Έξοδος 13.500 Αρμενίων από Nagorno - Karabakh - Τραγωδία με 125 νεκρούς

Αλλάζουν οι ισορροπίες ισχύος στην περιοχή του νότιου Καυκάσου εκεί όπου διασταυρώνονται αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου Με αμείωτο ρυθμό συνεχ




Αλλάζουν οι ισορροπίες ισχύος στην περιοχή του νότιου Καυκάσου εκεί όπου διασταυρώνονται αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η «έξοδος» των Αρμενίων από το Nagorno-Karabakh, τον άλλοτε θύλακα τους στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς εκτιμάται ότι πάνω από 13.500 άνθρωποι (από τους συνολικά 120.000 κατοίκους του Karabakh) έχουν ήδη φτάσει στην Αρμενία, τη στιγμή που οι ΗΠΑ ζητούν από τους Αζέρους να προστατεύσουν τους αμάχους και να επιτρέψουν στην ανθρωπιστική βοήθεια να τους συνδράμει.
Η αποχώρηση των Αρμενίων από τα πατρογονικά τους εδάφη έρχεται ύστερα από τον πόλεμο των 24 ωρών που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν και της απόφασης των αυτονομιστικών αρχών του Karabakh αρχικά να καταθέσουν τα όπλα και κατόπιν να μην παραμείνουν σε μια περιοχή που αναγνωρίζεται ως αζέρικο έδαφος υπό τον φόβο διώξεων και εθνικών εκκαθαρίσεων.

Τραγωδία με 125 νεκρούς

Στους 125 ανέρχονται οι νεκροί από την έκρηξη και την πυρκαγιά που σημειώθηκε σε δεξαμενή καυσίμων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ την Δευτέρα 25/9, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax Azerbaijan επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της Αρμενίας.
Τα πτώματα εκείνων που σκοτώθηκαν από την έκρηξη μεταφέρθηκαν στην Αρμενία, διευκρίνισε το πρακτορείο.
Η αιτία της έκρηξης παραμένει άγνωστη, αλλά συνέβη όταν εκατοντάδες Αρμένιοι είχαν σπεύσει – κατόπιν σχετικών δεσμεύσεων των Αζέρων - στο σημείο προκειμένου να γεμίσουν τα αυτοκίνητα τους με καύσιμα στο πλαίσιο της αποχώρησης του από το Nagorno-Karabakh.
Σημειώνεται πως τα καύσιμα εδώ και 10 μήνες αποτελούσαν… είδος προς εξαφάνιση εξαιτίας του αποκλεισμού που είχαν επιβάλλει στην περιοχή οι Αζέροι, γεγονός που με τη σειρά του είχε προκαλέσει τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό.

Χιλιάδες πρόσφυγες

Αν και οι συζητήσεις μεταξύ των αυτονομιστικών αρμενικών αρχών του Karabakh και των Αζέρων συνεχίζονται, ήδη χιλιάδες Αρμένιοι έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς με κατεύθυνση προς την Αρμενία.
Φορτωμένα αυτοκίνητα με όλα τους τα υπάρχοντα, αλλά και φορτηγά και λεωφορεία με δεκάδες επιβάτες διανύουν μια απόσταση περίπου 77 χιλιομέτρων σε 24 ώρες υπό άθλιες συνθήκες, χωρίς τρόφιμα ή φάρμακα.
«Η κυβέρνηση παρέχει φιλοξενία σε όλους αυτούς που δεν έχουν μέρος για να ζήσουν» υποστηρίζουν οι Αρμένιοι, διευκρινίζοντας πως η καταγραφή προσφύγων συνεχίζεται.

Έκκληση ΗΠΑ

Υπό αυτές τις συνθήκες οι ΗΠΑ κάλεσαν το Αζερμπαϊτζάν να διατηρήσει την κατάπαυση του πυρός αλλά και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των αμάχων στο Nagorno-Karabakh.
Σε δηλώσεις της η επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), Samantha Power, αφού παρέδωσε επιστολή του προέδρου Biden στον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Nikol Pashinyan στην οποία εκφράζεται η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Αρμενία, υποστήριξε ότι η χρήση βίας από το Αζερμπαϊτζάν είναι απαράδεκτη και κάλεσε τον πρόεδρο Ilham Aliyev να τηρήσει την υπόσχεση του για την προστασία των αμάχων, να ανοίξει πλήρως το διάδρομο του Lachin που συνδέει το Nagorno-Karabakh με την Αρμενία και να επιτρέψει τις παραδόσεις βοήθειας.

Ο πόλεμος των 24 ωρών

Ύστερα από τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν κατά των Αρμενίων του Nagorno-Karabakh την περασμένη εβδομάδα – οι Αζέροι είχαν κάνει λόγο για αντιτρομοκρατική επιχείρηση -, οι αρχές του θύλακα αποδέχθηκαν τους όρους του Αζερμπαϊτζάν και συμφώνησαν να παραδώσουν τα όπλα και να διαλύσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους.
Στη συνέχεια, αποφάσισαν να φύγουν από την περιοχή φοβούμενοι εκκαθαρίσεις.
Ήδη πολλοί κάτοικοι του Karabakh υποστηρίζουν πως οι Αζέροι στις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις επιτέθηκαν κατά πολιτών και αμάχων, υποστηρίζοντας πως αναγκάστηκαν να φύγουν μόνο και μόνο για να είναι ζωντανοί.

Ισορροπία δυνάμεων

Η νίκη του Αζερμπαϊτζάν αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου, όπου υπάρχει ένα συνονθύλευμα εθνοτήτων που διασταυρώνεται με αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες, Τουρκία και Ιράν παλεύουν για την ενίσχυση της επιρροής τους.
Από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Αρμενία βασιζόταν σε μια εταιρική σχέση ασφάλειας με τη Ρωσία, ενώ το Αζερμπαϊτζάν πλησίασε την Τουρκία, με την οποία μοιράζεται γλωσσικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.
Η Αρμενία επιδίωξε πρόσφατα στενότερους δεσμούς με τη Δύση ενώ κατηγορεί τη Ρωσία, η οποία διατηρεί ειρηνευτικές δυνάμεις στο Karabakh ότι δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τη στρατιωτική επιχείρηση των Αζέρων, κατηγορίες που αρνήθηκε κατηγορηματικά η Μόσχα, η οποία πάντως έσπευσε να σημείωσε στον πρωθυπουργό της Αρμενίας πως ο εναγκαλισμός του με τις ΗΠΑ είναι μεγάλο λάθος.

www.bankingnews.gr
Σχόλια