Ο καύσωνας, «πραγματικός κίνδυνος» για την τουριστική βιομηχανία της Ισπανίας...

Nonews-NEWS.com



Ο καύσωνας, «πραγματικός κίνδυνος» για την τουριστική βιομηχανία της Ισπανίας...
http://www.nonews-news.com/2024/07/blog-post_179.html
Jul 27th 2024, 15:06



Την εξέταση του ενδεχομένου να μειωθεί ο τουρισμός προτείνει ανώτερος αξιωματούχος του ισπανικού υπουργείου Υγείας...Στους κίνδυνους από την ακραία ζέστη στην τουριστική βιομηχανία της Ισπανίας, εστιάζει δημοσίευμα του Guardian, που αναφέρεται στους καύσωνες της νότιας Ευρώπης σημειώνοντας τις ακραίες καιρικές συνθήκες και στην χώρα μας. «Τον Ιούνιο, αρκετοί ξένοι τουρίστες, συμπεριλαμβανομένου του παρουσιαστή, Μάικλ Μόσλεϊ, πέθαναν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα» διαβάζουμε στη βρετανική ιστοσελίδα.

Σύμβουλος δημόσιας υγείας δηλώνει ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες, που προκαλούνται από την κλιματική κρίση στην Ισπανία και δίνουν όλο και πιο συχνά καύσωνα στους πιο δημοφιλείς παράκτιους προορισμούς της, αποτελούν «πραγματικό κίνδυνο» για το μοντέλο μαζικού τουρισμού της Ισπανίας και για τους επισκέπτες που δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτές. Ο Έκτορ Τέχερο, επικεφαλής του τμήματος υγείας και κλιματικής αλλαγής στο ισπανικό υπουργείο Υγείας, δήλωσε ότι οι ολοένα και πιο εμφανείς φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης έχουν οδηγήσει το υπουργείο να ξεκινήσει συνομιλίες με τη βρετανική πρεσβεία για το πώς θα εκπαιδεύσει καλύτερα τους «ευάλωτους» τουρίστες σχετικά με την αντιμετώπιση της ζέστης.
Σε ερώτηση εάν η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνιση του τουρισμού από μέρη της Ισπανίας στο μέλλον, απάντησε πως υπάρχει συγκεκριμένος κίνδυνος οι ζώνες με περισσότερο τουρισμό στη μεσογειακή ακτή να γίνουν λιγότερο κατοικήσιμες, γιατί αναμένεται να έχουν περισσότερους καύσωνας και πιο ζεστές νύχτες. Τέτοιες συνθήκες, πρόσθεσε, θα μπορούσαν να αποθαρρύνουν τους τουρίστες ή να αυξήσουν το κόστος του κλιματισμού για τα ξενοδοχεία.
«Θα έλεγα ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους πολλούς τομείς που κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή» είπε για να προσθέσει πως «γι' αυτό πρέπει να προσαρμόσουμε τον τουριστικό τομέα, να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μείωσής του και να προσπαθήσουμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προτού επιδεινωθούν. Αλλά η Ισπανία είναι η χώρα της ΕΕ που είναι πιο ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει βραχυπρόθεσμα».
«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις, ιδίως με τη βρετανική πρεσβεία -με την οποία ήδη συνεργαζόμαστε σε διάφορες πτυχές της κλιματικής αλλαγής και της απεξάρτησης από τον άνθρακα- για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να κάνουμε τους τουρίστες που έρχονται να γνωρίζουν πολύ καλύτερα την κλιματική κρίση και να τους δίνουμε περισσότερες συμβουλές ώστε να μπορούν να προστατευτούν», είπε ο Τέχερο.
«Οι τουρίστες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στη ζέστη, επειδή προφανώς δεν είναι προσαρμοσμένοι στις τοπικές θερμοκρασίες, κάτι που αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα». «Τα λίγα θανατηφόρα περιστατικά θερμοπληξίας που είχαμε πέρυσι ήταν μεταξύ τουριστών, ηλικίας άνω των 50 ή 60 ετών, οι οποίοι ξεκίνησαν για πεζοπορία το κατακαλόκαιρο και έπαθαν θερμοπληξία», δήλωσε σημειώνοντας την περίπτωση μιας γυναίκας, που πέθανε επειδή ο σύζυγός της δεν μιλούσε ισπανικά για να καλέσει βοήθεια τηλεφωνικά.
Οι ανησυχίες για τον υπερτουρισμό στην Ισπανία  η οποία δέχτηκε πέρυσι το ρεκόρ των 85,1 εκατομμυρίων επισκεπτών, μια αύξηση 19% σε σχέση με το 2022- έχουν οδηγήσει σε μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα τους τελευταίους μήνες. Οι διαδηλωτές στα Κανάρια νησιά διαμαρτυρήθηκαν ότι η παρουσία τόσων πολλών τουριστών επιδεινώνει την έλλειψη νερού, ενώ οι ακτιβιστές στις Βαλεαρίδες νήσους ζητούν να περιοριστεί ο αριθμός των αυτοκινήτων που έρχονται στο νησί με πλοίο.
Έκθεση της ισπανικής πριν από οκτώ χρόνια προέβλεπε ότι η αλλαγή του κλίματος θα μπορούσε να μεταβάλει δραματικά την τουριστική βιομηχανία της Ισπανίας, διαβρώνοντας τις παραλίες, κατακλύζοντας τα συστήματα μεταφορών, προκαλώντας ελλείψεις νερού στην κορύφωση της σεζόν και αναγκάζοντας τα χιονοδρομικά κέντρα να κλείσουν. Η έκθεση προέβλεπε ότι, έως το 2080, ο τουρισμός από τη βόρεια Ευρώπη θα μπορούσε να μειωθεί κατά 20% από το επίπεδο του 2004, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας θα ωθούσε τους ανθρώπους να κάνουν διακοπές στα σπίτια τους.




You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια