Τι ΔΕΝ θέλησε να διερευνήσει η ελληνική Δικαιοσύνη για τις υποκλοπές...
Nonews-NEWS.com
Τι ΔΕΝ θέλησε να διερευνήσει η ελληνική Δικαιοσύνη για τις υποκλοπές...
http://www.nonews-news.com/2024/07/blog-post_960.html
Jul 31st 2024, 18:53
Η ανάγνωση του υλικού της δικογραφίας της υπόθεσης των υποκλοπών σε αντιπαραβολή με τη δημοσιογραφική, δικαστική και θεσμική έρευνα των τελευταίων δυόμισι ετών στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες για το μέγεθος της συγκάλυψης... Επιπλέον, χθες κατατέθηκε από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση και στην εισαγγελέα Γεωργία Αδειλίνη ένα πολυσέλιδο εμπεριστατωμένο υπόμνημα-κόλαφος για τους δικαστικούς χειρισμούς του μεγαλύτερου σκανδάλου της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
H «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει τους λόγους για τους οποίους η δικαστική έρευνα είναι απροκάλυπτα ατελής, ελλιπής και απρόθυμη να πάει σε βάθος, υπονομεύοντας ακόμα περισσότερο το κράτος δικαίου στη χώρα, με τους ανώτατους εισαγγελείς να αποδεικνύονται τουλάχιστον κατώτεροι των περιστάσεων.
🔷 Επιφανειακή εξέταση
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται 44 καταθέσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι τυπικές, επιφανειακές και χωρίς να έχουν υποβληθεί καν ερωτήσεις σε σχέση με το υφιστάμενο υλικό. Είναι ενδεικτικό της επιφανειακής εξέτασης ιδίως των στελεχών της ΕΥΠ το γεγονός ότι ουδείς χρειάστηκε να επικαλεστεί το απόρρητο, όπως έγινε σε όλες τις άλλες περιπτώσεις που κλήθηκαν να καταθέσουν, όπως στο ελληνικό Κοινοβούλιο, στην ΑΔΑΕ κ.λπ. Παράλληλα, εντελώς αυθαίρετα κλήθηκαν ως μάρτυρες και εξετάστηκαν ομοίως επιφανειακά και «άκοπα» πρόσωπα τα οποία έχουν καταμηνυθεί ευθέως στη δικογραφία, όπως οι Παναγιώτης Κοντολέων, Βασιλική Βλάχου και Γρηγόρης Δημητριάδης.
🔷 Δεν εξετάστηκαν οι υπάλληλοι της Intellexa
Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, από τη στιγμή που η ελληνική Intellexa τερμάτισε τις εργασίες της στην Ελλάδα, τον Αύγουστο του 2022, υπό το βάρος των αποκαλύψεων, διατήρησε κρυφά το προσωπικό της και συνέχισε να το πληρώνει μέσω άλλων εταιρειών. Ο Θανάσης Κουκάκης, με έγγραφό του στις 16 Απριλίου 2024 προς τον Αρειο Πάγο, εισέφερε στοιχεία για 20 περίπου εργαζόμενους της εταιρείας του κακόβουλου λογισμικού, οι οποίοι έχουν πλέον μοιραστεί σε τρεις ελληνικές εταιρείες (Remote Greece, IANUS Συμβουλευτική και ADDAPP Technologies ΙΚΕ). Αυτές, κατά τον Κουκάκη, ουσιαστικά παρέχουν λειτουργία κελύφους, ώστε να μη φαίνεται ποιος είναι ο πραγματικός εργοδότης των εργαζόμενων αυτών. Στην έρευνα του Αρείου Πάγου δεν εξετάστηκαν αυτοί οι υπάλληλοι της Intellexa και ιδιαίτερα όσοι έσπευσαν να αφαιρέσουν τον εξοπλισμό της εταιρείας στις 16.12.2021, ημέρα κατά την οποία γνωστοποιήθηκε η εξάπλωση του λογισμικού Predator.
Επιπλέον, δεν διερευνήθηκε η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο στην έδρα της Intellexa σε συγκεκριμένες μεταγενέστερες ημερομηνίες στελεχών της ΕΥΠ, της ΕΛ.ΑΣ. και της εμπλεκόμενης εταιρείας Krikel.
