Βελτιωμένη η εικόνα στη μεγάλη πυρκαγιά της Πάρνηθας...

Nonews-NEWS.com



Βελτιωμένη η εικόνα στη μεγάλη πυρκαγιά της Πάρνηθας...
http://www.nonews-news.com/2024/06/blog-post_269.html
Jun 29th 2024, 19:22


Σε συναγερμό από το μεσημέρι το λεκανοπέδιο, με δύο μεγάλα μέτωπα να ξεσπούν σε μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους. Το ένα που ξεκίνησε από τη θέση Κατσιμίδι στην Πάρνηθα, κατευθύνεται δυτικά, έχοντας βρει ήδη καμένες εκτάσεις από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2021, ενώ ένα δεύτερο στον Ασπρόπυργο, στην περιοχή Λάκκα Κάτσαρη, φαίνεται να έχει οριοθετηθεί...
Και για τις δύο πυρκαγιές, εστάλη μήνυμα από το 112, για τους μεν όσους βρίσκονται στην Πάρνηθα, να παραμείνουν σε ετοιμότητα, για αυτούς που βρίσκονται στην περιοχή της Νέας Ζωής, να απομακρυνθούν προς τον Ασπρόπυργο. Σημειώνεται ότι από τις 12 Ιουνίου έως σήμερα έχουν εκδηλωθεί 133 πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου.
Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην Αττική κινητοποίησαν έτι περαιτέρω τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη, στην Πάρνηθα, όπου η φωτιά καίει μέσα σε χαράδρα, τεράστια μάχη με τις φλόγες για να μην καταπιούν παρθένο δάσος, δίνουν, από αέρος τέσσερα αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα, από ξηράς 30 οχήματα με 80 πυροσβέστες και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δυνάμεις οι οποίες αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω με 100 πυροσβέστες και 30 οχήματα από Θεσσαλία, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία.

Στην περιοχή της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, η ταχύτητα των ανέμων νωρίτερα φτάνει τα 50 χιλιόμετρα, με ριπές που ξεπερνούσαν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτές οι συνθήκες, αλλά και το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης δυσχεραίνουν το επιχειρησιακό έργο των εναερίων μέσων, όπως τόνισε ο κ. Βαθρακογιάννης, και γι' αυτό το λόγο επιχειρούν κυρίως ελικόπτερα.
Όλες οι δυνάμεις συντονίζονται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.
Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν ισχυρές δυνάμεις, από εθελοντές πυροσβέστες, πλήθος εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, που έσπευσε επίσης με τέσσερα αεροσκάφη Καναντέρ της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερα Σινούκ και βαρέα οχήματα του Μηχανικού.
«Γενικότερα οι συνθήκες που επικρατούν, είναι δύσκολες και επικίνδυνες» είπε χαρακτηριστικά.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής τόνισε ακόμη ότι 40 πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις έχουν εκδηλωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ενώ επισήμανε ότι σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες, για τη δική τους ασφάλεια, θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. 
Την ίδια ώρα, ο ΔΕΔΔΗΕ διαψεύδει τις φήμες, ότι η μεγάλη φωτιά στην Πάρνηθα ξεκίνησε από κάποιον πυλώνα του. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο διαχειριστής ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη για κάτι τέτοιο.
Στο μεταξύ, η Τροχαία έχει προχωρήσει σε εκτροπές οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μαλακάσας και Μερκουρίου, Ιπποκράτους και Τυρταίου, Τατοΐου και Χλόης, στον κόμβο της Μαλακάσας στο ύψος της Σφενδάλη, στην επαρχιακή οδό Μαλακάσας και Ανεξαρτησίας, όπως επίσης στη Γέφυρα Βαρυμπόμπης.
Φλόγες έκαψαν χαμηλή βλάστηση και στη Λέσβο, στη διασταύρωση της Αγίας Παρασκευής στον δρόμο προς την Καλλονή. Η εστία δεν προβληματίζει ιδιαίτερα την πυροσβεστική που επιχειρεί με 19 πυροσβέστες με έξι οχήματα.
Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς και στον Άγιο Αρσένιο Φιλιατών Θεσπρωτίας, που καίει δασική έκταση και θαμνώδη βλάστηση. Είναι κοντά σε σταυλικές εγκαταστάσεις και κατοικίες, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για αυτές.
Ρίψεις από ελικόπτερο έχουν περιορίσει τον κίνδυνο επέκτασης. Επιχειρούν επίσης 10 υδροφόρα οχήματα, 30 πυροσβέστες, μία ομαδα ΕΜΟΔΕ με έξι πυροσβέστες, μία υδροφόρα και τέσσερα σκαπτικά μηχανήματα του Δήμου Φιλιατών.
Σύμφωνα με τον χάρτη της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για αύριο προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: 




You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια