Δηλώσεις Ζελένσκι για τη «δολοφονία του Πούτιν»: Διευκρίνισε επίσης γιατί η Ουκρανία δεν θα ξεκινήσει ακόμη αντεπίθεση

Το πότε και πού θα γίνει η ουκρανική επίθεση είναι άγνωστο. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν οχυρώσει την άμυνά τους σε ένα μέτωπο μήκους 1.450 χιλιομέτρων,





Το πότε και πού θα γίνει η ουκρανική επίθεση είναι άγνωστο. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν οχυρώσει την άμυνά τους σε ένα μέτωπο μήκους 1.450 χιλιομέτρων, που εκτείνεται από τις ανατολικές περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ μέχρι το Ζαπορόζιε και το Χερσώνα στο νότο.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για την αντεπίθεση»



Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ξεκινήσει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεση κατά της Ρωσίας και ο στρατός εξακολουθεί να περιμένει την υποσχεθείσα βοήθεια από τη Δύση.

Η αναμενόμενη επίθεση θα μπορούσε να είναι καθοριστική στον πόλεμο, επαναπροσδιορίζοντας τις γραμμές του μετώπου που παρέμειναν αμετάβλητες για μήνες.

Αυτό θα είναι ένα κρίσιμο τεστ για την Ουκρανία, η οποία θέλει να αποδείξει στον κόσμο ότι η εισερχόμενη βοήθεια θα μπορούσε να φέρει αποτελέσματα και επιτυχία στο μέτωπο.

«Με αυτά που έχουμε, μπορούμε να προχωρήσουμε και να έχουμε επιτυχία… Αλλά θα χάναμε πολλούς ανθρώπους και αυτό είναι απαράδεκτο. Γι’ αυτό πρέπει να περιμένουμε, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», είπε ο Ζελένσκι στο BBC .

Είπε ότι οι μάχιμες ταξιαρχίες, μερικές από τις οποίες εκπαιδεύτηκαν από χώρες του ΝΑΤΟ, ήταν «έτοιμες», αλλά πρόσθεσε ότι ο στρατός χρειάζεται ακόμα «κάποια πράγματα», συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων που «έφταναν κατά παρτίδες».

Το πότε και πού θα γίνει η ουκρανική επίθεση είναι άγνωστο. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εγκαταστήσει την άμυνά τους σε ένα μέτωπο 1.450 χιλιομέτρων, το οποίο εκτείνεται από τις ανατολικές περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ μέχρι το Ζαπορόζιε και τη Χερσώνα στα νότια.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ουκρανικές αρχές προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις προσδοκίες για μια σημαντική ανακάλυψη. Ανώτερος κρατικός αξιωματούχος, ο οποίος παρέμεινε ανώνυμος, είπε ότι η κρατική ηγεσία κατανοεί «τι χρειάζεται για να είναι επιτυχής», αλλά ότι η επίθεση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως «ασημένια σφαίρα» στον πόλεμο που συνεχίζεται εδώ και 15 μήνες.

Από την άλλη, ο Ζελένσκι εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο ουκρανικός στρατός μπορεί να προχωρήσει, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο παγιωμένης σύγκρουσης, στην οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, υπολογίζει η Ρωσία.

«Ποια χώρα θα παρέδιδε έδαφός της;»



Για το Κίεβο, οποιοδήποτε αποτέλεσμα θεωρηθεί στη Δύση ως απογοητευτικό θα μπορούσε να σημαίνει μείωση της στρατιωτικής υποστήριξης και πίεση για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Δεδομένου ότι σχεδόν το ένα πέμπτο της χώρας βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών που κατέχονται μερικώς από τις δυνάμεις του, αυτό πιθανότατα θα περιλαμβάνει συνομιλίες για παραχωρήσεις εδάφους.


«Όλοι έχουν μια ιδέα, αλλά δεν μπορούν να αναγκάσουν την Ουκρανία να παραδώσει τα εδάφη της. Γιατί οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο θα δώσει στον Πούτιν το έδαφός της;» ρωτά ο Ζελένσκι.

Απέρριψε τους φόβους ότι θα χάσει την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν, ο οποίος έχει υποσχεθεί να στηρίξει την Ουκρανία όσο χρειαστεί, εάν ο Μπάιντεν δεν επανεκλεγεί το 2024.

Η Ουκρανία, λέει, εξακολουθεί να απολαμβάνει δικομματική υποστήριξη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

«Ποιος ξέρει πού θα βρεθούμε όταν γίνουν οι εκλογές. Πιστεύω ότι μέχρι τότε θα κερδίσουμε», λέει ο Ζελένσκι.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει δυνατότητα τερματισμού της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων, δεδομένου ότι και οι δύο πλευρές λένε πώς θα παλέψουν μέχρι τη νίκη.

Ο Ζελένσκι προσέφερε μια ειρηνευτική πρόταση 10 σημείων, ζητώντας την επιστροφή όλων των εδαφών που έχουν εισβάλει, την καταβολή αποζημιώσεων για ζημιές πολέμου και τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για τη δίωξη των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου – ένα σχέδιο που η Μόσχα έχει απορρίψει κατηγορηματικά .


Ο Ζελένσκι λέει ότι οι δυτικές κυρώσεις είχαν αντίκτυπο στην αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, επικαλούμενος τα εξαντλημένα αποθέματα πυραύλων και τις ελλείψεις πυρομαχικών.

«Έχουν ακόμη πολλά σε αποθήκες, αλλά μπορούμε ήδη να δούμε ότι έχουν μειώσει τον αριθμό των πυροβολισμών ανά ημέρα σε ορισμένες περιοχές», λέει ο Ζελένσκι.

Η Μόσχα, ωστόσο, έχει βρει τρόπους να παρακάμψει τα μέτρα και ο Ζελένσκι ζητά από όλους να καταδικάσουν όσους βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις.

Δεν βρισκόταν η Ουκρανία πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν

Ο Ζελένσκι απέρριψε για άλλη μια φορά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι η Ουκρανία βρισκόταν πίσω από την υποτιθέμενη επίθεση με drone στο Κρεμλίνο την περασμένη εβδομάδα , την οποία η Μόσχα χαρακτήρισε απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν.

Ο Ουκρανός ηγέτης λέει ότι πιστεύει ότι πρόκειται για επιχείρηση «ψευδούς σημαίας», την οποία πραγματοποίησε η ίδια η Ρωσία και ότι ήταν απλώς μια δικαιολογία για να επιτεθεί ξανά η Μόσχα στην Ουκρανία.

«Ψάχνουν συνεχώς για κάτι που θα ακουγόταν σαν δικαιολογία». Λένε: «Κάνε αυτό σε εμάς, άρα και εμείς σε σένα», είπε ο Ζελένσκι.

Ωστόσο, όπως λέει, «δεν πέρασε».

«Δεν άρεσε καν στο ρωσικό κοινό. Ακόμη και οι προπαγανδιστές τους δεν το πίστευαν. Γιατί όλα έμοιαζαν πολύ τεχνητά», είπε ο Ζελένσκι.

Telegraf.rs

The Hellenic Information Team
Σχόλια