🔷 Δεν εξετάστηκαν κρίσιμοι υπάλληλοι της ΕΥΠ, της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος
Τουλάχιστον από τις 14 Φεβρουαρίου 2024 ο Αρειος Πάγος διέθετε έγγραφο με αποδεικτικά στοιχεία όπου μεταξύ άλλων αναδεικνυόταν ότι ο Τάσος Παπαγεωργίου, τέως διευθυντής της ΕΥΠ, είχε διωχθεί από τη θέση του και ότι επίσης είχε παγιδευτεί με λογισμικό παρακολούθησης Predator. Γνώριζε επίσης ότι η Β΄ υποδιευθύντρια Τρομοκρατίας και Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΥΠ, Ευαγγελία Γεωργακόπουλου, είχε συγκροτήσει ολιγομελή ομάδα επίλεκτων στελεχών στην υπηρεσία, που είχε μεταφερθεί στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) στην Αγία Παρασκευή, από όπου λειτουργούσε το Predator. Οι πληροφορίες μιλάνε για οκτώ συνολικά άτομα που συγκροτούσαν την εν λόγω ομάδα επίλεκτων χειριστών του Predator. Τα ονόματα είναι γνωστά. Δεν κλήθηκαν ποτέ.
🔷 Τι δεν ρωτήθηκε ο Παναγιώτης Κοντολέων
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, με βάση τη δικογραφία, δε ρώτησε ποτέ τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ για το προσχέδιο μνημονίου συνεργασίας που επρόκειτο να υπογράψει η ΕΥΠ με την αρμόδια υπηρεσία της Βόρειας Μακεδονίας για την κυβερνοασφάλεια και στο οποίο έκανε διορθώσεις ο Ισραηλινός εργαζόμενος της Intellexa Νιρ Μπεν Μοσέ. Ο Κοντολέων δεν ρωτήθηκε επίσης για το αν η εταιρεία Krikel υπήρξε υπεργολάβος της εταιρείας RCS Lab, η οποία προμήθευσε το νέο σύστημα νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ.
🔷 Το φιάσκο της εφόδου στην ΕΥΠ
Κατά την επίσκεψη του κ. Ζήση στην ΕΥΠ στις 17 Ιουνίου 2024 προέκυψε ότι αναζητήθηκαν μόνο οι διατάξεις άρσης του απορρήτου και όχι οι φυσικοί φάκελοι και τα σχετικά πληροφοριακά δελτία. Χωρίς αυτά, ο έλεγχος είναι εντελώς ανεπαρκής. Παράλληλα, τα ευρήματα της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης του Ιουνίου 2024 στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο σε όσα στοιχεία ζητήθηκαν και δόθηκαν από τα στελέχη της ΕΥΠ και όχι σε στοιχεία που αυτοτελώς αναζητήθηκαν και βρέθηκαν από τους πραγματογνώμονες και τον κ. Ζήση.
🔷 Δεν έγινε έλεγχος στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της ΕΛ.ΑΣ. (ΔΑΕΕΒ)
Η ολοκληρωμένη διασταύρωση της λίστας προϋποθέτει έλεγχο και στο αρχείο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΑΕΕΒ) για την ανεύρεση πιθανών εισαγγελικών διατάξεων άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών. Με βάση τις ετήσιες εκθέσεις της ΑΔΑΕ για την επίδικη περίοδο 2021-2022, οι εισαγγελικές διατάξεις άρσης του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας εκδόθηκαν κατά κύριο λόγο από τη ΔΑΕΕΒ και δευτερευόντως από την ΕΥΠ. Στις ίδιες εκθέσεις αναφέρεται ότι χιλιάδες διατάξεις άρσης για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν γνωστοποιήθηκαν, ως επιβάλλεται, στην ΑΔΑΕ.
🔷 Δεν έγινε έλεγχος στους παρόχους
Επί δύο χρόνια δεν αναζητήθηκαν οι εισαγγελικές διατάξεις από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, στους οποίους βρίσκεται καταχωρισμένο σχετικό αρχείο των διατάξεων. Οπως αναφέρεται στο υπόμνημα Κουκάκη, «η αναζήτηση των διατάξεων από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας καθίσταται αναγκαία όχι μόνο γιατί θα βρεθούν όλες οι διατάξεις άρσης του απορρήτου είτε εκδόθηκαν από τον εποπτεύοντα εισαγγελέα της ΕΥΠ είτε τον εποπτεύοντα εισαγγελέα της ΔΑΕΕΒ, αλλά και επειδή θα διασταυρωθούν τα ήδη χορηγηθέντα από την ΕΥΠ στοιχεία, μη καταλείποντας κανένα περιθώριο αμφισβήτησης».
🔷 Τα διαστρεβλωμένα μαθηματικά των πραγματογνωμόνων
Το συμπέρασμα των πραγματογνωμόνων περί μη συσχετισμού δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, καθώς στηρίζεται σε «δημιουργική γενίκευση» στον απόλυτο αριθμό των 15.304 διατάξεων άρσης απορρήτου μεταξύ των ετών 2020 και 2022. Αντικείμενο, όμως, της έρευνας ήταν η διασταύρωση των 116 ληπτών των μηνυμάτων που οδηγούσαν σε παγίδευση με Predator με τις αντίστοιχες για αυτούς διατάξεις της ΕΥΠ. «Λησμόνησαν» επίσης οι πραγματογνώμονες ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) διενέργησε έλεγχο μόνο σε τέσσερις εταιρείες ομαδικής αποστολής μηνυμάτων και συγκεκριμένα στις ΚΑΠΑΤΕΛ, AMD, APIFON και YUBOTO, από όπου βρέθηκε ότι εστάλησαν 376 μηνύματα SMS, τα οποία περιείχαν σύνδεσμο που σχετίζεται με κατασκοπευτικά λογισμικά.
Ο έλεγχος δεν επεκτάθηκε σε όλες τις εταιρείες αποστολής ομαδικών μηνυμάτων, παρότι υπάρχουν πολλά περιστατικά που δεν αποτυπώνονται στη λίστα της ΑΠΔΠΧ, όπως η απόπειρα παγίδευσης στο κινητό τηλέφωνο του Κουκάκη στις 31.7.2020 μέσω SMS και η αποστολή μηνυμάτων σε υπάλληλο της ΕΥΠ.
🔷 Μη εξέταση θυμάτων Predator
Σύμφωνα με έγγραφα της ΑΠΔΠΧ, θύμα του Predator έπεσαν πληθώρα πολιτειακών παραγόντων, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων κ.ά. Μέσα σε αυτούς συγκαταλέγονται πρόσωπα όπως ο νυν αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χρήστος Μπαρδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, πλήθος υπουργών (Δένδιας, Χατζηδάκης, Θεοδωρικάκος, Χρυσοχοΐδης, Γεραπετρίτης, Γεωργιάδης, Πλεύρης κ.ά.), ο πρώην επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., γενικοί διευθυντές υπουργείων κ.ά. Δεν κλήθηκε κανένας τους, ενώ όλοι διαχειρίζονταν και διαχειρίζονται υψίστης σημασίας θέματα. Δεν κλήθηκαν και δεν ρωτήθηκαν από τον κ. Ζήση γιατί, ενώ γνωρίζουν από τον Ιούλιο του 2023 για την παρακολούθησή τους, δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Ο Αρειος Πάγος δεν εξέτασε αν όλοι οι παραπάνω είναι εκβιαζόμενοι.
🔷 Δεν εξετάστηκε η οικία του Γρηγόρη Δημητριάδη
Με την 523/18.11.2022 εισαγγελική παραγγελία διατάχθηκε η οικονομική αστυνομία να εξακριβώσει για συγκεκριμένα 14 φυσικά και νομικά πρόσωπα την εταιρική/μετοχική σύνθεση, έδρα, υποκαταστήματα, χώρους που μισθώνουν ή παραχωρούν και πληθώρα άλλων στοιχείων. Περαιτέρω ζητήθηκε η διεξαγωγή έρευνας στα συγκεκριμένα ακίνητα. Από τον έλεγχο της δικογραφίας προκύπτει ότι έλαβαν χώρα έρευνα και κατασχέσεις αντικειμένων στα 13 από τα 14 άτομα. Πλην του σπιτιού του πρωθυπουργικού ανιψιού, κ. Δημητριάδη.
🔷 Μη διερεύνηση ύποπτων συναλλαγών Μπίτζιου - Δημητριάδη
Παρά τα όσα εκτενώς αναφέρονται στα δημοσιεύματα των Reporters United και της «Εφ.Συν.» για τη σύνδεση του Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην πολιτικού προϊσταμένου της ΕΥΠ, με τον Φέλιξ Μπίτζιο, πρώην αναπληρωτή διαχειριστή και μέτοχο της Intellexa, δεν κλήθηκε ποτέ για κατάθεση ο Κωσταντίνος Μπαζιώτης, ο πρώην υφιστάμενος του Μπίτζιου στον όμιλο Libra, ο οποίος πούλησε στις 10.1.2020 την εταιρεία Canalis στην εταιρεία Eledyn του Γρηγόρη Δημητριάδη.
🔷 Σκανδαλώδης μη έρευνα των εταιρειών που κατασκεύαζαν τους συνδέσμους επιμόλυνσης και του τρόπου πληρωμής τους από την Intellexa
Από το υλικό της δικογραφίας τεκμηριώνονται δημοσιογραφικές πληροφορίες που αφορούσαν έναν Ισραηλινής καταγωγής Τσέχο υπήκοο, στενό συνεργάτη του Ρότεμ Φάρκας, που συνεργάστηκε στην Intellexa και δημιούργησε το Predator. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ως υποτιθέμενη διευθύντρια της Cytrox του Predator εμφανιζόταν μια 70χρονη Τσέχα ισραηλινής καταγωγής, η Γενοφέβα Μοράβκοβα. Επρόκειτο για μια ηλικιωμένη γυναίκα, συνταξιούχο, που δεν είχε καμία σχέση με την τεχνολογία. Το διαβατήριό της είχε χρησιμοποιηθεί δολίως. Γαμπρός της είναι ο Ισραηλινός Αμος Ουζάν, πρώην υπεύθυνος ασφαλείας του πρώην Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμερτ. Ο τελευταίος όπως αποκάλυψε η Haaretz εργάστηκε ως σύμβουλος της Intellexa για να πουληθεί το λογισμικό υποκλοπών.
Ο Ουζάν συνδεόταν με έναν προγραμματιστή ισραηλινής καταγωγής, τον Ντβιρ-Χορέφ-Χαζάν. Ο τελευταίος συνεργαζόταν με τις Intellexa και Cytrox και δημιουργούσε τις ψεύτικες ιστοσελίδες ειδήσεων που έμοιαζαν με πραγματικά ειδησεογραφικά sites και οι σύνδεσμοι με το κακόβουλο λογισμικό ήταν συνδεδεμένοι με αυτές τις ιστοσελίδες. Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται στην από 23.10.2023 αναφορά της ελληνικής οικονομικής αστυνομίας που είναι μέσα τη δικογραφία. Είναι εντυπωσιακό πως σε αυτήν την έκθεση εμφανίζονται πλήθος πληρωμών στον πίνακα προμηθευτών της Intellexa, μεταξύ των οποίων η FEROVENO LIMITED. Η τελευταία πληρώνει απευθείας τον προγραμματιστή που έφτιαχνε τις ψεύτικες ιστοσελίδες. Η οικονομική αστυνομία όφειλε να διαπιστώσει ποιοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι όλων αυτών των εταιρειών, κάτι που δεν έκανε. Αν το έκανε, θα διαπίστωνε πως στις εταιρείες του προγραμματιστή Χαζάν είχαν διοχετευθεί μεταξύ 2020 και 2022 ποσά που αγγίζουν αθροιστικά τα 3 εκατ. ευρώ. Ο Αρειος Πάγος δεν προέβη σε καμία νομική ενέργεια, ούτε ζήτησε δικαστική συνδρομή, ώστε να αναδειχθεί ο καθοριστικός ρόλος του προγραμματιστή στην υπόθεση των υποκλοπών.
Δήλωση Θ. Κουκάκη στην «Εφ.Συν.»
Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης είναι ατελής και επιφανειακή, καθώς έχουν παραλειφθεί δεκάδες αναγκαίες προανακριτικές ενέργειες. Παράλληλα, η κρίση για ύπαρξη ποινικών ευθυνών μόνο πλημμεληματικού βαθμού είναι απόλυτα άστοχη, καθώς αγνοεί τον κίνδυνο για την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και την εθνική ασφάλεια που πιστοποιήθηκε μέσω της παγίδευσης κορυφαίων πολιτειακών παραγόντων και τυποποιείται ως κακούργημα από το ποινικό μας δίκαιο.
