Τουρκικά ΜΜΕ διαστρεβλώνουν Σημερινή για καταφύγια και μιλούν για πόλεμο.
«Συγκεκριμένα, η ελληνική διοίκηση της Νότιας Κύπρου έλαβε την απόφαση να αυξήσει τον αριθμό των καταφυγίων στην περιοχή.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ε
«Η διοίκηση της Νότιας Κύπρου προέβη σε μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα ένταση στην ανατολική Μεσόγειο», γράφει σήμερα η τουρκική εφημερίδα Τουργκιούν, επικαλούμενη την ε/κ εφημερίδα ‘Σημερινή’.
«Συγκεκριμένα, η ελληνική διοίκηση της Νότιας Κύπρου έλαβε την απόφαση να αυξήσει τον αριθμό των καταφυγίων στην περιοχή.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ελληνικής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου, δήλωσε ότι στοχεύουν να δημιουργήσουν καταφύγια με χωρητικότητα που να θα μπορεί να φιλοξενήσει το 70% τοις εκατό του πληθυσμού της χώρας», γράφει η εφημερίδα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.
Η εφημερίδα σχολιάζει ότι «παρόλο που σήμερα υπάρχουν 2.200 καταφύγια στην ελληνοκυπριακή πλευρά, σημειώθηκε ότι τα νέα καταφύγια που θα κατασκευαστούν θα είναι κοντά στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στην Πράσινη Γραμμή, η οποία χαράζει τα σύνορα μεταξύ της ΤΔΒΚ και της Ελληνικής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου».
Προβαίνοντας σε δηλώσεις επί του θέματος ο Ιωάννου δήλωσε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής και στις αγροτικές περιοχές που μπορεί να στοχοποιηθούν σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο έχει ξεκινήσει μελέτες για τον καθορισμό "ζωνών προστασίας" σε υπόγεια εκκλησιών και κυβερνητικών γραφείων.
Το δημοσίευμα
Τίτλος του ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του SigmaLive Πέτρου Αυξεντίου, είναι «Ανοχύρωτοι» επτά στους δέκα πολίτες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».
Στη «Σ» μίλησε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας, Παναγιώτης Λιασίδης, ο οποίος ανέφερε αρχικά ότι η δημιουργία καταφυγίων αποτελεί βασικό μέτρο προστασίας αμάχων πολιτών για μικρή χρονική περίοδο σε περίπτωση εχθροπραξιών. Όπως εξήγησε, τα καταφύγια αυτά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: τα δημόσια (για προστασία γενικού πληθυσμού), τα κοινά και τα ιδιωτικά (για αποκλειστική χρήση από τους ιδιοκτήτες ή/και τους ενοίκους του κτηρίου). «Σήμερα υπάρχουν 2.200 καταφύγια, τα οποία επιθεωρούνται και συντηρούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα».
Η «Σ» έθεσε το ζήτημα των καταφυγίων και ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου. Όπως ανέφερε, τα καταφύγια προέκυψαν ως ανάγκη το 2000 και βασικός τους σκοπός είναι η δημιουργία χώρων, όπου ο άμαχος πληθυσμός θα μπορεί να παραμείνει ασφαλής και προστατευμένος σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, κατά τις οποίες η χώρα βρίσκεται ή οδηγείται σε πόλεμο.
sigmalive.com
Σχόλια