Τον Ιούνιο κάηκαν 3πλάσιες εκτάσεις από το μέσο όρο 14 ετών...

Nonews-NEWS.com



Τον Ιούνιο κάηκαν 3πλάσιες εκτάσεις από το μέσο όρο 14 ετών...
http://www.nonews-news.com/2024/06/3-14.html
Jun 29th 2024, 21:54



Τεράστια είναι η φυσική καταστροφή από τις πυρκαγιές του Ιουνίου, χωρίς φυσικά να έχει μετρηθεί ακόμη η απώλεια δασικών εκτάσεων από τη φωτιά στην Πάρνηθα που είναι σε εξέλιξη. Ο Ιούνιος φέτος ήταν ιδιαίτερα θερμός, με πυρκαγιές να ξεσπούν καθημερινά...
Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Κοντοέ, διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, «η συνολική καμένη έκταση για το Ιούνιο του 2024 είναι πάνω από 3 φορές μεγαλύτερη από το μέσο όρο των τελευταίων 14 ετών».
Ο Χαράλαμπος Κοντοές, μιλώντας στην ΕΡΤ, στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Update», παρέθεσε τα στοιχεία που αφορούν στις καμένες εκτάσεις για το 2024.
Επισήμανε ότι αντίστοιχη έξαρση εντός της 15ετίας παρατηρείται τα έτη 2012, 2014 και 2016 με τις καμένες εκτάσεις να υπερβαίνουν ετησίως τα 4.000 εκτάρια ή 40.000 στρέμματα.
Ο ειδικός επιστήμονας εξήγησε ότι ο Ιούνιος του 2024 «καταγράφηκε ως μια έντονα ξηρή περίοδος για την Ελλάδα, με υψηλές θερμοκρασίες και ελάχιστη βροχόπτωση. Παρόμοια διακύμανση των ατμοσφαιρικών συνθηκών, με σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας και ταυτόχρονη μεγάλη μείωση της βροχόπτωσης, παρατηρήθηκε και στα προαναφερθέντα έτη κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου».
Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ), ο χάρτης κινδύνου υψηλής ανάλυσης για τις 30 Ιουνίου δείχνει ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο σε Νότια Εύβοια, Αττική, Πελοπόννησο, Κρήτη, Ρόδο, Δυτική Ελλάδα, Πήλιο και νησιά Ανατολικού και Βορειοανατολικού Αιγαίου.Οι ημερήσιοι χάρτες πρόβλεψης από το ΙΑΑΔΕΤ εδώ: https://riskmap.beyond-eocenter.eu/
 



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια