Οι φονικότερες πλημμύρες τα τελευταία 150 χρόνια...

Κατά τα τελευταία 150 χρόνια η Ελλάδα είναι τέταρτη σε φονικές πλημμύρες στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Β




Κατά τα τελευταία 150 χρόνια η Ελλάδα είναι τέταρτη σε φονικές πλημμύρες στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, συνολικά στα Βαλκάνια πλημμύρες με περισσότερους από 10 θανάτους εμφανίζονται μία φορά στα 6,5 χρόνια και με περισσότερους από 22 θανάτους μία φορά στα 12 χρόνια.
14 Νοεμβρίου 1896, Αττική, 61 νεκροί. Γνωστή ως η «πλημμύρα του Αγίου Φιλίππου»... Λίγους μήνες πριν η Αθήνα είχε φιλοξενήσει τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκείνη τη μέρα έπεσαν συνολικά 150,2 mm νερού σε 11 ώρες και 40 λεπτά. Μετά τη φοβερή πλημμύρα ξεκίνησε η συζήτηση για την εκτροπή του Ιλισού, με δημιουργία μιας νέας κοίτης, καθώς τότε ο ποταμός δεν είχε εκβολές στο Φάληρο. Το έργο ανέλαβε ο καθηγητής και πρύτανης του ΕΜΠ, Αγγελος Γκίνης.

23 Νοεμβρίου 1925, Πειραιάς, 8 νεκροί. Μια τετράωρη καταιγίδα προκάλεσε τον θάνατο οχτώ ανθρώπων και την κατάρρευση 127 σπιτιών σε διάφορες περιοχές (Καμίνια, Λεύκα, Κάτω Κοκκινιά κ.α.)

22 Νοεμβρίου 1934, Αθήνα, 6 νεκροί. Το ύψος των νερών στο Νέο Φάληρο έφτασε το 1 μέτρο και στο Μοσχάτο τα 2 μέτρα. Για την πλημμύρα αυτή έγραψε και σχετικό τραγούδι ο Μάρκος Βαμβακάρης.

13 Οκτωβρίου 1955, Βόλος, 27 νεκροί και 23 τραυματίες. Η μεγάλη πλημμύρα συνέβη μόλις μερικούς μήνες μετά έναν καταστροφικό σεισμό που σχεδόν ισοπέδωσε την πόλη του Βόλου.

6 Νοεμβρίου 1961, Αττική 40 νεκροί. Επεφτε χαλάζι επί 10 συνεχόμενες ώρες. Ο ποταμός Κηφισός φούσκωσε, με το ύψος του νερού να φτάνει τα 2 μέτρα, ενώ 400 σπίτια κατέρρευσαν και άλλα 4.000 πλημμύρισαν.

2 Νοεμβρίου 1977, 37 νεκροί. Κεραυνοί κατέστρεψαν τα κέντρα επικοινωνίας της Αμέσου Δράσεως στον Λυκαβηττό, προκλήθηκε βραχυκύκλωμα στο δίκτυο σειρήνων της αεροπορίας με αποτέλεσμα να ηχούν για αρκετή ώρα στην Αθήνα και στον Πειραιά εν μέσω της θεομηνίας. Χιλιάδες υπόγεια πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, ενώ το ύψος του νερού σε πολλές περιοχές ξεπέρασε τα δύο μέτρα. Το αεροδρόμιο του Ελληνικού έκλεισε, δρομολόγια του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου διακόπηκαν, ο Κηφισός ξεχείλισε, κατέρρευσε μεγάλο κομμάτι του δικτύου του ΟΤΕ.

23 Μαρτίου 1987, 10 νεκροί. Ισχυρότατη καταιγίδα διάρκειας πολλών ωρών χτυπάει Θεσσαλία, Φθιώτιδα και Βόρεια Ελλάδα: Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Λαμία, Θεσσαλονίκη, Εδεσσα και Φλώρινα.

24 Αυγούστου 1990, 5 νεκροί. Ισχυρές καταιγίδες πλήττουν Φθιώτιδα, Αχαΐα, Θεσσαλία και Εύβοια.

19 Νοεμβρίου 1992, Καβάλα, 5 νεκροί. Προκαλούνται τεράστιες ζημιές και το 70% του οδικού δικτύου της Καβάλας καταστρέφεται.

21-22 Οκτωβρίου 1994, Αττική, 17 νεκροί. Εννιά ώρες έντονων βροχοπτώσεων ήταν αρκετές για να υπερχειλίσουν ο Ποδονίφτης (καλυμμένος πάνω από την Κηφισίας έως τον Υμηττό και την Πεντέλη) και ο Κηφισός. Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια και Περισσός «πνίγηκαν» από τα ορμητικά νερά του Ποδονίφτη.

1995 Nέα Iωνία

15 Νοεμβρίου 2017, Μάνδρα, 24 νεκροί. Μια έντονη βροχόπτωση διάρκειας δύο ωρών προκαλεί έναν χείμαρρο λάσπης, δέντρων και άλλων υλικών που σαρώνει τη Μάνδρα, τη Νέα Πέραμο, την Ελευσίνα και τη Μαγούλα.

11 Ιουλίου 2019, Χαλκιδική, 7 νεκροί και 100 τραυματίες. Ενα ξαφνικό μπουρίνι με 20 λεπτά καταρρακτώδους βροχής προκάλεσε σκηνές χάους στη Χαλκιδική. Για τους μετεωρολόγους το φαινόμενο αυτό αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης, μια και παρουσίασε χαρακτηριστικά τυφώνα.

9 Αυγούστου 2020, κεντρική Εύβοια, 5 νεκροί (ανάμεσά τους ένα βρέφος 8 μηνών) από την κακοκαιρία «Θάλεια». Αποτέλεσμα των βροχοπτώσεων ήταν η υπερχείλιση του Λήλαντα, του Μεσσαπίου και του ρέματος Πολιτικών. Στη Στενή Ευβοίας καταγράφηκαν 300 χιλιοστά βροχής σε οχτώ ώρες και στα Ψαχνά 226 χιλιοστά, όπου σε κάποια σημεία το νερό έφτασε το 1,5 μέτρο.

7 Σεπτεμβρίου 2023, Θεσσαλία, 10 νεκροί (μέχρι χθες το απόγευμα), άγνωστος αριθμός αγνοουμένων. Ασύλληπτες καταστροφές σε Καρδίτσα, Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα και στα γύρω χωριά.

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας

Mνήμες του καταστροφικού Οκτωβρίου 1994 ξύπνησαν στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας μετά την επέλαση της κακοκαιρίας «Ντάνιελ». Στις 22 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς τα ορμητικά νερά του Ενιπέα, ύστερα από ένα 48ωρο έντονων βροχοπτώσεων, σε συνδυασμό με τα νερά των ποταμών Σοφαδίτη, Ιταλικού, Καράμπαλη, Μέγα, Καλέντζη, Πάμισσου και Φαρσαλίτη άρχισαν να φτάνουν στο καταληκτικό σημείο του κάμπου, στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας (πηγή: thessaliatv.gr). Νωρίτερα είχαν σημειωθεί ζημιές στο φράγμα του Σμοκόβου που τότε βρισκόταν υπό κατασκευή, ενώ είχε πλημμυρίσει και η πόλη της Καρδίτσας.

Οι τότε τοπικές αρχές είχαν αναγκαστεί να σπάσουν το οδόστρωμα σε αρκετά σημεία στο επαρχιακό δίκτυο στον κάμπο για να δώσουν διέξοδο στα νερά που σχημάτιζαν μια τεράστια λίμνη. Τότε είχε υποχωρήσει η γέφυρα του Ενιπέα και το χωριό Ευίδριο είχε αποκοπεί από τον έξω κόσμο, ενώ μεγάλες ζημιές είχαν υποστεί σπίτια στη Μυρίνη, στους Σοφάδες και στο Ριζοβούνι. Στην πόλη της Καρδίτσας είχαν πλημμυρίσει υπόγεια πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης, αλλά και σπίτια και επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και ημιυπόγεια μαγαζιά.

Μεταμόρφωση Καρδίτσας 1994

Αργά το απόγευμα στις 23 Οκτωβρίου τα νερά κατέκλυσαν τη Μεταμόρφωση που αργοβυθίστηκε κάτω από τα λασπόνερα. Η κατάσταση τις επόμενες δύο εβδομάδες ήταν δραματική. Τα νερά σχημάτισαν μια απέραντη λίμνη, με βάθος πάνω από 3 μέτρα, και από κάτω βρίσκονταν τα σπίτια. Οπως και φέτος. Επί 20 μέρες τα νερά δεν υποχωρούσαν, η προσέγγιση γινόταν μόνο με βάρκες στο χωριό, το οποίο επί κάποιες μέρες είχε μπει σε καραντίνα εξαιτίας της σήψης από τα πτώματα ζώων και των κινδύνων από τα λύματα και τα διαλυμένα γεωργικά φάρμακα.

Ανάλογους φόβους για αύξηση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, πνευμονολογικών και δερματικών λοιμώξεων και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και νόσων που μεταδίδονται με τα κουνούπια εξέφρασε για την ευρύτερη περιοχή η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ και επιδημιολόγος Αθηνά Λινού.


efsyn.gr


Σχόλια