Θανάσης Κουκάκης, δημοσιογράφος
Κώστας Ζαφειρόπουλος
efsyn.gr
You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com
If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Τι ΔΕΝ θέλησε να διερευνήσει η ελληνική Δικαιοσύνη για τις υποκλοπές...
http://www.nonews-news.com/2024/07/blog-post_960.html
Jul 31st 2024, 18:53
Η ανάγνωση του υλικού της δικογραφίας της υπόθεσης των υποκλοπών σε αντιπαραβολή με τη δημοσιογραφική, δικαστική και θεσμική έρευνα των τελευταίων δυόμισι ετών στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες για το μέγεθος της συγκάλυψης... Επιπλέον, χθες κατατέθηκε από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση και στην εισαγγελέα Γεωργία Αδειλίνη ένα πολυσέλιδο εμπεριστατωμένο υπόμνημα-κόλαφος για τους δικαστικούς χειρισμούς του μεγαλύτερου σκανδάλου της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
H «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει τους λόγους για τους οποίους η δικαστική έρευνα είναι απροκάλυπτα ατελής, ελλιπής και απρόθυμη να πάει σε βάθος, υπονομεύοντας ακόμα περισσότερο το κράτος δικαίου στη χώρα, με τους ανώτατους εισαγγελείς να αποδεικνύονται τουλάχιστον κατώτεροι των περιστάσεων.
🔷 Επιφανειακή εξέταση
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται 44 καταθέσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι τυπικές, επιφανειακές και χωρίς να έχουν υποβληθεί καν ερωτήσεις σε σχέση με το υφιστάμενο υλικό. Είναι ενδεικτικό της επιφανειακής εξέτασης ιδίως των στελεχών της ΕΥΠ το γεγονός ότι ουδείς χρειάστηκε να επικαλεστεί το απόρρητο, όπως έγινε σε όλες τις άλλες περιπτώσεις που κλήθηκαν να καταθέσουν, όπως στο ελληνικό Κοινοβούλιο, στην ΑΔΑΕ κ.λπ. Παράλληλα, εντελώς αυθαίρετα κλήθηκαν ως μάρτυρες και εξετάστηκαν ομοίως επιφανειακά και «άκοπα» πρόσωπα τα οποία έχουν καταμηνυθεί ευθέως στη δικογραφία, όπως οι Παναγιώτης Κοντολέων, Βασιλική Βλάχου και Γρηγόρης Δημητριάδης.
🔷 Δεν εξετάστηκαν οι υπάλληλοι της Intellexa
Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, από τη στιγμή που η ελληνική Intellexa τερμάτισε τις εργασίες της στην Ελλάδα, τον Αύγουστο του 2022, υπό το βάρος των αποκαλύψεων, διατήρησε κρυφά το προσωπικό της και συνέχισε να το πληρώνει μέσω άλλων εταιρειών. Ο Θανάσης Κουκάκης, με έγγραφό του στις 16 Απριλίου 2024 προς τον Αρειο Πάγο, εισέφερε στοιχεία για 20 περίπου εργαζόμενους της εταιρείας του κακόβουλου λογισμικού, οι οποίοι έχουν πλέον μοιραστεί σε τρεις ελληνικές εταιρείες (Remote Greece, IANUS Συμβουλευτική και ADDAPP Technologies ΙΚΕ). Αυτές, κατά τον Κουκάκη, ουσιαστικά παρέχουν λειτουργία κελύφους, ώστε να μη φαίνεται ποιος είναι ο πραγματικός εργοδότης των εργαζόμενων αυτών. Στην έρευνα του Αρείου Πάγου δεν εξετάστηκαν αυτοί οι υπάλληλοι της Intellexa και ιδιαίτερα όσοι έσπευσαν να αφαιρέσουν τον εξοπλισμό της εταιρείας στις 16.12.2021, ημέρα κατά την οποία γνωστοποιήθηκε η εξάπλωση του λογισμικού Predator.
Επιπλέον, δεν διερευνήθηκε η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο στην έδρα της Intellexa σε συγκεκριμένες μεταγενέστερες ημερομηνίες στελεχών της ΕΥΠ, της ΕΛ.ΑΣ. και της εμπλεκόμενης εταιρείας Krikel.
🔷 Δεν εξετάστηκαν κρίσιμοι υπάλληλοι της ΕΥΠ, της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος
Τουλάχιστον από τις 14 Φεβρουαρίου 2024 ο Αρειος Πάγος διέθετε έγγραφο με αποδεικτικά στοιχεία όπου μεταξύ άλλων αναδεικνυόταν ότι ο Τάσος Παπαγεωργίου, τέως διευθυντής της ΕΥΠ, είχε διωχθεί από τη θέση του και ότι επίσης είχε παγιδευτεί με λογισμικό παρακολούθησης Predator. Γνώριζε επίσης ότι η Β΄ υποδιευθύντρια Τρομοκρατίας και Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΥΠ, Ευαγγελία Γεωργακόπουλου, είχε συγκροτήσει ολιγομελή ομάδα επίλεκτων στελεχών στην υπηρεσία, που είχε μεταφερθεί στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) στην Αγία Παρασκευή, από όπου λειτουργούσε το Predator. Οι πληροφορίες μιλάνε για οκτώ συνολικά άτομα που συγκροτούσαν την εν λόγω ομάδα επίλεκτων χειριστών του Predator. Τα ονόματα είναι γνωστά. Δεν κλήθηκαν ποτέ.
🔷 Τι δεν ρωτήθηκε ο Παναγιώτης Κοντολέων
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, με βάση τη δικογραφία, δε ρώτησε ποτέ τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ για το προσχέδιο μνημονίου συνεργασίας που επρόκειτο να υπογράψει η ΕΥΠ με την αρμόδια υπηρεσία της Βόρειας Μακεδονίας για την κυβερνοασφάλεια και στο οποίο έκανε διορθώσεις ο Ισραηλινός εργαζόμενος της Intellexa Νιρ Μπεν Μοσέ. Ο Κοντολέων δεν ρωτήθηκε επίσης για το αν η εταιρεία Krikel υπήρξε υπεργολάβος της εταιρείας RCS Lab, η οποία προμήθευσε το νέο σύστημα νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ.
🔷 Το φιάσκο της εφόδου στην ΕΥΠ
Κατά την επίσκεψη του κ. Ζήση στην ΕΥΠ στις 17 Ιουνίου 2024 προέκυψε ότι αναζητήθηκαν μόνο οι διατάξεις άρσης του απορρήτου και όχι οι φυσικοί φάκελοι και τα σχετικά πληροφοριακά δελτία. Χωρίς αυτά, ο έλεγχος είναι εντελώς ανεπαρκής. Παράλληλα, τα ευρήματα της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης του Ιουνίου 2024 στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο σε όσα στοιχεία ζητήθηκαν και δόθηκαν από τα στελέχη της ΕΥΠ και όχι σε στοιχεία που αυτοτελώς αναζητήθηκαν και βρέθηκαν από τους πραγματογνώμονες και τον κ. Ζήση.
🔷 Δεν έγινε έλεγχος στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της ΕΛ.ΑΣ. (ΔΑΕΕΒ)
Η ολοκληρωμένη διασταύρωση της λίστας προϋποθέτει έλεγχο και στο αρχείο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΑΕΕΒ) για την ανεύρεση πιθανών εισαγγελικών διατάξεων άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών. Με βάση τις ετήσιες εκθέσεις της ΑΔΑΕ για την επίδικη περίοδο 2021-2022, οι εισαγγελικές διατάξεις άρσης του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας εκδόθηκαν κατά κύριο λόγο από τη ΔΑΕΕΒ και δευτερευόντως από την ΕΥΠ. Στις ίδιες εκθέσεις αναφέρεται ότι χιλιάδες διατάξεις άρσης για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν γνωστοποιήθηκαν, ως επιβάλλεται, στην ΑΔΑΕ.
🔷 Δεν έγινε έλεγχος στους παρόχους
Επί δύο χρόνια δεν αναζητήθηκαν οι εισαγγελικές διατάξεις από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, στους οποίους βρίσκεται καταχωρισμένο σχετικό αρχείο των διατάξεων. Οπως αναφέρεται στο υπόμνημα Κουκάκη, «η αναζήτηση των διατάξεων από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας καθίσταται αναγκαία όχι μόνο γιατί θα βρεθούν όλες οι διατάξεις άρσης του απορρήτου είτε εκδόθηκαν από τον εποπτεύοντα εισαγγελέα της ΕΥΠ είτε τον εποπτεύοντα εισαγγελέα της ΔΑΕΕΒ, αλλά και επειδή θα διασταυρωθούν τα ήδη χορηγηθέντα από την ΕΥΠ στοιχεία, μη καταλείποντας κανένα περιθώριο αμφισβήτησης».
