Περνάμε και την ώρα μας…

Nonews-NEWS.com



Περνάμε και την ώρα μας…
http://www.nonews-news.com/2024/05/blog-post_867.html
May 30th 2024, 18:44






Είδα («παρασκήνιο» «Συντακτών», 28/5) τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει τον Ανδρέα Παπανδρέου «πρωτόλειο λαϊκιστή» που «υποσχέθηκε τον ουρανό και κατέληξε να κάνει ακριβώς το αντίθετο». Αυτά (σε συνέντευξη) στο podcast «The Rest is Politics» (μπλέξαμε με τα πολυμέσα… η συντομογραφία podcast, από όσο κατάλαβα, σημαίνει ηχητική αρχειοθέτηση ανασυρόμενη ανά πάσα στιγμή)...


Με παραξένεψε η λογία διεισδυτικότης του πρωθυπουργού (δεν του το 'χα που λένε) και αναζήτησα ολόκληρη τη συνέντευξη. Χαρακτηρίζεται «εφ' όλης της ύλης» (από γεννήσεως και εντεύθεν!) και δόθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού σε «δύο προσωπικότητες των media και της πολιτικής της Μεγάλης Βρετανίας», τους Alastair Campbell και Rory Stewart. Είναι εκτενέστατη, έχει και (κάποιο) ιστορικό ενδιαφέρον· αν και… πρωθύστερο: θα το εξετάσουν οι ιστορικοί –πιθανόν και επιστήμονες άλλων κλάδων– του μέλλοντος.


Το… επίμαχο εδάφιο είναι ακριβώς: «…Ο Παπανδρέου υπήρξε μια πολύ χαρισματική προσωπικότητα. Ηταν ένας πρωτόλειος λαϊκιστής. Συζητάτε πολύ για τον λαϊκισμό, αλλά ο Παπανδρέου ήταν λαϊκιστής. Υποσχέθηκε τον ουρανό και κατέληξε να κάνει ακριβώς το αντίθετο. Αλλά ήταν επίσης διανοούμενος και σίγουρα ένας πολύ, πολύ ικανός πολιτικός».


Ανέτρεξα σε λεξικά. Πρωτόλειος, αρχαϊκά, μόνο σε πληθυντικό ουδετέρου: τα πρωτόλεια, πρώτη λεία, πρώτα λάφυρα. Μεταγενέστερα, πρώτο πνευματικό έργο, ανώριμο, με αδυναμίες, ανεπεξέργαστο. Συνώνυμα: αρχικός, ατελής, πρώιμος. Ολα αυτά, κατά τα λεξικά, έφερε ο λαϊκισμός του «χαρισματικού» και «πολύ ικανού» Ανδρέα Παπανδρέου, κατά Κυριάκο Μητσοτάκη.


Διευκρινίζει όμως παρακάτω περί λαϊκισμού ο πρωθυπουργός (θεωρώ… αυτοπροσωπογραφούμενος): Το «… να δίνει κάποιος μεγάλη έμφαση στο ότι είναι ένας "οραματιστής ηγέτης" που έχει αυτή την επαφή με τον λαό (που) και μόνος του ή μόνη της μπορεί να λύσει ως διά μαγείας όλα τα προβλήματα». Τα περί «ουρανού», που «υποσχέθηκε» ο Παπανδρέου και «κατέληξε ακριβώς στο αντίθετο». Ε, αυτό ήταν… ουρανοκατέβατο! Εκτός αν εννοούσε «ουρανό με τ' άστρα»! Περνάμε και την ώρα μας…


Πέτρος Μανταίος


efsyn.gr




You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια