Έκρηξη των sites για παράνομο τζόγο μέσα σε έξι χρόνια
Εκρηξη, που συνδέεται με την κυριαρχία του ∆ιαδικτύου και στα τυχερά παίγνια, καταγράφουν οι παράνομες ιστοσελίδες τζόγου τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα
Εκρηξη, που συνδέεται με την κυριαρχία του ∆ιαδικτύου και στα τυχερά παίγνια, καταγράφουν οι παράνομες ιστοσελίδες τζόγου τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) για το 2023, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ιστοτόπων στον κατάλογο μη αδειοδοτημένων παρόχων (blacklist) έχει αυξηθεί κατά 8,5 φορές από το 2017, οπότε ξεπερνούσαν ελαφρώς τους 820, σε περισσότερους από 6.930. Πέρυσι η ανεξάρτητη αρχή δέχθηκε μέσω της πλατφόρμας υποβολής ανωνύμων καταγγελιών (whistlers.gamingcommission. gov.gr) 136 αναφορές για 267 ιστοσελίδες, για τις οποίες ύστερα από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι παρείχαν παράνομα τυχερά παίγνια.
Ως αποτέλεσμα, οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες εγγράφηκαν στην blacklist, συμπληρωματικά των μη αδειοδοτημένων ιστοτόπων που είχαν εντοπιστεί μέσω ειδικών προγραμμάτων ανίχνευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι η διεξαγωγή τυχερών παιγνίων μέσω του ∆ιαδικτύου συγκέντρωσε το σύνολο σχεδόν των καταγγελιών – αναφορών που δέχθηκε, δηλαδή ποσοστό 88,79%. Το 2023 η ΕΕΕΠ προχώρησε και στην αφαίρεση –κατόπιν αιτήσεών τους– από την blacklist επτά νομικών προσώπων, που συμμορφώθηκαν με το υφιστάμενο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο.
Κατά την ΕΕΕΠ, η σημαντική άνοδος των καταχωρίσεων στην blacklist υπήρξε απόρροια της εντατικοποίησης των ελέγχων και της θέσης σε λειτουργία της ιστοσελίδας whistlers. gamingcommission.gov.gr, μέσω της οποίας υποβάλλονται ανώνυμες καταγγελίες.
Ταυτόχρονα, όμως, η διαφήμιση πειρατικών ιστοσελίδων συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι παίκτες σε πολλές περιπτώσεις αγνοούν ότι ιστοσελίδες που επιλέγουν είναι παράνομες και το δέλεαρ των εύκολων κερδών, ενισχύουν τη δημοφιλία της συγκεκριμένης «μαύρης» αγοράς.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Κάπα Research, το 2023 δαπανήθηκε σε παράνομο online στοίχημα το ποσό του 1 δισ. ευρώ, με τα μισά κέρδη να επανατοποθετούνται.
Υπολογίζεται ότι ο μέσος όρος δαπάνης ανά παίκτη στα διαδικτυακά μη αδειοδοτημένα παίγνια διαμορφώνεται σε 1.194 ευρώ ετησίως, έχοντας αυξηθεί συγκριτικά με το 2022.
Σε πολλές περιπτώσεις, για τη δημιουργία στοιχηματικών λογαριασμών γίνεται παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων, ενώ «με την ανοχή των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών παρακάμπτεται o αποκλεισμός της μοναδικής διεύθυνσης IP ενός υπολογιστή», όπως ανέφεραν ειδικοί πρόσφατα σε συνέδριο για τον παράνομο τζόγο. Επίσης, είναι σύνηθες να προωθείται μέσω πληρωμένων διαφημιστικών καταχωρίσεων και influencers στο ∆ιαδίκτυο ο παράνομος τζόγος, με τις μη αδειοδοτημένες εταιρείες να προσφέρουν υψηλές προμήθειες για την προσθήκη νέων παικτών. «Τα παράνομα κέρδη μεταφέρονται στο εξωτερικό μέσω εταιρειών-κελυφών και στη συνέχεια “ξεπλένονται”, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου των τυχερών παιγνίων.
Η «προτίμηση» μη αδειοδοτημένων ιστοσελίδων τυχερών παιγνίων δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο. Στη ∆ανία, σύμφωνα με έρευνα της τοπικής αρχής εποπτείας και ελέγχου παιγνίων, κίνητρο των παικτών μη αδειοδοτημένων ιστοσελίδων αποτελούν τα υψηλότερα κέρδη και μπόνους και η μεγαλύτερη ποικιλία προσφερομένων παιγνίων. Αντίστοιχη έρευνα στη Γερμανία φανερώνει ότι περίπου ένας στους δύο παίκτες επιλέγει μη αδειοδοτημένες ιστοσελίδες, ενώ υπολογίζεται ότι τα τρία τέταρτα των εσόδων των διαδικτυακών παιγνίων προέρχονται από τη «μαύρη» αγορά. Υπολογίζεται ότι στη χώρα 13,5 εκατ. άτομα ή το 16% των Γερμανών το 2023 είχαν παίξει σε παράνομες ιστοσελίδες, με τον εκτιμώμενο αριθμό μη αδειοδοτημένων παρόχων να τοποθετείται σε 1.620. Στη Σουηδία, οκτώ στους 10 influencers δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης έχουν προωθήσει παράνομα διαδικτυακά καζίνο.
Σχόλια