🔷 Τα διαστρεβλωμένα μαθηματικά των πραγματογνωμόνων
Το συμπέρασμα των πραγματογνωμόνων περί μη συσχετισμού δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, καθώς στηρίζεται σε «δημιουργική γενίκευση» στον απόλυτο αριθμό των 15.304 διατάξεων άρσης απορρήτου μεταξύ των ετών 2020 και 2022. Αντικείμενο, όμως, της έρευνας ήταν η διασταύρωση των 116 ληπτών των μηνυμάτων που οδηγούσαν σε παγίδευση με Predator με τις αντίστοιχες για αυτούς διατάξεις της ΕΥΠ. «Λησμόνησαν» επίσης οι πραγματογνώμονες ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) διενέργησε έλεγχο μόνο σε τέσσερις εταιρείες ομαδικής αποστολής μηνυμάτων και συγκεκριμένα στις ΚΑΠΑΤΕΛ, AMD, APIFON και YUBOTO, από όπου βρέθηκε ότι εστάλησαν 376 μηνύματα SMS, τα οποία περιείχαν σύνδεσμο που σχετίζεται με κατασκοπευτικά λογισμικά.
Ο έλεγχος δεν επεκτάθηκε σε όλες τις εταιρείες αποστολής ομαδικών μηνυμάτων, παρότι υπάρχουν πολλά περιστατικά που δεν αποτυπώνονται στη λίστα της ΑΠΔΠΧ, όπως η απόπειρα παγίδευσης στο κινητό τηλέφωνο του Κουκάκη στις 31.7.2020 μέσω SMS και η αποστολή μηνυμάτων σε υπάλληλο της ΕΥΠ.
🔷 Μη εξέταση θυμάτων Predator
Σύμφωνα με έγγραφα της ΑΠΔΠΧ, θύμα του Predator έπεσαν πληθώρα πολιτειακών παραγόντων, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων κ.ά. Μέσα σε αυτούς συγκαταλέγονται πρόσωπα όπως ο νυν αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χρήστος Μπαρδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, πλήθος υπουργών (Δένδιας, Χατζηδάκης, Θεοδωρικάκος, Χρυσοχοΐδης, Γεραπετρίτης, Γεωργιάδης, Πλεύρης κ.ά.), ο πρώην επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., γενικοί διευθυντές υπουργείων κ.ά. Δεν κλήθηκε κανένας τους, ενώ όλοι διαχειρίζονταν και διαχειρίζονται υψίστης σημασίας θέματα. Δεν κλήθηκαν και δεν ρωτήθηκαν από τον κ. Ζήση γιατί, ενώ γνωρίζουν από τον Ιούλιο του 2023 για την παρακολούθησή τους, δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Ο Αρειος Πάγος δεν εξέτασε αν όλοι οι παραπάνω είναι εκβιαζόμενοι.
🔷 Δεν εξετάστηκε η οικία του Γρηγόρη Δημητριάδη
Με την 523/18.11.2022 εισαγγελική παραγγελία διατάχθηκε η οικονομική αστυνομία να εξακριβώσει για συγκεκριμένα 14 φυσικά και νομικά πρόσωπα την εταιρική/μετοχική σύνθεση, έδρα, υποκαταστήματα, χώρους που μισθώνουν ή παραχωρούν και πληθώρα άλλων στοιχείων. Περαιτέρω ζητήθηκε η διεξαγωγή έρευνας στα συγκεκριμένα ακίνητα. Από τον έλεγχο της δικογραφίας προκύπτει ότι έλαβαν χώρα έρευνα και κατασχέσεις αντικειμένων στα 13 από τα 14 άτομα. Πλην του σπιτιού του πρωθυπουργικού ανιψιού, κ. Δημητριάδη.
🔷 Μη διερεύνηση ύποπτων συναλλαγών Μπίτζιου - Δημητριάδη
Παρά τα όσα εκτενώς αναφέρονται στα δημοσιεύματα των Reporters United και της «Εφ.Συν.» για τη σύνδεση του Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην πολιτικού προϊσταμένου της ΕΥΠ, με τον Φέλιξ Μπίτζιο, πρώην αναπληρωτή διαχειριστή και μέτοχο της Intellexa, δεν κλήθηκε ποτέ για κατάθεση ο Κωσταντίνος Μπαζιώτης, ο πρώην υφιστάμενος του Μπίτζιου στον όμιλο Libra, ο οποίος πούλησε στις 10.1.2020 την εταιρεία Canalis στην εταιρεία Eledyn του Γρηγόρη Δημητριάδη.
🔷 Σκανδαλώδης μη έρευνα των εταιρειών που κατασκεύαζαν τους συνδέσμους επιμόλυνσης και του τρόπου πληρωμής τους από την Intellexa
Από το υλικό της δικογραφίας τεκμηριώνονται δημοσιογραφικές πληροφορίες που αφορούσαν έναν Ισραηλινής καταγωγής Τσέχο υπήκοο, στενό συνεργάτη του Ρότεμ Φάρκας, που συνεργάστηκε στην Intellexa και δημιούργησε το Predator. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ως υποτιθέμενη διευθύντρια της Cytrox του Predator εμφανιζόταν μια 70χρονη Τσέχα ισραηλινής καταγωγής, η Γενοφέβα Μοράβκοβα. Επρόκειτο για μια ηλικιωμένη γυναίκα, συνταξιούχο, που δεν είχε καμία σχέση με την τεχνολογία. Το διαβατήριό της είχε χρησιμοποιηθεί δολίως. Γαμπρός της είναι ο Ισραηλινός Αμος Ουζάν, πρώην υπεύθυνος ασφαλείας του πρώην Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμερτ. Ο τελευταίος όπως αποκάλυψε η Haaretz εργάστηκε ως σύμβουλος της Intellexa για να πουληθεί το λογισμικό υποκλοπών.
Ο Ουζάν συνδεόταν με έναν προγραμματιστή ισραηλινής καταγωγής, τον Ντβιρ-Χορέφ-Χαζάν. Ο τελευταίος συνεργαζόταν με τις Intellexa και Cytrox και δημιουργούσε τις ψεύτικες ιστοσελίδες ειδήσεων που έμοιαζαν με πραγματικά ειδησεογραφικά sites και οι σύνδεσμοι με το κακόβουλο λογισμικό ήταν συνδεδεμένοι με αυτές τις ιστοσελίδες. Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται στην από 23.10.2023 αναφορά της ελληνικής οικονομικής αστυνομίας που είναι μέσα τη δικογραφία. Είναι εντυπωσιακό πως σε αυτήν την έκθεση εμφανίζονται πλήθος πληρωμών στον πίνακα προμηθευτών της Intellexa, μεταξύ των οποίων η FEROVENO LIMITED. Η τελευταία πληρώνει απευθείας τον προγραμματιστή που έφτιαχνε τις ψεύτικες ιστοσελίδες. Η οικονομική αστυνομία όφειλε να διαπιστώσει ποιοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι όλων αυτών των εταιρειών, κάτι που δεν έκανε. Αν το έκανε, θα διαπίστωνε πως στις εταιρείες του προγραμματιστή Χαζάν είχαν διοχετευθεί μεταξύ 2020 και 2022 ποσά που αγγίζουν αθροιστικά τα 3 εκατ. ευρώ. Ο Αρειος Πάγος δεν προέβη σε καμία νομική ενέργεια, ούτε ζήτησε δικαστική συνδρομή, ώστε να αναδειχθεί ο καθοριστικός ρόλος του προγραμματιστή στην υπόθεση των υποκλοπών.
Δήλωση Θ. Κουκάκη στην «Εφ.Συν.»
Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης είναι ατελής και επιφανειακή, καθώς έχουν παραλειφθεί δεκάδες αναγκαίες προανακριτικές ενέργειες. Παράλληλα, η κρίση για ύπαρξη ποινικών ευθυνών μόνο πλημμεληματικού βαθμού είναι απόλυτα άστοχη, καθώς αγνοεί τον κίνδυνο για την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και την εθνική ασφάλεια που πιστοποιήθηκε μέσω της παγίδευσης κορυφαίων πολιτειακών παραγόντων και τυποποιείται ως κακούργημα από το ποινικό μας δίκαιο.
Θανάσης Κουκάκης, δημοσιογράφος
Κώστας Ζαφειρόπουλος
efsyn.gr
You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com
If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια