμου».



Διαβάστε περισσότερα: Πρόστιμο στη Meta για παρακολούθηση χρηστών με σκοπό τη «συμπεριφορική διαφήμιση»



Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε περισσότερα από δύο χρόνια μετά την αγωγή κατά του κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την παράνομη συλλογή δεδομένων προσώπων που κατοικούν στο Τέξας, χωρίς την ενημερωμένη συγκατάθεσή τους, όπως απαιτεί η νομοθεσία. Παρά τη σοβαρότητα των κατηγοριών, η εταιρεία με έδρα το Menlo Park δεν παραδέχτηκε καμία κατηγορία.



Το χαρακτηριστικό που αρχικά ονομάστηκε Tag Suggestions όταν εισήχθη το 2010, παρουσιάστηκε ως μέσο για τους χρήστες να προσθέτουν εύκολα ετικέτες στις φωτογραφίες που μοιράζονταν στο Facebook, αναγνωρίζοντας τα ονόματα των ατόμων που απεικονίζονταν. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό ήταν ενεργοποιημένο από προεπιλογή χωρίς να παρέχονται επαρκείς εξηγήσεις για τη λειτουργία του.



Η μήνυση κατηγορούσε τη Meta για παραβίαση του νόμου της πολιτείας που αφορά την καταγραφή ή τη χρήση βιομετρικών αναγνωριστικών (CUBI) και τον νόμο περί παραπλανητικών εμπορικών πρακτικών. "Εν αγνοία των περισσότερων Τεξανών, η Meta εκτελούσε λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για πάνω από μια δεκαετία, σχεδόν σε κάθε πρόσωπο που περιλαμβανόταν στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Facebook, καταγράφοντας δεδομένα της γεωμετρίας των προσώπων που απεικονίζονταν," ανέφερε δήλωση τύπου από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.



"Η Meta προχώρησε σε αυτή τη διαδικασία παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως ο CUBI απαγορεύει στις εταιρείες να καταγράφουν βιομετρικά αναγνωριστικά των Τεξανών, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων γεωμετρίας του προσώπου, εκτός εάν ενημερώσουν το άτομο και λάβουν τη συγκατάθεσή του για τη συλλογή των βιομετρικών αναγνωριστικών."



Τον Νοέμβριο του 2021, η Meta ανακοίνωσε την πλήρη διακοπή του συστήματος "Αναγνώριση προσώπου" και τη διαγραφή μιας τεράστιας βάσης δεδομένων που περιλάμβανε πρότυπα αναγνώρισης προσώπου πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρηστών, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για τον περιορισμό της χρήσης αυτής της τεχνολογίας στις υπηρεσίες της.







Δείτε επίσης: Η Meta αφαιρεί 63.000 λογαριασμούς Instagram λόγω «sextortion»



Την ίδια χρονιά, συμφώνησε να πληρώσει 650 εκατομμύρια δολάρια σε διακανονισμό για μια ομαδική αγωγή που κατατέθηκε το 2015 στο Ιλινόις, βάσει του Νόμου περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Βιομετρικών Πληροφοριών (BIPA) για παρόμοιες κατηγορίες σχετικά με το σύστημα επισήμανσης προσώπου.



Η Meta δεν είναι η μόνη εταιρεία που στοχοποιείται από το Τέξας για τη συλλογή βιομετρικών δεδομένων. Το κράτος μήνυσε επίσης την Google τον Οκτώβριο του 2022 για φερόμενη παραβίαση του ίδιου νόμου περί βιομετρικού απορρήτου, λόγω της συλλογής δεδομένων φωνής και προσώπου μέσω προϊόντων όπως το Google Photos, το Google Assistant και το Nest Hub Max. Η υπόθεση είναι σε εξέλιξη.



Πηγή: thehackernews



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/3xfHTz
Σχόλια