Χαλαρά στο Παρίσι, ασφυκτικά στην Αθήνα...

Nonews-NEWS.com



Χαλαρά στο Παρίσι, ασφυκτικά στην Αθήνα...
http://www.nonews-news.com/2024/07/blog-post_521.html
Jul 27th 2024, 16:24



Σε γαλλικό έδαφος και πιο συγκεκριμένα στο Παρίσι βρισκόταν από το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, μετά της συζύγου του, στο πλαίσιο επίσημης πρόσκλησης από τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν για να λάβουν μέρος στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων... Οπως μάλιστα αφηνόταν να διαρρεύσει από κυβερνητικούς κύκλους, δεν αποκλειόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να παρέτεινε την παραμονή του στην Πόλη του Φωτός, προκειμένου να παρακολουθήσει χαλαρά και με άνεση χρόνου και κάποια αγωνίσματα. Το Σαββατοκύριακο είχε μείνει μάλλον σκοπίμως κενό από κυβερνητικές υποχρεώσεις…

Την ίδια ώρα, περίπου 2.870 χιλιόμετρα μακριά, στην Αθήνα, τα μέτωπα για την κυβέρνηση παραμένουν ουκ ολίγα, ασφυκτικά και απολύτως ενεργά. Κορυφαίο όλων αυτό το διάστημα, λαμβάνοντας διαστάσεις ανοιχτής σύγκρουσης, ήταν η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους ιδιώτες γιατρούς, τους οποίους το υπουργείο Υγείας επιχειρεί με τιμωρητικά μέτρα να υποχρεώσει να καλύψουν τις μεγάλες μαύρες τρύπες στα δημόσια νοσοκομεία. Ο πρωθυπουργός στέκεται στο πλευρό του Αδωνη Γεωργιάδη, μάλιστα -σύμφωνα με πληροφορίες- πέρασε προχθές το πρωί το κατώφλι του Μαξίμου απ' όπου εκπεμπόταν μήνυμα στήριξής του.
 Iσορροπίες
Ταυτόχρονα, σε μια προσπάθεια να τηρήσει -έστω για τις εντυπώσεις- τις ισορροπίες με τον προσκείμενο στη Ν.Δ. Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, που κάλεσε τα μέλη του να μη συνταγογραφούν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριζε πως η κυβέρνηση δεν έχει αποξενωθεί από καμία επαγγελματική ομάδα, η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας είναι ενθαρρυντική και «ότι θα υπάρχει σημαντική ανταπόκριση των γιατρών στην έκκληση για βοήθεια». Σύμφωνα με τον Παύλο Μαρινάκη, το πιο σημαντικό για την κυβέρνηση είναι να προχωρήσει συνολικά τη μεταρρύθμιση στην Υγεία, ενώ «αυτό που ονομάστηκε επίταξη, και δεν είναι, είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα χρειαστεί».
Ενα άλλο σταυρόλεξο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί το ζήτημα με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων. Ο ανασχηματισμός πολλών εξ αυτών έχει προαναγγελθεί εδώ και μέρες από το Μαξίμου και όπως διατείνονται αρμόδιες πηγές, οι αλλαγές αυτές στοχεύουν στη βελτίωση και επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου με ορίζοντα τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Προς την κατεύθυνση αυτή, η τριάδα των συνεργατών του πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης και ο Θανάσης Νέζης, φέρεται να έχουν ήδη σκανάρει επιδόσεις, αποδόσεις και έργο των 63 νυν γενικών γραμματέων και η εισήγησή τους προς τον κ. Μητσοτάκη βρίσκεται στο συρτάρι του γραφείου του. Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, είναι πιθανόν ακόμη και οι μισοί να μην παραμείνουν στις θέσεις τους, σε μια προσπάθεια να ανακατευτεί η τράπουλα και σε αυτό το επίπεδο αλλά κυρίως να κλείσουν δυσαρεστημένα στόματα και να μπει φρένο, διά της αξιοποιήσεως, στη φθοροποιό γκρίνια. Στην εξίσωση προστίθενται φυσικά και οι δυσλειτουργίες ή η κακή χημεία με τους υπουργούς και υφυπουργούς, με συνέπεια η νομοθετική δουλειά να μένει πίσω.
Εσωτερικές μουρμούρες
