Σε ακροδεξιά πορεία το καράβι της Ε.Ε...

Nonews-NEWS.com



Σε ακροδεξιά πορεία το καράβι της Ε.Ε...
http://www.nonews-news.com/2024/07/blog-post_716.html
Jul 21st 2024, 13:05



Μαρια Ψαρα
Οι ετερόκλητες δυνάμεις που στήριξαν την επανεκλογή της Φον ντερ Λάιεν αποδεικνύουν ότι έχουν χαθεί τα όρια μεταξύ των παρατάξεων στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό και ότι οι συμμαχίες θα διαμορφώνονται πλέον ανά περίσταση...Λίγες ακόμη μοίρες προς τα (ακρο)δεξιά έστριψε το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μπορεί οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου -πλην της Αριστεράς- να ένωσαν τις δυνάμεις τους για να την εκλέξουν, ωστόσο η ισχυρή παρουσία των τριών ακροδεξιών πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο αναγκάζει τη Γερμανίδα πολιτικό, ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις της, να πάει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η επιμονή σε μια Ευρώπη-φρούριο με αυξημένη προστασία συνόρων, συμφωνίες με τρίτα κράτη για το μεταναστευτικό χωρίς να… ενοχλούν απαραίτητα ολοκληρωτικές κυβερνήσεις, ενίσχυση της Frontex και της Europol, ακόμα και το νέο χαρτοφυλάκιο Μεσογειακής Συνεργασίας και άλλα κλείνουν το μάτι στην Ακροδεξιά. Μια Ακροδεξιά που ποικίλλει εντός του Ευρωκοινοβουλίου, από τους ευρωβουλευτές που αντιτίθενται ακόμα και στις εκτρώσεις ή στα εμβόλια, μέχρι πιο σκληρές ιδεολογικές θέσεις των εκπροσώπων της Μελόνι, της Λεπέν, του Ορμπαν και του γερμανικού κόμματος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.
 Οπως έδειξε η ψηφοφορία για τη Φον ντερ Λάιεν, η οποία χρειάστηκε τους Πράσινους για να εκλεγεί λόγω απωλειών από ευρωβουλευτές της συμμαχίας (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι), πλέον τα όρια είναι ρευστά. «Είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μια Πράσινη υποψήφια; Οχι. Αλλά έχει σημασία για εμάς να ενώσουμε τις δημοκρατικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά η Τέρι Ρέιτκε, επικεφαλής των Πρασίνων.
Με την ίδια λογική, το ECR της Μελόνι θα ψηφίσει τους αντιμεταναστευτικούς νόμους της Ε.Ε., όπως το έχει κάνει άλλωστε στο παρελθόν. Και ίσως «Πατριώτες» και «Κυριαρχιστές» τούς συνοδεύσουν για μια ευρεία άτυπη συμμαχία απέναντι από τους Φιλελεύθερους, τους Πράσινους και την Αριστερά. Τα «όρια» έχουν χαθεί και πλέον οι συμμαχίες αναμένεται να είναι ανά περίπτωση.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Φον ντερ Λάιεν, βοηθούμενη από τον επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, δεν θα διστάσει να «αδειάσει» τις προοδευτικές δυνάμεις αν κριθεί ότι έχει λαμβάνειν περισσότερα από τους υπερσυντηρητικούς και σκληρούς δεξιούς. Φάνηκε αυτή η διάθεση ήδη από τη μη τήρηση του «δημοκρατικού τείχους» (cordon sanitaire) για την εκλογή των αντιπροέδρων και των κοσμητόρων της Ευρωβουλής. Η Μελόνι έβαλε το χεράκι της και δύο αντιπροέδρους…
Μένει πλέον ο ορισμός προέδρων και αντιπροέδρων στις επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Από εκεί θα επιβεβαιωθεί προς τα πού πάει η Ε.Ε., ένα αργοκίνητο καράβι που όλα δείχνουν ότι έχει βάλει πλώρη προς τα ακροδεξιά.
efsyn.gr



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια