Θα κατεβαίνουν οι πειρατικές ιστοσελίδες μέσα σε μισή ώρα!...

Νέες διατάξεις για την αντιμετώπιση της πειρατείας αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση στις αρχές του έτους. Μέσα σε 30 λεπτά θα μπορούν να κατεβαίνουν οι

 



Θα κατεβαίνουν οι πειρατικές ιστοσελίδες μέσα σε μισή ώρα!...


Νέες διατάξεις για την αντιμετώπιση της πειρατείας αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση στις αρχές του έτους. Μέσα σε 30 λεπτά θα μπορούν να κατεβαίνουν οι «πειρατικές» ιστοσελίδες όχι μόνο αθλητικές διοργανώσεις αλλά και ταινίες και σειρές.

Η νομοθετική παρέμβαση αναμένεται να έχει διπλό χαρακτήρα, προβλέποντας την επέκταση των διοικητικών προστίμων αλλά και την... επιβολή ποινικών κυρώσεων, ώστε να καθίσταται πολύ ακριβή και για τον χρήστη η παρακολούθηση των προγραμμάτων των συνδρομητικών δικτύων Cosmote TV και Nova και των streaming υπηρεσιών Netflix, Disney+, Amazon Prime Video και Apple TV. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι απώλειες που έχουν οι εταιρείες σε συνδρομητές αλλά και το μαύρο χρήμα που διακινείται και φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ, το οποίο και κατευθύνεται σε άλλες παράνομες δραστηριότητες.


Το σημερινό νομικό καθεστώς

Όσον αφορά σκέλος της ποινικής αντιμετώπισης του φαινομένου, μέχρι σήμερα προβλέπονται τα εξής:

– Σύμφωνα με το άρθρο 66 του ν. 2121/1993, με το οποίο τιμωρείται όποιος αναμεταδίδει παράνομα οπτικοακουστικό περιεχόμενο χωρίς την άδεια του δικαιούχου των δικαιωμάτων ή/και των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών, η προβλεπόμενη στερητική της ελευθερίας ποινή ορίζεται σε τουλάχιστον ένα έτος φυλακίσεως έως και δέκα έτη καθείρξεως και η χρηματική ποινή κυμαίνεται από <Β> 15.000 ευρώ έως και 60.000 ευρώ.


– Σύμφωνα με το ΠΔ 343/2002, με βάση το οποίο τιμωρείται η κατοχή, η διανομή και η χρήση (συμπεριλαμβανομένων των τελικών χρηστών) παράνομων συσκευών ή και λογισμικών, τα οποία επιτρέπουν την πρόσβαση σε συνδρομητικές υπηρεσίες χωρίς την άδεια του δικαιούχου των δικαιωμάτων ή/και των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών, η προβλεπόμενη στερητική της ελευθερίας ποινή ορίζεται σε τουλάχιστον έναν μήνα και η χρηματική ποινή κυμαίνεται από 50 ευρώ έως και 15.000 ευρώ. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΠΔ 343/2002 προβλέπεται και διοικητική κύρωση ποσού έως και 300.000 ευρώ, η οποία επιβάλλεται με απόφαση του ΕΣΡ. Μέχρι σήμερα, η Αρχή δεν έχει επιβάλει κανένα τέτοιο πρόστιμο, παρά την έξαρση της «πειρατείας».






Η πρόβλεψη για την πάταξη της «πειρατείας» μέσω διαδικτύου (αρ. 66Ε του Ν. 2121/1993) εισήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το άρθρο 25 του ν. 4708/2020 και στη συνέχεια βελτιώθηκε περαιτέρω με το άρθρο 48 του ν. 4821/2021.


Παρά τη μέχρι τώρα σημαντική συμβολή της Επιτροπής για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας αλλά και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στην προβλεπόμενη διαδικασία δυναμικού αποκλεισμού, το παράνομο αυτό φαινόμενο, το οποίο έχει αποκτήσει τη μορφή οργανωμένου εγκλήματος σε διεθνή κλίμακα, με έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ, εξελίσσεται και αναπτύσσεται διαρκώς, με χιλιάδες χρήστες να αποκτούν παράνομη πρόσβαση σε περιεχόμενο χωρίς την άδεια των δικαιούχων...


typologies.gr
Σχόλια