«Δώστε τη θέση της στον Μητσοτάκη...»

Nonews-NEWS.com



«Δώστε τη θέση της στον Μητσοτάκη...»
http://www.nonews-news.com/2024/06/blog-post_5204.html
Jun 14th 2024, 08:30



Ο Σαρλ Μισέλ παρουσίασε το τελευταίο του σχέδιο για να… αποστρατεύσει την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν...Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διακινεί στους ηγέτες της ΕΕ την ιδέα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να αναλάβει τη θέση της, δήλωσαν στο POLITICO πέντε διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ που έμειναν ανώνυμοι για να μιλήσουν για το σχέδιο... Μια δεύτερη θητεία μπορεί να φαίνεται ότι είναι στο τσεπάκι για την… πρόεδρο Ούρσουλα, αλλά αυτό δεν έχει εμποδίσει τον Μισέλ να προτείνει εναλλακτικές λύσεις.

Οι διπλωμάτες και οι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για μια ακόμη απέλπιδα προσπάθεια να πέσει η φον ντερ Λάιεν.

"Ο Michel έχει ένα κουτί με μπανανόφλουδες για να γλιστρήσει η von der Leyen και το αδειάζει", δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. "Στην καλύτερη περίπτωση αυτό δημιουργεί ενόχληση, στη χειρότερη περίπτωση αποσταθεροποιεί".

Για να χώσει το μαχαίρι ακόμη περισσότερο, ο Μισέλ υπονοεί στις παράλληλες συζητήσεις του ότι η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen θα μπορούσε να είναι καλύτερη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας António Costa, ο οποίος είναι συμπαθής στη von der Leyen και το όνομά του κυκλοφορεί για την κορυφαία θέση.

"Για άλλη μια φορά, πρόκειται για ψεύτικες ειδήσεις και ψέματα. Ο Πρόεδρος έχει διαβουλευτεί με όλους τους ηγέτες ξεχωριστά για τη διαδικασία [των] κορυφαίων θέσεων εργασίας. Δεν έχει αναφερθεί κανένα συγκεκριμένο όνομα από τον Πρόεδρο σε αυτό το στάδιο", δήλωσε η Ecaterina Casinge, εκπρόσωπος του Michel.

Ο Σαρλ Μισέλ συνεχίζει να φέρνει στο προσκήνιο εναλλακτικές λύσεις αντί της φον ντερ Λάιεν στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες του με τους ηγέτες της ΕΕ, όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός
 Ο Μισέλ είναι υπεύθυνος για την προώθηση μιας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για τον διορισμό των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του βραχίονα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

"Δεν υπάρχει κανένας ρόλος για τον Μισέλ σε αυτή τη διαδικασία, εκτός από αυτόν που έχει στο κεφάλι του", δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Τις ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, προέκυψε συναίνεση μεταξύ των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ότι η φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να λάβει δεύτερη θητεία και ότι ο Κόστα θα πρέπει να είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (η τρέχουσα θέση του Μισέλ). Η καλή προσωπική σχέση μεταξύ των δύο βοήθησε στην οικοδόμηση της συναίνεσης γύρω από το δίδυμο, ιδίως μετά από χρόνια εσωτερικών διαμάχης μεταξύ του Michel και της von der Leyen.

Παρόλα αυτά, ο Μισέλ συνεχίζει να φέρνει στο προσκήνιο εναλλακτικές λύσεις για τη von der Leyen στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις του με τους ηγέτες της ΕΕ, όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Αρνείται ο Μητσοτάκης – Διαψεύδουν ΕΛΚ και ΝΔ

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα αποκλείσει ότι επιδιώκει μια θέση στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την Αριστοτέλεια Πελώνη, διευθύντρια διεθνούς στρατηγικής επικοινωνίας του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Μητσοτάκης "έχει επανειλημμένα αποκλείσει ότι ενδιαφέρεται για οποιαδήποτε από τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στις Βρυξέλλες. Και έχει μιλήσει δυνατά και ξεκάθαρα. Υποστηρίζει 100% την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, όπως έκανε από την πρώτη στιγμή".

Ο Θανάσης Μπακόλας, γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος είναι Έλληνας, χαρακτήρισε το σενάριο Μητσοτάκη και Φρέντερικσεν "εντελώς γελοίο. Δεν είναι ούτε μία στο εκατομμύριο, ούτε μία στο εκατομμύριο".

Ένας από τους αξιωματούχους της ΕΕ, υπερασπιζόμενος τον Μισέλ, δήλωσε ότι είναι φυσιολογικό να δοκιμάζει τα νερά με διαφορετικά ονόματα για το «πακέτο κορυφαίων θέσεων εργασίας»...




You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια