ΓΙΑΤΊ ΜΕΓΆΛΟΙ ΣΕΙΣΜΟΊ ΤΕΊΝΟΥΝ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΆΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΎΚΛΟΥΣ;

Τελευταία, σεισμολόγοι έχουν αναγνωρίσει ότι οι μεγάλοι σεισμοί που συμβαίνουν σε ζώνη καταβύθισης πλακών, επίσης γνωστοί ως megathrust, τείνουν να επ

 




Τελευταία, σεισμολόγοι έχουν αναγνωρίσει ότι οι μεγάλοι σεισμοί που συμβαίνουν σε ζώνη καταβύθισης πλακών, επίσης γνωστοί ως megathrust, τείνουν να επαναλαμβάνονται σε «κύκλους.»

Αυτοί οι κύκλοι που χαρακτηρίζονται από την απελευθέρωση ενέργειας σε μία συστάδα σεισμών μέσα σε λίγα χρόνια ο ένας από τον άλλο.

Συχνά ένας σεισμός ακολουθείται από μία μακρά περίοδο ηρεμίας που κυμαίνεται από αρκετές δεκαετίες έως πολλούς αιώνες, στη διάρκεια της οποίας η ενέργεια συσσωρεύεται για άλλη μια φορά.

Megathrust σεισμοί έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές και καταστροφικά τσουνάμι, αλλά οι μηχανισμοί που προκαλούν δύο ή περισσότερα από αυτά τα γεγονότα μέσα σε λίγα χρόνια σε μια δεκαετία δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί, κυρίως λόγω της έλλειψης μακροπρόθεσμων γεωδαιτικών δεδομένων.

Επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα GPS από δύο μεγάλους σεισμούς, που συνέβησαν το 2010 στο Maule [8.8] και το 2015 στο Illapel [8.3]. Και οι δύο σεισμοί σημειώθηκαν κατά μήκος του περιθωρίου της κεντρικής Χιλής , όπου η πλάκα Nazca βυθίζεται κάτω από την πλάκα της Νότιας Αμερικής σε ποσοστό 66 χιλιοστά ανά έτος.

Η ομάδα χρησιμοποίησε τα στοιχεία αυτά για να εκτιμήσει τις αλλαγές στα ποσοστά παραμόρφωσης της επιφάνειας σε όλη την οροσειρά των Άνδεων και στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματα με αριθμητικές προσομοιώσεις.

Οι ερευνητές εντόπισαν πώς η κοντινή σεισμικότητα μπορεί να επηρεάσει τους κύκλους των σεισμών megathrust .Τα συμπεράσματα των ερευνητών δείχνουν ότι οι ταχύτητες της επιφάνειας αυξήθηκαν μετά το σεισμό Maule, μια αλλαγή που αποδίδουν στην μεγάλης κλίμακας, ελαστική απόκριση τόσο των ηπειρωτικών και ωκεάνιων πλακών με ολίσθηση ρήγματος κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τον σεισμό. Αυτή η απάντηση, η ομάδα υποστηρίζει, επιτάχυνε το ρυθμό σε όλο το megathrust και αύξησε την πίεση σε γειτονικά τμήματα του ρήγματος.

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι κύκλοι των σεισμών megathrust μπορεί να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά των γύρω σεισμικών γεγονότων. Τα αποτελέσματα μπορεί να συμβάλουν στην αποσαφήνιση της εμφάνισης των συστάδων των άλλων μεγάλων σεισμών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν συμβεί στην Αλάσκα, Cascadia, Σουμάτρα, και την Ιαπωνία, καθώς παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες ελέγχου του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ αυτών των γεγονότων.




Γεωδίφης

Πηγή-Geophysical Research Letters
Σχόλια