Στην πραγματικότητα, πίσω από τις λέξεις, εκείνο που θέλουν να υπηρετήσουν οι επικείμενες αντικαταστάσεις των γ.γ. και οι προσθήκες νέων είναι να ικανοποιηθούν διάφορα αιτήματα «γαλάζιων» βουλευτών και πολιτευτών και να μετριαστούν οι εσωτερικές μουρμούρες που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μετά το αποτέλεσμα-φιάσκο των ευρωεκλογών. Δεν είναι τυχαίο, όπως φημολογείται, ότι στην πόρτα της εξόδου βρίσκονται ορισμένοι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ αξιωματούχοι και τις θέσεις τους πρόκειται να καταλάβουν νεοδημοκρατικά στελέχη και ίσως και από τις πτέρυγες εκείνες του κόμματος που κάνουν την περισσότερη «φασαρία».
«Είναι δεδομένο ότι ο κορμός της κυβέρνησης και των γ.γ. είναι η Ν.Δ., αλλά όχι με αποκλειστικό κριτήριο να είσαι Ν.Δ. Ολοι κρινόμαστε στην πράξη, αξιολογούμαστε διαρκώς. Κριτήριο είναι η αποτελεσματικότητα και σε κάποιες περιπτώσεις η ενίσχυση της κυβερνητικής ομάδας σε επίπεδο γ.γ.» απάντησε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τα κρυμμένα κίνητρα των προθέσεων του Μαξίμου.
Στην ονοματολογία που κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία ακούγονται αρκετοί πρώην βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Σάββας Χιονίδης, Τάσος Γαϊτάνης, Γιάννης Μελάς, ενώ ως πιθανά να υπάρξουν ανακατατάξεις φέρονται τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Εργασίας. Πάντως, ένα τέτοιο στέλεχος, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, έκανε προ ημερών την αρχή και παραιτήθηκε οικειοθελώς υποστηρίζοντας πως μετά από πέντε χρόνια «ένας μεγάλος κύκλος έκλεισε».
Σκληρή Δεξιά
Εξελίξεις εντός της προσεχούς εβδομάδας αναμένονται και στο θέμα του Ελληνα επιτρόπου, ανάλογα με τις αποφάσεις της επανεκλεγείσας προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η πρόταση του πρωθυπουργού θα είναι ο νυν περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, με προσβάσεις σε πιο σκληροπυρηνικά δεξιά ακροατήρια, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα όπου ο εκ δεξιών ανταγωνισμός για τη Ν.Δ. καλά κρατεί, και το πλεονέκτημα -κατά τις κυβερνητικές πηγές- της ευρωπαϊκής εμπειρίας ως πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Περιφερειών.
«Το πρόσωπο θα είναι συνάρτηση του χαρτοφυλακίου που θα πάρει η χώρα» δήλωσε την Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους κατά τη δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο. Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παρακάτω, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα προτείνει ένα πρόσωπο για την Κομισιόν και όχι δύο, έναν άνδρα και μια γυναίκα, «όπως θα ήθελε η κυρία Φον Ντερ Λάιεν». Το γυναικείο όνομα που γράφτηκε ότι παίζει ήταν αυτό της νυν υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραμέως, ενώ έχει τη σημασία του ότι το ελληνικό φαβορί για το κολέγιο των επιτρόπων, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, έδωσε το «παρών» στην τελετή της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση.
Ερώτημα μέχρι νεωτέρας θα παραμένει το αντικείμενο που θα αναλάβει ως τομέα ευθύνης όποιος τελικά προταθεί. «Σίγουρα θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και το είδος της στρατηγικής θέσης της στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», είχε επισημάνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico ο πρωθυπουργός. Ιδωμεν...
Δημήτρης Κουκλουμπέρης
efsyn.gr



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια