Η λάσπη «έθαψε» και τα σχέδια Μητσοτάκη...

Σε απόλυτο πατατράκ βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία, μαζί με την κατάρρευση του «επιτελικού κράτους», πρώτα απέναντι στις... καταστροφικές πυρκαγιές κ




Σε απόλυτο πατατράκ βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία, μαζί με την κατάρρευση του «επιτελικού κράτους», πρώτα απέναντι στις... καταστροφικές πυρκαγιές και τώρα απέναντι και στις καταστροφικές πλημμύρες, βλέπει και ολόκληρο τον σχεδιασμό της, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, να καταρρέει ολοσχερώς. Ήδη, από το κυβερνητικό επιτελείο αποπνέεται πανικός. Και αυτό γιατί μπορεί, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός να μην επρόκειτο στη ΔΕΘ να εξαγγείλει καθόλου καινούργια οικονομικά μέτρα, αλλά πλέον στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι όλα από εδώ και πέρα, μετά την καταστροφή που έχει συντελεστεί, θα πρέπει σε οικονομικό επίπεδο να σχεδιαστούν από την αρχή. Πηγές από το κυβερνητικό επιτελείο, με εμπειρία στα θέματα αυτά και με εικόνα της κατάστασης, εκτιμούν ότι το κόστος της αποκατάστασης μετά τις φονικές πλημμύρες θα είναι πολλαπλάσιο των προηγούμενων θεομηνιών.


Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, εκτιμήσεις από το WWF λένε ότι o κυκλώνας «Ιανός» το 2020 είχε στοιχίσει πάνω από 1 δισ. ευρώ. Άρα, μπορεί κανείς να καταλάβει τι σημαίνει πολλαπλάσιο κόστος αποκατάστασης για τις τωρινές φονικές και καταστροφικές πλημμύρες. Επίσης, σύμφωνα με το WWF, τη δεκαετία 2010-2020, οι πλημμύρες στην Ελλάδα κόστισαν 3 δισ. ευρώ (βλ. wwf.gr, «Η φύση ως λύση: Πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε καλύτερα απέναντι στις φυσικές καταστροφές», 14.12.2020). Και αν συνυπολογίσουμε στο κόστος αποκατάστασης για τις σημερινές πλημμύρες και το κόστος αποκατάστασης για τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, αλλά και το κύμα ανατιμήσεων που αναμένεται στα αγροτικά προϊόντα μετά την καταστροφή που υπέστησαν οι αγρότες, γίνεται απολύτως σαφής η πλήρης ανατροπή στον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Γεγονός που ασφαλώς ακυρώνει για τα καλά και το αφήγημα που ο πρωθυπουργός προωθούσε, επιχειρώντας να παρουσιάσει την «πολύ καλή απόδοση της οικονομίας» ως «αντιστάθμισμα» στην καταστροφή από τις πυρκαγιές και τα καιρικά φαινόμενα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε τελικά να αναβάλει την προγραμματισμένη παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αυτό το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ομιλία και η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ μετατίθενται (τουλάχιστον μέχρι στιγμής) για τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στις πληγείσες περιοχές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σήμερα το πρωί θα πάει στο Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα και από εκεί στη συνέχεια θα κινηθεί αναλόγως στην περιοχή, ενώ μεταξύ των υπουργών που βρέθηκαν χθες στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές της Θεσσαλίας ήταν ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Νίκος Ταχιάος.

Η κατόπιν εορτής επίσκεψη του πρωθυπουργού στα καμένα του Έβρου, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, πριν από τη μετάβασή του στη Θεσσαλονίκη, αναβάλλεται επ’ αόριστον, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να δηλώνει ότι «είναι στον προγραμματισμό» και πως θα ενημερωθούμε από την κυβέρνηση «και για αυτή την επίσκεψη». Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα πάει στον Έβρο για να εξαγγείλει μέτρα στήριξης και μέτρα αποκατάστασης. Αλλά πέραν του κυβερνητικού οικονομικού σχεδιασμού που βρίσκεται στον αέρα, στο μέγαρο Μαξίμου είδαν και άλλους λόγους για την αναβολή της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Αφενός, αντιλήφθηκαν ότι θα φαινόταν εκτός τόπου και χρόνου αν ο Κυρ. Μητσοτάκης πήγαινε τώρα στη ΔΕΘ, προσδίδοντας τον γνωστό πανηγυρικό χαρακτήρα που δίδεται κάθε χρόνο. Και αφετέρου, κατάλαβαν ότι δε θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να ανέβει στη Θεσσαλονίκη και να εξαγγείλει το περιβόητο αφήγημά του περί «πολυδύναμου και πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού», την ώρα που καταστρέφεται η χώρα και έχουμε νεκρούς. Πόσο μάλλον αν αυξηθεί, όπως φοβούνται στην κυβέρνηση, ο τραγικός απολογισμός του αριθμού των θυμάτων.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, τόσο αναφορικά με τις πυρκαγιές όσο και με τις πλημμύρες, εξακολουθεί να μεταθέτει τις ευθύνες στα καιρικά φαινόμενα και στην έντασή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «μιλάμε για το δυσκολότερο καλοκαίρι με βάση τα επίσημα στοιχεία. Ως προς το κομμάτι των πυρκαγιών, είχαμε τις περισσότερες μέρες ακραίου κινδύνου, όσες δεν είχαν εμφανιστεί τα προηγούμενα χρόνια και πολλές φορές επί δύο, εφτά ημέρες συνολικά», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «κάνει όσο το δυνατό περισσότερη προετοιμασία και σε επίπεδο πρόληψης», αν και παραδέχτηκε ότι «όσο δυναμώνει ένα φαινόμενο [...] πρέπει να είμαστε ολοένα και πιο προετοιμασμένοι».

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, να σημειώνει (ρ/σ «Στο κόκκινο» Θεσσαλονίκης) ότι «οι καταστροφές αυτές, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες αναδεικνύουν με έντονο τρόπο το ζήτημα της ανθεκτικότητας απέναντι στα ακραία πλέον κλιματικά φαινόμενα. Αναδεικνύουν ακόμη την αναντιστοιχία μεταξύ των πραγματικών αναγκών και της πολιτικής και επιχειρησιακής προετοιμασίας για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες καταστάσεις», επισημαίνοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Ν.Δ. περιορίζονται μόνο σε ωραία λόγια αντί να ενισχύουν την πολιτεία. Ενώ δηλαδή απαιτείται μια ποιοτική αναβάθμιση της πολιτείας, βλέπουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια έναν ισχυρό κομματισμό στην πολιτεία, χωρίς διαφάνεια και χωρίς αξιοκρατία, καθώς και ιδιωτικοποιήσεις σε βασικούς τομείς, από την υγεία μέχρι την ενέργεια, με αποτέλεσμα να αδυνατίζει η πολιτεία».

Ανέφερε, ακόμα, πως «χρειαζόμαστε μια πραγματική Πολιτική Προστασία, στελεχωμένη, σύγχρονη, με επιστημονικά εργαλεία που μας λείπουν, για να είναι προετοιμασμένη η πολιτεία για τις πλημμύρες, για τις πυρκαγιές ή για την κλιματική κρίση. Δυστυχώς δεν γίνονται τα παθήματα μαθήματα». Σημειώνεται, τέλος, ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανέβαλαν τις εκδηλώσεις τους, με την Εφη Αχτσιόγλου να επισκέπτεται χθες την πληγείσα περιοχή του Βόλου...


Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών
Σχόλια