Όλα του γάμου δύσκολα για τη ΝΔ - Τα φροντιστήρια, οι «απείθαρχοι» και ο Σαμαράς Η κόντρα έχει πάρει διαστάσεις στη ΝΔ - Βουλευτές προβλέπουν ότι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

 


Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
 


Με ενστάσεις και διάχυτη αγωνία για τα επιχειρήματα με τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι γαλάζιοι βουλευτές τα ερωτήματα των ψηφοφόρων τους ολοκληρώθηκε η χθεσινή πρώτη μέρα του «φροντιστηρίου» της Πειραιώς για το νομοσχέδιο που αφορά στον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.


Αν και πόσοι μετέβαλαν στάση μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο, τον υπουργό Εργασίας Αδ. Γεωργιάδη και τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη, μένει να φανεί όταν το πολυθρύλητο νομοσχέδιο έρθει προς ψήφιση, μέσα στον Φεβρουάριο, στη βουλή.

Προσώρας, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος άπαντες παρακολουθούν τη σφοδρή, δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, με εκατέρωθεν ανταλλαγές πυρών, επιχειρώντας να προβλέψουν αν ο γάμος φέρνει «διαζύγιο» κι αν ναι, τι θα ακολουθήσει. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η κόντρα έχει πάρει διαστάσεις που δύσκολα μαζεύονται και προβλέπουν ότι το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων στη ΝΔ, ιδιαίτερα στην περίπτωση που η δυσφορία των παραδοσιακών ψηφοφόρων για την εν λόγω κυβερνητική πρωτοβουλία – η οποία καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις – αποτυπωθεί και στις Ευρωκάλπες.

 


Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι το διήμερο «μασάζ» θα οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των βουλευτών που θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο και ει δυνατόν και εκείνων που θα επιλέξουν την αποχή, αν και το τελευταίο, για ευνόητους λόγους, το προτιμούν από τα «όχι» στην κάλπη.
Στο «κόκκινο» η αγωνία των βουλευτών της ΝΔ

Στην Κ.Ο, ωστόσο, η αγωνία έχει «χτυπήσει κόκκινο» καθώς ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών φοβάται ότι θα πληρώσει εκλογικά η ΝΔ την εμμονή της στην προώθηση του εν λόγω νομοσχεδίου, με το οποίο διαφωνεί η Εκκλησία αλλά και ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων της.

Το κλίμα στη χθεσινή πρώτη μέρα της συνάντησης ήταν σχετικά ήπιο με τους περισσότερους γαλάζιους να εκφράζουν ενστάσεις και απορίες, χωρίς, ωστόσο να προσδώσουν χαρακτήρα αντιπαράθεσης με τους διοργανωτές.


Ενδεικτικές των παρεμβάσεων που υπήρξαν ήταν αυτή του κ. Κ. Γκιουλέκα, ο οποίος φέρεται ειπών ότι «δεν είναι σωστό να ζητάμε από τους βουλευτές να απέχουν εφόσον δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία» για να του απαντήσει ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ Γ. Μπρατάκος πως «είμαστε ένα συντεταγμένο κόμμα και όχι καφενές».

Επίσης, του βουλευτή Πειραιά Νίκου Βλαχάκου, ο οποίος φέρεται να είπε ότι «εγώ είμαι από τη Μανη και τον Πειραιά και θα είναι δύσκολα για τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών σε αυτές τις περιοχές.

Ο κ. Κ. Καραγκούνης σημείωσε ότι πρέπει να υπολογίσουν τις «μεγάλες αντιδράσεις απο ένα κομμάτι της κοινωνίας» και πρότεινε «τροποποίηση του συμφωνού συμβίωσης», ενώ ο Α. Κατσανιώτης είπε ότι υπήρξε λάθος στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης και ότι μπορεί ένας μόνος του να υιοθετήσει παιδί και να μην ελέγχεται ο σύντροφος τους. «Ήταν λάθος και τώρα σου λέω ότι θα είναι για το καλό του παιδιού, διότι με το γάμο θα ελέγχονται και οι δυο γονείς» φέρεται να απάντησε ο κ. Γεωργιάδης.


Από την Πειραιώς δεν δόθηκε ακριβής αριθμός βουλευτών που προσήλθαν για να ενημερωθούν. Εκτιμάται ότι πήγαν περίπου 60 βουλευτές, ενώ από τις πλέον ηχηρές απουσίες ήταν αυτή του υπουργού Επικρατείας Μ. Βορίδη, ο οποίος έχει αποσαφηνίσει ότι διαφωνεί με το νομοσχέδιο και του Νικ. Κακλαμάνη, ο οποίος επίσης το είχε προαναγγείλει ότι δεν θα παραστεί.
Σχόλια